Back to top

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Az ausztrál kormány 115 millió dollárt költött egy olyan agrár stratégia kidolgozására, melynek célja a hatékony termelés mellett a károsanyag kibocsátás minimalizálása. Ennek eredménye gippslandi Ellinbank SmartFarm, mely a zéró széndioxid kibocsátást kívánja elérni.

 

 

Az Amerikai Tejipari Innovációs Központ tavaly nyilvánosságra hozta a „Net Zero Initiative” kezdeményezést azt remélve, hogy az ipar 2050-re eléri a teljes szén-dioxid-semlegességet, az optimális vízfelhasználást és a jobb vízminőséget. Hasonlóan, az ausztrál tejipart magában foglaló

"Meat and Livestock Australia" is azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra szén-dioxid semlegessé válik annak érdekében, hogy "a fogyasztók és a közösség elvárásainak megfeleljen."

Ausztráliát nemrégiben intenzív aszály és rendkívüli hőség sújtotta, ami még inkább a fenntartható gazdálkodás megerősítését ösztönzi a mezőgazdaságban. Ennek érdekében a kormány államilag finanszírozott "okos gazdaságokat" hozott létre, melyek a mezőgazdasági üzem integrációjának megértésében és az agrár technológia új alkalmazásainak fejlesztésében segítenek. E megoldások hatásainak mezőgazdasági környezetben történő bemutatása lehetővé teszi a gazdák és termelők számára, hogy megértsék az új technológiai fejlesztések alkalmazhatóságát a jövedelmezőség vonatkozásában.

Illusztráció

A program keretében létrehozott gippslandi Ellinbank 231 ha-os, 500 tehenű okos gazdasága már Ausztrália vezető tejipari innovációs létesítményének számít.

A SmartFarm olyan technológiákat tartalmaz, amelyek javítják a legelőtermelést, illetve a kiegészítő takarmányozási rendszerekhez kapcsolódóan optimalizálják a kiosztást és a hasznosítást a tejelő állományok termelékenységének javítása érdekében.

Az Ellinbank egyik ambiciózus célja, hogy a világ első szén-dioxid-semleges tejüzemévé váljon. Ezt a metánkibocsátás csökkentésével és a műtrágya és a trágya kezelésének javításával kívánják elérni. Ezen felül a gazdaság működéséhez szükséges elektromos áramot alternatív úton, a nap, szél, vízenergia és biológiai emésztés felhasználásával állítanák elő.

A bioemésztés célja a trágya és az egyéb szennyvíz felhasználása az energiatermelés érdekében.

Az Ellinbank bioemésztőjének a metánkibocsátás csökkentésében van szerepe, a trágyában lévő metánt gyűjti össze és alakítja át az üzem működéséhez szükséges energiává.

A gazdaság hamarosan egy mezőgazdasági és energetikai oktatási programnak is otthont ad majd, amelynek célja, hogy segítse a gazdákat az energiaköltségek csökkentésében és az energiahatékonyság növelésében. A kormány tervei szerint még ebben az évben megnyitja a farmot a látogatók előtt.

"Az Ellinbank SmartFarm tökéletes példája annak az új generációs gazdálkodásnak, amelyet agrárstratégiánk támogat"

- mondta Mary-Anne Thomas, Victoria új mezőgazdasági minisztere, a SmartFarmon tett látogatásakor.

 

 

"Az itt végzett munka fontos része, hogy a kutatások eredményei hozzáférhetőek legyen az ipar számára, így a tudás azonnal felhasználható lesz a gazdaságban - ez azonnali hatást jelent a hatékonyságra, a termelékenységre és a költségekre." -tette hozzá.

Forrás: 
dairyherd.com/farmonline.com.au

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Széllel szemben

Fa Nándor nevét akkor ismerte meg egész Magyarország, mikor 1985 szeptemberétől 1987 szeptemberéig körbehajózta a Földet Gál József barátjával, saját építésű kis vitorlásukon, a Szent Jupáton.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.