Back to top

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Az ausztrál kormány 115 millió dollárt költött egy olyan agrár stratégia kidolgozására, melynek célja a hatékony termelés mellett a károsanyag kibocsátás minimalizálása. Ennek eredménye gippslandi Ellinbank SmartFarm, mely a zéró széndioxid kibocsátást kívánja elérni.

 

 

Az Amerikai Tejipari Innovációs Központ tavaly nyilvánosságra hozta a „Net Zero Initiative” kezdeményezést azt remélve, hogy az ipar 2050-re eléri a teljes szén-dioxid-semlegességet, az optimális vízfelhasználást és a jobb vízminőséget. Hasonlóan, az ausztrál tejipart magában foglaló

"Meat and Livestock Australia" is azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra szén-dioxid semlegessé válik annak érdekében, hogy "a fogyasztók és a közösség elvárásainak megfeleljen."

Ausztráliát nemrégiben intenzív aszály és rendkívüli hőség sújtotta, ami még inkább a fenntartható gazdálkodás megerősítését ösztönzi a mezőgazdaságban. Ennek érdekében a kormány államilag finanszírozott "okos gazdaságokat" hozott létre, melyek a mezőgazdasági üzem integrációjának megértésében és az agrár technológia új alkalmazásainak fejlesztésében segítenek. E megoldások hatásainak mezőgazdasági környezetben történő bemutatása lehetővé teszi a gazdák és termelők számára, hogy megértsék az új technológiai fejlesztések alkalmazhatóságát a jövedelmezőség vonatkozásában.

tehén

Illusztráció
Illusztráció

A program keretében létrehozott gippslandi Ellinbank 231 ha-os, 500 tehenű okos gazdasága már Ausztrália vezető tejipari innovációs létesítményének számít.

A SmartFarm olyan technológiákat tartalmaz, amelyek javítják a legelőtermelést, illetve a kiegészítő takarmányozási rendszerekhez kapcsolódóan optimalizálják a kiosztást és a hasznosítást a tejelő állományok termelékenységének javítása érdekében.

Az Ellinbank egyik ambiciózus célja, hogy a világ első szén-dioxid-semleges tejüzemévé váljon. Ezt a metánkibocsátás csökkentésével és a műtrágya és a trágya kezelésének javításával kívánják elérni. Ezen felül a gazdaság működéséhez szükséges elektromos áramot alternatív úton, a nap, szél, vízenergia és biológiai emésztés felhasználásával állítanák elő.

A bioemésztés célja a trágya és az egyéb szennyvíz felhasználása az energiatermelés érdekében.

Az Ellinbank bioemésztőjének a metánkibocsátás csökkentésében van szerepe, a trágyában lévő metánt gyűjti össze és alakítja át az üzem működéséhez szükséges energiává.

A gazdaság hamarosan egy mezőgazdasági és energetikai oktatási programnak is otthont ad majd, amelynek célja, hogy segítse a gazdákat az energiaköltségek csökkentésében és az energiahatékonyság növelésében. A kormány tervei szerint még ebben az évben megnyitja a farmot a látogatók előtt.

"Az Ellinbank SmartFarm tökéletes példája annak az új generációs gazdálkodásnak, amelyet agrárstratégiánk támogat"

- mondta Mary-Anne Thomas, Victoria új mezőgazdasági minisztere, a SmartFarmon tett látogatásakor.

 

 

"Az itt végzett munka fontos része, hogy a kutatások eredményei hozzáférhetőek legyen az ipar számára, így a tudás azonnal felhasználható lesz a gazdaságban - ez azonnali hatást jelent a hatékonyságra, a termelékenységre és a költségekre." -tette hozzá.

Forrás: 
dairyherd.com/farmonline.com.au

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.