Back to top

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

Az ugrás azután következett be, hogy hatalmas beruházásokat hajtottak végre a kínai sertésállomány újjáépítése érdekében, ugyanis az elmúlt két évben az afrikai sertéspestis hatalmas károkat okozott az országban

Fotó: pixabay.com

Kína sertésállománya március végére 415,95 millióra nőtt, ami 29,5%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Nemzeti Statisztikai Hivatal.

Megugrott a vágóhidak forgalma is

A tél folyamán levonuló súlyos járványhullám növelte a sertéshústermelést, mivel a növekvő fertőzésveszélytől tartó gazdaságok közül sokan korán vágóhídra küldték a sertéseket.

Pan Csenjun, a Rabobank vezető elemzője szerint a levágott sertések átlagos súlya alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt, ami állományok felszámolására utal, és ez a termelés növekedésének egyik fő oka.

A nagy termelők, köztük a New Hope Liuhe, a Jiangxi Zhengbang és a Tech-bank Food Co Ltd. közölték, hogy a negyedév során több százezer sertést selejteztek ki ami felduzzasztotta a hústermelést.

Árak

A sertéshús ára az év eleje óta több mint 40%-ot zuhant, ami a nagy vágási mennyiséget jelzi.

"Ez arra utal, hogy a kínálat valószínűleg még nem állt vissza a normális szintre" - mondta Darin Friedrichs, a StoneX Group vezető ázsiai árupiaci elemzője.

"Az elmúlt két hétben az élő sertés ára 15%-ot esett, majd 15%-ot emelkedett. Ez nem azt a benyomást kelti, hogy rendeződött a helyzet" - mondta.

Az idei első negyedévben a termelés elérte a 2019 első negyedéve körüli szintet, amikor Kína 14,6 millió tonna sertéshúst termelt - derült ki a Reuters számításaiból. Ez valamivel magasabb volt, mint a 2020 negyedik negyedévi 13 millió tonna.

Kína sertéshúsimportja 2021 első három hónapjában elérte a 2,63 millió tonnát, ami 20,8 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakához képest - derült ki a vámadatokból.

Forrás: 
esmmagazin.com/Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Magyar óriás - A galambok királynője

Ha az amerikai King a galambok királya, akkor a magyar óriás a galambok királynője. Sajnos hazánkban kevés van belőlük, amit könnyen megértünk, ha tudjuk, hogy ennek a fajtának sem a tartása, sem a tenyésztése nem egyszerű.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Kéthetente egy haláleset az Egyesült Királyság gazdaságaiban

Harmincnégyen haltak meg az Egyesült Királyságban az elmúlt tizenkét hónapban (HSE 2021. március) a mezőgazdaságban. A legnagyobb kockázatot a gépek, a magasságban végzett munka, illetve az állatállomány jelentette – tájékoztatott az innovatív biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Agri-TechE.