Back to top

A fagykár jelentősen csökkentheti a franciák idei bortermelését

A francia szőlőültetvényeket ért fagykárok közel harmadával csökkenthetik a bortermelést az elmúlt évekhez képest – közölte a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal a bortermelők első becsléseire hivatkozva.

Az előrejelzések szerint a veszteségek - amelyek a következő hetekben a fagy hatásának egyértelművé válásával felülvizsgálhatók – közel 15 millió hektoliterre rúgnak, mellyel

Franciaország 2021-es bortermelését 28-32%-kal csökkentik az elmúlt évek átlagos mennyiségeihez képest

– közölte Ygor Gibelind, a FranceAgriMer borászati részlegének munkatársa. (Egy hektoliter 100 literrel, azaz közel 133 szabványos borosüveggel egyenértékű mennyiséget takar.)

„Ez a fagy több ok miatt is kivételes volt, egyrészt azért, mert ennyire délre terjedt, másrészt, amiért ilyen hatalmas területre kiterjedt” – közölte Gibelind, majd hozzátette, hogy a károkat súlyosbítja az ezt megelőző meleg időszak, amely felgyorsította a növények növekedését.

Illusztráció

A legsúlyosabban érintett borvidékek közé tartozik Burgundia, ahol az átlagos veszteséget 50% körülire becsülték, Languedoc, ahol 40%-ra mérték fel a kárt, valamint a Bordeaux-t magában foglaló Aquitánia, melynek ültetvénye 30%-ban károsodott – tette hozzá Gibelind.

Súlyos fagyok

A két héttel ezelőtti drasztikus fagyok nem csak a szőlőültetvényeket tették tönkre, hanem a gyümölcsösök és a cukorrépa ültetvényekben is jelentős károkat okoztak.

A kormány mintegy 1 milliárd eurós támogatást ígért az érintett gazdáknak, valamint a bortermelők számára hozzáférést biztosít egy katasztrófaalaphoz, amely a biztosítás által nem fedezett veszteségek 40%-áig kompenzálja a bortermelőket.

Gibelind szerint a bortermelők 1,5-2 milliárd euróra becsülték a fagykárokból eredő potenciális gazdasági veszteségeket, ami nagyjából megegyezik az ágazat által korábban említett adatokkal.

A lehetséges veszteségek miatt az idei termelésmennyiség 32 millió hektoliter körül alakulhat, amely még a 2017-es, drasztikus időjárás által sújtott időszak termésétől azaz, mindegy 36 millió hektoliternél is kevesebb.

További cikkeink a témában:

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Megjelent az élelmiszeripari üzemek fejlesztéseit támogató felhívás

Az Agrárminisztérium a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot – közölte Nagy István agrárminiszter. A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7-étől lesz lehetőség.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Növekszik az olasz kiskereskedelmi boreladás

Az olaszországi nagy áruforgalmú kiskereskedelmi csatornákban a boreladások volumenben kifejezve 8,5% -kal, 22 millió literre nőttek 2021 első négy hónapjában. Ugyanebben az időszakban a boreladások értékében 20%-kal növekedtek – derült ki a Vinitaly számára készített kutatásból, amely a pezsgők erős, míg a borok mérsékelt növekedését is kiemelte.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

A szántóföldekre már ráfér az öntözés

Az elmúlt napokban már nyárias hőmérsékletek és sok napsütés teremtett kedvező időjárási körülményeket a legtöbb termesztett növényünk számára. Ugyanakkor az ország egyes részein ismét csapadékhiány kezd kialakulni, Békés megyében például közel három hete nem esett. Sokfelé lenne szükség egy kiadós csapadékra a szántóföldi növényeink számára.

Megnyílt a regisztráció a Településfásítási Program második ütemére

Folytatódik az Agrárminisztérium által indított, rendkívül sikeres Településfásítási Program. A minisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján további egy milliárd forintot biztosít a 10 ezer fő alatti települések számára, így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán újabb 24 ezer fát ültethetnek el Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjában.

Július 14-én újra megnyílik az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás

Az Agrárminisztérium újranyitja az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása”című pályázati kiírást – közölte Nagy István tárcavezető. Az újranyitást a 2020 őszén pályázható felhívás óriási sikere indokolja, így ismét lehetőség lesz az állattartók számára nagyobb léptékű beruházások megvalósítására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 14-től lesz ismét lehetőség.