0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Az alpakák, a bölények, a kazak zsábik és a többiek

Egyre többen fognak bele az alpakatenyésztésbe, ismét vannak bölények a hazai vadonban, csökkent a lúdtenyésztési kedv, és milyen jövőt hoz az állattartóknak az egekbe ugrott takarmányár? A többi között erről is olvashatunk a Kistermelők Lapja májusi számában.

youtube://v/zuxKgbzf21I

Egyre többen fognak bele az alpakatenyésztésbe. A takarmányozásukra különösen keveset kell költeni, viszont a gyapjújuk ára az aranyéval vetekszik. Ha viszont azt is figyelembe vesszük, hogy egy-egy kifejlett tenyészállat ára egymillió forint körül van, hogy az alpaka nem bírja a stresszt, és hogy a számára nagy veszélyt jelentő bélférgesedést rendszeresen kell vizsgálni, akkor valószínűleg már jobban meggondoljuk, hogy belefogjunk-e.

Nehéz fél év vár az állattenyésztőkre

Nem lehet megjósolni, hogy meddig marad magas a takarmány ára.

Sok múlik azon, hogy kedvez-e majd az időjárás az idei termésnek, illetve, hogy meddig bénítja a globális piacot a pandémia.

Egy biztos: a következő fél év még nehéz lesz az állattenyésztők számára – szögezte le Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárcentrumának ügyvezető igazgatója.

Biomarha. Majdnem…

Natura 2000-es területen olyan szigorú feltételek betartása mellett lehet csak gazdálkodni, ahol gyakorlatilag elképzelhetetlen a biogazdálkodáson kívül mást folytatni. A termelők jó része azonban nem tanúsíttatja az ökológiai gazdálkodást a külön támogatás ellenére sem – egyrészt az anyagi vagy az adminisztratív terhek miatt, másfelől mert a bevételnövekedés nem áll arányban a tanúsíttatás költségeivel. Sajómercsén Veroszta Ferenc is hasonlóan jár el, legelőit a szigorú természetvédelmi előírások szerint használja, de nem biogazdaként.

Lúdágazati körkép

A hazai víziszárnyas-ágazat folyamatosan a talpon maradásért küzd. A termelékenységet befolyásolta a madárinfluenza-járvány, emellett a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódó korlátozások is visszavetették a lúdágazat termelését.

Az agressziót nem tűri

Alig néhány évtizede van jelen Magyarországon a kazak zsábi lófajta.

Sokan makacsnak, magának valónak, lovas oktatásra alkalmatlannak tartják, ám Kisnyárádon rácáfolnak e vélekedésre.

Sőt, a Zsábi Lovasudvarban nemcsak lovagolni lehet megtanulni, hanem az elrontott, kezelhetetlennek tartott lovakat terápiára is várják.

A többi között e témákról olvashatunk a Kistermelők Lapja májusi számában! 

Legyen az előfizetőnk!

Előfizetés a nyomtatott lapra

Előfizetés a digitális lapra

Forrás: Kistermelők Lapja