Back to top

Mitől méz a méz és hogyan tartalmazhat 181 hasznos anyagot?

A házi méhek a virágokból nektárt vagy a levelekről mézharmatot gyűjtenek, hogy aztán abból az egyik legsokoldalúbb élelmet állítsák elő, mely bizonyítottan gyógyhatású az ember számára.

A nektárnak nagyon magas lehet a víztartalma (akár 80-90%-os). Hogy ne romoljon meg és könnyen emészthetővé váljék, a méheknek el kell párologtatniuk belőle a fölösleges vizet. A „szárítás” során a nektárt a lépek sejtjeiben szipókájuk és mézgyomruk segítségével ide-oda helyezik és szárnyaik mozgatásával elősegítik a fölösleges víz távozását. Így a nektár besűrűsödik. 16-19 százalékra csökken a víztartalma.

Mézet érlelő méhek
Fotó: Hevesi Mihály

A nektár ki-és beszívogatása közben olyan enzimek kerülnek bele a méhek szervezetéből, melyek a nektárban található kettős cukor, a szacharóz javarészét egyszerű, könnyen emészthető cukrokra bontják le (glukózra és fruktózra).

A méhek a mézet legfőképp üzem-. és fűtőanyagként használják. A méz az elfogyasztása után rögtön energiát ad a számukra és természetesen az ember számára is.

A méz egyik fontos tulajdonsága, hogy más édesítőszerekkel ellentétben, olyan enzimeket, ásványi anyagokat, vitaminokat is tartalmaz - mintegy 181 félét -, melyek különösen jó hatással vannak az emberi szervezetre, regenerálóan hatnak rá, védelmet nyújtanak neki.

A méz enyhe hatású savakat is tartalmaz, melyek a betolakodó kórokozókat - vírusokat, baktériumokat - elpusztítják,

illetve a méz az emésztőrendszerünkből vizet vesz fel és eközben hidrogén-peroxid keletkezik, mely szintén segít a kórokozóktól való megszabadulásban még a fertőzés előtt vagy annak kezdeti stádiumában.

Ezen anyagok javarésze,, a szacharóz és oligoszacharidok, a vitaminok, ásványi anyagok  stb. már eleve benne vannak a növény által termelt nektárban, vagy a levéltetvek által kiválasztott mézharmatban, míg mások a méh mézhez adott enzimjeinek a segítségével keletkeznek. És így jön ki összesen 181 hasznos anyag.

Elmondhatjuk tehát hogy  a méz a növények és a méhek közös és páratlan csúcsterméke, melynek fogyasztása az ember számára különösen előnyös.

Az alábbiakban összeválogattuk azon cikkeinket, melyekből részletesen is megtudhatják, hogyan segít a méz a fertőzések leküzdésében, az alkohol lebontásában, a gyomorpanaszokon, égési sérülésben, súlyfölöslegen vagy akár az álmatlanságon.

A koronavírus első tüneteinél csökkenthető a kórokozók mennyisége. Javaslatunk: Propolisz és méz

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek

Miért egészségesebb a méz a cukornál?

Súlyfölösleg, álmatlanság- segíthet a méz?

Repceméz gyomorpanaszokra

A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum felső léguti panaszok esetében

Segít a méz az alkohol lebontásában

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Atkaírtás nyári mézek után: az egyik legfontosabb kezelési időszak

A méhészeti szezonban elérkeztünk abba az időszakba, amikor már a mézpörgetések zömét maga mögött tudhatja a méhész. Többen nyaralásra készülnek, vagy már nyaralnak. Viszont atkakezelés szempontjából épp ez az időszak az egyik legkritikusabb az őszi vagy téli zárókezelés mellett.

Súlyos tafrinafertőzés volt idén

Az idén ismereteim szerint a legnagyobb gondot az őszibarack levélfodrosodása gomba okozta, ezért az ezzel kapcsolatos ismereteket adom közre annak érdekében, hogy a következő években megelőzhessük a károkat. Az őszibarack károsítóiról a Kertészet és Szőlészet 2017. évfolyamának 17. számában írtam.

Új funkciókkal bővült a LABOR rendszer

2021. augusztus 1-től további funkciókkal bővítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló digitális LABOR rendszert. A fejlesztésnek köszönhetően számos állatfaj esetében elérhetővé vált az ellenőrző vizsgálatok online megrendelése, valamint az elektronikus eredményközlés.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.

Gyenge-közepes mézszezon

A napraforgó elvirágzása után lassan mindenhol befejeződik a méhek legeltetése. Az ország különböző területein gazdálkodó méhészek gyenge-közepes szezonról számoltak be.

Rajzásgátlás az utolsó pillanatban

A rajzás mindig kihívás a méhész számára, akár „hobbisokról”, akár főállású méhészekről van szó. Általános vélemény, hogy szinte sosem jön jókor, a nagy méztermelőknek egyértelmű kiesést (plusz munkát), a műkedvelőknek fölösleges izgalmat okoz. Ezért szinte általános a törekvés a rajzás gátlására vagy megelőzésére, aminek a rákfenéje az, hogy a természet törvényei ellen nehéz hadakoznunk.