0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mitől méz a méz és hogyan tartalmazhat 181 hasznos anyagot?

A házi méhek a virágokból nektárt vagy a levelekről mézharmatot gyűjtenek, hogy aztán abból az egyik legsokoldalúbb élelmet állítsák elő, mely bizonyítottan gyógyhatású az ember számára.

A nektárnak nagyon magas lehet a víztartalma (akár 80-90%-os). Hogy ne romoljon meg és könnyen emészthetővé váljék, a méheknek el kell párologtatniuk belőle a fölösleges vizet. A „szárítás” során a nektárt a lépek sejtjeiben szipókájuk és mézgyomruk segítségével ide-oda helyezik és szárnyaik mozgatásával elősegítik a fölösleges víz távozását. Így a nektár besűrűsödik. 16-19 százalékra csökken a víztartalma.

A nektár ki-és beszívogatása közben olyan enzimek kerülnek bele a méhek szervezetéből, melyek a nektárban található kettős cukor, a szacharóz javarészét egyszerű, könnyen emészthető cukrokra bontják le (glukózra és fruktózra).

A méhek a mézet legfőképp üzem-. és fűtőanyagként használják. A méz az elfogyasztása után rögtön energiát ad a számukra és természetesen az ember számára is.

A méz egyik fontos tulajdonsága, hogy más édesítőszerekkel ellentétben, olyan enzimeket, ásványi anyagokat, vitaminokat is tartalmaz – mintegy 181 félét -, melyek különösen jó hatással vannak az emberi szervezetre, regenerálóan hatnak rá, védelmet nyújtanak neki.

A méz enyhe hatású savakat is tartalmaz, melyek a betolakodó kórokozókat – vírusokat, baktériumokat – elpusztítják,

illetve a méz az emésztőrendszerünkből vizet vesz fel és eközben hidrogén-peroxid keletkezik, mely szintén segít a kórokozóktól való megszabadulásban még a fertőzés előtt vagy annak kezdeti stádiumában.

Ezen anyagok javarésze,, a szacharóz és oligoszacharidok, a vitaminok, ásványi anyagok  stb. már eleve benne vannak a növény által termelt nektárban, vagy a levéltetvek által kiválasztott mézharmatban, míg mások a méh mézhez adott enzimjeinek a segítségével keletkeznek. És így jön ki összesen 181 hasznos anyag.

Elmondhatjuk tehát hogy  a méz a növények és a méhek közös és páratlan csúcsterméke, melynek fogyasztása az ember számára különösen előnyös.

Az alábbiakban összeválogattuk azon cikkeinket, melyekből részletesen is megtudhatják, hogyan segít a méz a fertőzések leküzdésében, az alkohol lebontásában, a gyomorpanaszokon, égési sérülésben, súlyfölöslegen vagy akár az álmatlanságon.

A koronavírus első tüneteinél csökkenthető a kórokozók mennyisége. Javaslatunk: Propolisz és méz

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek

Miért egészségesebb a méz a cukornál?

Súlyfölösleg, álmatlanság- segíthet a méz?

Repceméz gyomorpanaszokra

A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum felső léguti panaszok esetében

Segít a méz az alkohol lebontásában

Forrás: magyarmezogazdasag.hu