Back to top

Folytatódik a biobumm

Julia Klöckner német szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter nemrég mutatta be az új német ökobarométer főbb megállapításait. A felmérés a szövetségi agrártárca megbízásából készült.

Az eredményeket összefoglaló – és a minisztérium www.bmel.bund.de honlapján elérhető – tanulmány talán legfontosabb megállapítása, hogy 2020-ban a német fogyasztók még tudatosabban és célirányosabban vásároltak, és ezen belül még nagyobb figyelmet fordítottak az élelmiszerek regionális és bio jellegére. A felmérés szerint ez a hús és a hústermékek vásárlására és fogyasztására különösen érvényes.

A felmérésben megkérdezettek 37 százaléka mondta, hogy rendszeresen vásárol biotermékeket, és csaknem 90 szá­zalék azok aránya, akik készek legalább alkalomszerűen biotermékek vásárlására és fogyasztására.

A bioélelmiszerek forgalmazásában továbbra is a szupermarketeké a meghatározó szerep: tízből kilenc válaszadó ott vásárol, míg diszkontot 68 százalékuk keres fel bioélelmiszerek vásárlása céljából.

Julia Klöckner szerint a felmérés azt tükrözi, hogy sok alkalmi vásárlóból rendszeres biotermék-vásárló válik. Az első idei becslések szerint a bioélelmiszerek kiskereskedelmi forgalma meghaladta tavaly a 14 milliárd eurót, ami 17 százalékkal több az 1 évvel korábbinál. A járvány alatt új lendületet kapott az ágazat termékei iránti kereslet, ami az ökotermelés támogatásán kívül a biotanúsításnak, a termékek iránti bizalmat megalapozó, idén 20 éves állami védjegynek is köszönhető.

Az állami bio védjegyet 2001 szeptemberében vezették be, és ma már több mint 6 ezer vállalkozás csaknem 90 ezer terméke viseli.

Nemcsak élelmiszerek vannak köztük, hanem például dísznövények és vetőmagok is. A védjegy alkalmazása nem kötelező, de igazolja, hogy az azt viselő termékek megfelelnek az előírásainak, és hogy azok betartását rendszeresen ellenőrzik.

A miniszter szerint a vásárlók által egyre hitelesebbnek tartott védjegy egyre több gazdát arra sarkall, hogy átálljon biotermelésre – amihez szövetségi támogatást is kapnak. A bio védjegy jelzi, hogy az azt viselő termék meghaladja a törvény által előírt minimumfeltételeket. A miniszter bejelentette, hogy a közeljövőben bevezetendő szövetségi állatjólléti jelzéssel hasonló a céljuk, és számítanak rá, hogy azt szintén sok gazdaság fogja alkalmazni.

Julia Klöckner a termelési módszerek egymáshoz való közeledésében, egyfajta „hibrid mezőgazdaságban” látja a jövőt.

Ezt úgy foglalta össze, hogy az ökotermelés termelékenységét javítani kell, miközben a konvencionális művelés az eddiginél jobban kíméli a természeti erőforrásokat és nagyobb figyelmet fordít az állatjóllétre – úgy, hogy mindeközben nem romlik a gazdálkodás jövedelmezősége.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/27 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Holnap tartják az idei Furmint Nagykóstolót

Csaknem nyolcvan kiállító több mint százötven féle, furmintból készült borát kóstolhatja a közönség az idei Furmint Nagykóstolón, amelyet a járványhelyzet miatt nem februárban, hanem csütörtökön tartanak meg Budapesten, a Hagyományok Házában.

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

Tovább nő a grill termékek piaca

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest - írta a Világgazdaság kedden a Nielsen adatai alapján.