0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Folytatódik a biobumm

Julia Klöckner német szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter nemrég mutatta be az új német ökobarométer főbb megállapításait. A felmérés a szövetségi agrártárca megbízásából készült.

Az eredményeket összefoglaló – és a minisztérium www.bmel.bund.de honlapján elérhető – tanulmány talán legfontosabb megállapítása, hogy 2020-ban a német fogyasztók még tudatosabban és célirányosabban vásároltak, és ezen belül még nagyobb figyelmet fordítottak az élelmiszerek regionális és bio jellegére. A felmérés szerint ez a hús és a hústermékek vásárlására és fogyasztására különösen érvényes.

A felmérésben megkérdezettek 37 százaléka mondta, hogy rendszeresen vásárol biotermékeket, és csaknem 90 szá­zalék azok aránya, akik készek legalább alkalomszerűen biotermékek vásárlására és fogyasztására.

A bioélelmiszerek forgalmazásában továbbra is a szupermarketeké a meghatározó szerep: tízből kilenc válaszadó ott vásárol, míg diszkontot 68 százalékuk keres fel bioélelmiszerek vásárlása céljából.

Julia Klöckner szerint a felmérés azt tükrözi, hogy sok alkalmi vásárlóból rendszeres biotermék-vásárló válik. Az első idei becslések szerint a bioélelmiszerek kiskereskedelmi forgalma meghaladta tavaly a 14 milliárd eurót, ami 17 százalékkal több az 1 évvel korábbinál. A járvány alatt új lendületet kapott az ágazat termékei iránti kereslet, ami az ökotermelés támogatásán kívül a biotanúsításnak, a termékek iránti bizalmat megalapozó, idén 20 éves állami védjegynek is köszönhető.

Az állami bio védjegyet 2001 szeptemberében vezették be, és ma már több mint 6 ezer vállalkozás csaknem 90 ezer terméke viseli.

Nemcsak élelmiszerek vannak köztük, hanem például dísznövények és vetőmagok is. A védjegy alkalmazása nem kötelező, de igazolja, hogy az azt viselő termékek megfelelnek az előírásainak, és hogy azok betartását rendszeresen ellenőrzik.

A miniszter szerint a vásárlók által egyre hitelesebbnek tartott védjegy egyre több gazdát arra sarkall, hogy átálljon biotermelésre – amihez szövetségi támogatást is kapnak. A bio védjegy jelzi, hogy az azt viselő termék meghaladja a törvény által előírt minimumfeltételeket. A miniszter bejelentette, hogy a közeljövőben bevezetendő szövetségi állatjólléti jelzéssel hasonló a céljuk, és számítanak rá, hogy azt szintén sok gazdaság fogja alkalmazni.

Julia Klöckner a termelési módszerek egymáshoz való közeledésében, egyfajta „hibrid mezőgazdaságban” látja a jövőt.

Ezt úgy foglalta össze, hogy az ökotermelés termelékenységét javítani kell, miközben a konvencionális művelés az eddiginél jobban kíméli a természeti erőforrásokat és nagyobb figyelmet fordít az állatjóllétre – úgy, hogy mindeközben nem romlik a gazdálkodás jövedelmezősége.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság