Back to top

Folytatódik a biobumm

Julia Klöckner német szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter nemrég mutatta be az új német ökobarométer főbb megállapításait. A felmérés a szövetségi agrártárca megbízásából készült.

Az eredményeket összefoglaló – és a minisztérium www.bmel.bund.de honlapján elérhető – tanulmány talán legfontosabb megállapítása, hogy 2020-ban a német fogyasztók még tudatosabban és célirányosabban vásároltak, és ezen belül még nagyobb figyelmet fordítottak az élelmiszerek regionális és bio jellegére. A felmérés szerint ez a hús és a hústermékek vásárlására és fogyasztására különösen érvényes.

A felmérésben megkérdezettek 37 százaléka mondta, hogy rendszeresen vásárol biotermékeket, és csaknem 90 szá­zalék azok aránya, akik készek legalább alkalomszerűen biotermékek vásárlására és fogyasztására.

A bioélelmiszerek forgalmazásában továbbra is a szupermarketeké a meghatározó szerep: tízből kilenc válaszadó ott vásárol, míg diszkontot 68 százalékuk keres fel bioélelmiszerek vásárlása céljából.

Julia Klöckner szerint a felmérés azt tükrözi, hogy sok alkalmi vásárlóból rendszeres biotermék-vásárló válik. Az első idei becslések szerint a bioélelmiszerek kiskereskedelmi forgalma meghaladta tavaly a 14 milliárd eurót, ami 17 százalékkal több az 1 évvel korábbinál. A járvány alatt új lendületet kapott az ágazat termékei iránti kereslet, ami az ökotermelés támogatásán kívül a biotanúsításnak, a termékek iránti bizalmat megalapozó, idén 20 éves állami védjegynek is köszönhető.

Az állami bio védjegyet 2001 szeptemberében vezették be, és ma már több mint 6 ezer vállalkozás csaknem 90 ezer terméke viseli.

Nemcsak élelmiszerek vannak köztük, hanem például dísznövények és vetőmagok is. A védjegy alkalmazása nem kötelező, de igazolja, hogy az azt viselő termékek megfelelnek az előírásainak, és hogy azok betartását rendszeresen ellenőrzik.

A miniszter szerint a vásárlók által egyre hitelesebbnek tartott védjegy egyre több gazdát arra sarkall, hogy átálljon biotermelésre – amihez szövetségi támogatást is kapnak. A bio védjegy jelzi, hogy az azt viselő termék meghaladja a törvény által előírt minimumfeltételeket. A miniszter bejelentette, hogy a közeljövőben bevezetendő szövetségi állatjólléti jelzéssel hasonló a céljuk, és számítanak rá, hogy azt szintén sok gazdaság fogja alkalmazni.

Julia Klöckner a termelési módszerek egymáshoz való közeledésében, egyfajta „hibrid mezőgazdaságban” látja a jövőt.

Ezt úgy foglalta össze, hogy az ökotermelés termelékenységét javítani kell, miközben a konvencionális művelés az eddiginél jobban kíméli a természeti erőforrásokat és nagyobb figyelmet fordít az állatjóllétre – úgy, hogy mindeközben nem romlik a gazdálkodás jövedelmezősége.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/27 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Ezt a zöldséget vásároljuk a leggyakrabban

A zöldségek közül a magyar vásárlók mennyiségben burgonyából visznek haza a legtöbbet, utána sorrendben a paradicsom, a vöröshagyma jön, és negyedik helyen következik a paprika. Ez utóbbi azonban a leggyakrabban vásárolt zöldség, derül ki a GfK Hungária Piackutató Kft. felméréséből.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

Jogvesztő határidő közeleg - Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A társaságkedvelő mókusok boldogabbak

Egy kutatás során megállapították, hogy a mókusok négy különböző személyiségjegyet mutatnak, amelyek befolyásolják, hogyan használják a környezetükben lévő teret és erőforrásokat. A kutatók úgy vélik, hogy a tanulmány eredményei felhívhatják a figyelmet a vadon élő állatok védelmére irányuló intézkedések fontosságára.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.