Back to top

Barista krumplitej a svédektől

A svédek mélyre ásták magukat a tejpótlók témájában és felfedeztek egy új növényi alapú alternatívát az italkészítéshez: a zseniális burgonyát.

A növényi alapú tejpótlók nem újdonságok a piacon. Magyarországon is szinte minden nagyobb üzletben kapható legalább néhány fajta ilyen ital, zabból, rizsből, mandulából.

A svéd Veg of Lund cég egy új márkát dobott piacra DUG elnevezéssel, amelynek az alapja a burgonya. A terméknek jelenleg három változata létezik: Original, Barista és a cukrozatlan, az Unsweetened.

Hogyan sikerült a burgonyából tejpótlót előállítani? A gyökerek a tudományban és a kutatásban keresendők. Eva Tornberg professzor vezetésével a lundi egyetemen fejlesztették ki a szabadalmaztatott emulziós technológiát, amelynek során új módszereket fejlesztettek ki a burgonya erejének kiaknázására.

Az ital összetételében természetesen a burgonya mellett mások is helyet kaptak, többek között borsófehérje, repceolaj és cikóriából származó rost.

A gyártó biztosítja, hogy a gyártási folyamat során nem használnak szóját, glutént, dióféléket vagy állati összetevőket.

A DUG Originalt napi fogyasztásra ajánlják, kávéhoz és teához, keverhető gabonapelyhekhez, vagy csak egyszerűen pohárból meginni. Főzéshez és sütéshez is kiváló. Egyedülálló burgonya- és repceemulziójának köszönhetően az összetevők nem válnak el egymástól, függetlenül attól, hogyan használják.

Mivel burgonyából készül, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, fehérjével és szénhidrátokkal.

Gondoskodtak arról is, hogy a klasszikus tejhez hasonlóan habosodjon, ez a DUG Barista, amely krémesebb állagú, és a gyártók szerint remek tejhab készíthető belőle, ezért ajánlják baristáknak latte és cappuccino készítéséhez. „Melegítsük fel, és verjünk belőle barista minőségű habot, vagy öntsük egyenesen egy csésze kávéba vagy teába” - ajánlják a honlapjukon.

Aki úgy gondolja, hogy a legtöbb növényi ital túl édes, azoknak is jó hírrel szolgálhatnak, mert elkészítették a cukormentes változatot, a DUG Unsweetened-et.

DUG Unsweetened

A gyártó cég felhívja a figyelmet arra, hogy a burgonya fő nyersanyagként való felhasználásával a

kétszer kevesebb termőföldet használ fel, mint amennyi a zab termesztéséhez kellene, és 56-szor kevesebb vizet használ, mintha mandulából készítené.

A zab és a mandula a két leggyakrabban használt termék a növényi alapú tejhelyettesítők előállításához. Továbbá a termék előállítása során a szén-dioxid-kibocsátás 75 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos tejnél.

Burgonya alapú italaikat jelenleg Svédországban és az Egyesült Királyságban árusítják, és a tervek szerint a forgalmazást kiterjesztik a Nyugat-európai országokra is. A termékek elérhetőek a Navesu és az Amazon platformokon. A gyártó weboldalán hat darab 1 literes kartondoboz 12,50 fontért (kb. 5200 Ft) vásárolható meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.