Back to top

Barista krumplitej a svédektől

A svédek mélyre ásták magukat a tejpótlók témájában és felfedeztek egy új növényi alapú alternatívát az italkészítéshez: a zseniális burgonyát.

A növényi alapú tejpótlók nem újdonságok a piacon. Magyarországon is szinte minden nagyobb üzletben kapható legalább néhány fajta ilyen ital, zabból, rizsből, mandulából.

A svéd Veg of Lund cég egy új márkát dobott piacra DUG elnevezéssel, amelynek az alapja a burgonya. A terméknek jelenleg három változata létezik: Original, Barista és a cukrozatlan, az Unsweetened.

Hogyan sikerült a burgonyából tejpótlót előállítani? A gyökerek a tudományban és a kutatásban keresendők. Eva Tornberg professzor vezetésével a lundi egyetemen fejlesztették ki a szabadalmaztatott emulziós technológiát, amelynek során új módszereket fejlesztettek ki a burgonya erejének kiaknázására.

Az ital összetételében természetesen a burgonya mellett mások is helyet kaptak, többek között borsófehérje, repceolaj és cikóriából származó rost.

A gyártó biztosítja, hogy a gyártási folyamat során nem használnak szóját, glutént, dióféléket vagy állati összetevőket.

A DUG Originalt napi fogyasztásra ajánlják, kávéhoz és teához, keverhető gabonapelyhekhez, vagy csak egyszerűen pohárból meginni. Főzéshez és sütéshez is kiváló. Egyedülálló burgonya- és repceemulziójának köszönhetően az összetevők nem válnak el egymástól, függetlenül attól, hogyan használják.

Mivel burgonyából készül, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, fehérjével és szénhidrátokkal.

Gondoskodtak arról is, hogy a klasszikus tejhez hasonlóan habosodjon, ez a DUG Barista, amely krémesebb állagú, és a gyártók szerint remek tejhab készíthető belőle, ezért ajánlják baristáknak latte és cappuccino készítéséhez. „Melegítsük fel, és verjünk belőle barista minőségű habot, vagy öntsük egyenesen egy csésze kávéba vagy teába” - ajánlják a honlapjukon.

Aki úgy gondolja, hogy a legtöbb növényi ital túl édes, azoknak is jó hírrel szolgálhatnak, mert elkészítették a cukormentes változatot, a DUG Unsweetened-et.

DUG Unsweetened

A gyártó cég felhívja a figyelmet arra, hogy a burgonya fő nyersanyagként való felhasználásával a

kétszer kevesebb termőföldet használ fel, mint amennyi a zab termesztéséhez kellene, és 56-szor kevesebb vizet használ, mintha mandulából készítené.

A zab és a mandula a két leggyakrabban használt termék a növényi alapú tejhelyettesítők előállításához. Továbbá a termék előállítása során a szén-dioxid-kibocsátás 75 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos tejnél.

Burgonya alapú italaikat jelenleg Svédországban és az Egyesült Királyságban árusítják, és a tervek szerint a forgalmazást kiterjesztik a Nyugat-európai országokra is. A termékek elérhetőek a Navesu és az Amazon platformokon. A gyártó weboldalán hat darab 1 literes kartondoboz 12,50 fontért (kb. 5200 Ft) vásárolható meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Zabital tejkosztümben

„shhh…This Is Not M*lk” felirattal forgalmaz és reklámoz egy 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a Danone. Látszólag nem is sért ezzel jogszabályt, hiszen az elnevezésben és a reklám­szlogenben nem szerepel a tej szó. Ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetőnek tűnik a szlogen, mert egy szót látványosan kiemelnek benne – azt, hogy MILK.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

QR-kód a tejesdobozon

Ma már egy egyszerű QR-kód csomagolásra nyomtatásával meg lehet osztani a fogyasztókkal az általuk megvásárolt tejet előállító tehenek egészségére és tartási körülményeire vonatkozó információkat. Azt is lehetővé teszi, hogy tisztában legyenek a tej által az állattartó gazdaságtól az áruházi polcig megtett úttal, vagy hogy elérjék a tehenek jólétére vonatkozó adatokat.

5 tipp a szalmonella elleni védekezéshez baromfiban

Kezeljük prioritásként az Enteritidis, a Typhimurium és az Infantis szalmonellatörzsek megállítását! Az integrátorok és a termelők az emberi egészségre leginkább káros törzsek megcélzásával és kiiktatásával küzdhetnek leginkább az élelmiszer-eredetű szalmonellafertőzések ellen.

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 5. hét

Február 1-től 28-ig nyújtható be a csatlakozási kérelem a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez (MKR).

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.