Back to top

A koronavírus fellendítette az állateledel piacot?

A Global Market Insights adatai szerint a kutyatápok és snackek globális piaca a világjárvány alatt hihetetlen tempóban nőtt, de a szektor forgalma 2027-ig akár évente 4,5%-kal is bővülhet.

A tavalyi év volt az egyik legforgalmasabb a kutyák örökbefogadása és vásárlása terén – a Német Kennel Klub (VDH) adatai szerint 2020-ban a korábbi évekhez képest 20%-kal nőtt a kutyavásárlók száma -, és ez valószínűleg meghatározó tényező lesz a kategória növekedése szempontjából az elkövetkezendő években.

Összességében 2027-re a Global Market Insights becslése szerint a kutyaeledelek és snackek piaca várhatóan meghaladja a 90 milliárd dolláros (76.66 milliárd eurós) értéket.

Prémium állateledel

A prémium kategóriás állateledelek iránt egyre nagyobb a kereslet, beleértve a bio, természetes és nyers termékeket is. Az előrejelzett időszakban a prémium állateledelek szegmense várhatóan 5% körüli éves növekedési ütemet fog elérni.

Az állateledelek piacán a kutyaeledelek és snackek kategóriája 2020-ban mintegy 32%-os részesedéssel rendelkezett, és várhatóan tovább fog növekedni, mivel a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai igyekeznek a legjobb táplálékot adni négylábú családtagjaiknak.

Ami a fő kiskereskedelmi csatornákat illeti, a hipermarketek és szupermarketek 2020-ban 35%-os piaci részesedést könyvelhettek el, mely a legnagyobb a többi kiskereskedelmi üzlettípushoz képest.

Európai növekedés

A Global Market Insights szerint Európán belül 4,3% körüli éves növekedési ütemet várnak, a bevételeket tekintve Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság vezet, amit az egészséges állateledelek trendje is alátámaszt.

A globális piacot olyan nagy vállalatok uralják, mint a Nestlé, Blue Buffalo, Mars Petcare, Nippon Pet Food, Colgate-Palmolive, Tiernahrung Deuerer GmbH, United Pet Group és J. M. Smucker, az innováció pedig az egész ágazatban elterjedt.

Tavaly például a Nestlé Purina újfajta kutyáknak és macskáknak szánt eledelt vezetett be, amely rovarokat, valamint kölesből és lóbabból származó növényi fehérjéket tartalmazott,

így kínálva új terméklehetőséget a kategóriában, miközben a fenntarthatósági szempontokat is erősítette.

Az Egyesült Királyságban a Brexit és a koronavírus-járvány ellátással kapcsolatos aggodalmak kombinációja rövid időre hiányt okozott a kutya- és macskaeledelből az év elején.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

5,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom októberben

Októberben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés üteme alig különbözik a szeptemberi 5,8 százalékostól.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Elektromos kamiont állít forgalomba egy magyar cég az Aldinak

Az Aldi a magyarországi kiskereskedelmi cégek közül elsőként állít napi rendszeres forgalomba e-kamionokat a WIN Capital segítségével.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.