Back to top

Csalifákkal gyűjtenék össze az almát károsító rovarokat az USA-ban

A rovarok elleni védekezés környezetkímélő módja, hogy valamilyen vonzó anyaggal összecsalogatjuk és eltávolítjuk őket az ültetvényből, vagy rovarölő szerrel kezeljük. Ennek a módszernek a természetes változatával kísérleteznek amerikai almatermesztők. A kísérletről a Good Fruit Grower számolt be.

Kártevőket vonzó fajtákat oltanak be a termő fákba az ültetvény szélén
Kártevőket vonzó fajtákat oltanak be a termő fákba az ültetvény szélén
A Massachusetts Egyetem rovartannal foglalkozó professzora, Jaime Piñero által kifejlesztett módszerben az ültetvény szélén álló almafákba más, vonzó fajtákat oltanak, így ezek a fák állandó rovarcsapdaként működnek. New Hempshire-ben, Steve Wood ültetvényében kezdték megvalósítani az ötletet 2018-ban. A gazdálkodó sokféle csalogatásra alapuló módszert próbált már ki, és úgy találta, hogy a legtöbb kereskedelmi szempontból kivihetetlen. A gyakorlatban ugyanis olyan csalogatóanyagra van szükség, ami több kártevőt is vonz.

Mindkét szakember ismert olyan almafajtákat, amelyek jobban vonzzák a kártevőket, mint mások.

Például az almalegyek előszeretettel gyülekeznek az Asztraháni piros, az amerikai szilvaormányosok pedig a Ginger Gold fajtán. Miért ne lehetne ezeket és más vonzó fajtákat beoltani az ültetvény fáiba és így oda vonzani a kártevőket?

A termesztő számára nagy előny, hogy ha néhány helyen gyűlnek össze a kártevők, elég csak a „csalifákat” lepermetezni, nem kell az egész ültetvényt kezelni növényvédő szerrel.

A korai érésű Ginger Gold nagyon vonzó több kártevő számára is
A korai érésű Ginger Gold nagyon vonzó több kártevő számára is
Éppen ezért egy négyhektáros területen azonnal bele is vágott a kísérletbe. Úgy véli, nagy lehetőség, hogy sokévi kísérletezés után végre a gyakorlatban is használható módszer születhet. Ezzel párhuzamosan az egyetem szaktanácsadó központjának ültetvényében is kipróbálják a csalifákat, továbbá más termesztőket is szeretne bevonni a kísérletbe Jaime Piñero.

Hosszú évekbe telik, míg értékelni lehet az új módszer eredményességét,

amire eddig az USA mezőgazdasági minisztériumától és Massachusetts agrárfejlesztési szövetségétől kapott támogatást.

A munkában együtt dolgoznak a New Hampshire Egyetem szaktanácsadó központjával is, ahol Anna Wallingford is úgy véli, hogy a több fajtával átoltott fák segítségével nagymértékben csökkenteni lehet a rovarölő szeres kezelést az ültetvényekben, és beilleszthető az integrált termesztési programokba.

Jaime Piñero végül is hat fajtával oltja át az almafákat, ezek a Dabinett, Ginger Gold, Liberty, Wickson, Yellow Transparent és az Asztraháni piros. (Az USA-ban erre a célra ajánlott fajták közül nálunk is ismert az Asztraháni piros, továbbá a varasodásrezisztens Liberty.) Kontrollként a McIntosh fajtát használták.

Az ültetvények szélén alakították ki ezeket a csalifákat, egymástól körülbelül 30 méterre, hektáronként 8-10 példányt.

Amerikai szilvaormányos tojásrakásának nyoma almán
Amerikai szilvaormányos tojásrakásának nyoma almán
Tavaly már 13 különböző ültetvényben több mint 100 fa „működött”. Az első eredmények alátámasztják, hogy ezek a csapdafák több kártevőt vonzanak, mint az ültetvény fái. A Ginger Gold például több amerikai szilvaormányost és egy amerikai mezei poloskát vonzott tavaly, mint a kontroll. A végső eredmény értékeléséhez azonban több évjáratban és többféle károsító-összetételű ültetvényben kell megvizsgálni a módszert, és érdemes összevetni a kereskedelemben kapható csalianyagokkal is.

Az első tapasztalatok szerint a biotermesztőknek különösen nagy segítséget nyújtanak az átoltott fák.

New Hampshire-ben az amerikai szilvaormányos elleni védekezés szinte megoldhatatlan a biotermesztésben, ezért egy kísérletben kéthektáros ültetvényben próbálták szilvafákkal és átoltott fákkal összegyűjteni az ormányosokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Különleges almás sütemény lett Budapest desszertje

A Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. A linzer lapra helyezett giandujás-almás édesség először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.