0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csalifákkal gyűjtenék össze az almát károsító rovarokat az USA-ban

A rovarok elleni védekezés környezetkímélő módja, hogy valamilyen vonzó anyaggal összecsalogatjuk és eltávolítjuk őket az ültetvényből, vagy rovarölő szerrel kezeljük. Ennek a módszernek a természetes változatával kísérleteznek amerikai almatermesztők. A kísérletről a Good Fruit Grower számolt be.

A Massachusetts Egyetem rovartannal foglalkozó professzora, Jaime Piñero által kifejlesztett módszerben az ültetvény szélén álló almafákba más, vonzó fajtákat oltanak, így ezek a fák állandó rovarcsapdaként működnek. New Hempshire-ben, Steve Wood ültetvényében kezdték megvalósítani az ötletet 2018-ban. A gazdálkodó sokféle csalogatásra alapuló módszert próbált már ki, és úgy találta, hogy a legtöbb kereskedelmi szempontból kivihetetlen. A gyakorlatban ugyanis olyan csalogatóanyagra van szükség, ami több kártevőt is vonz.

Mindkét szakember ismert olyan almafajtákat, amelyek jobban vonzzák a kártevőket, mint mások.

Például az almalegyek előszeretettel gyülekeznek az Asztraháni piros, az amerikai szilvaormányosok pedig a Ginger Gold fajtán. Miért ne lehetne ezeket és más vonzó fajtákat beoltani az ültetvény fáiba és így oda vonzani a kártevőket?

A termesztő számára nagy előny, hogy ha néhány helyen gyűlnek össze a kártevők, elég csak a „csalifákat” lepermetezni, nem kell az egész ültetvényt kezelni növényvédő szerrel.

Éppen ezért egy négyhektáros területen azonnal bele is vágott a kísérletbe. Úgy véli, nagy lehetőség, hogy sokévi kísérletezés után végre a gyakorlatban is használható módszer születhet. Ezzel párhuzamosan az egyetem szaktanácsadó központjának ültetvényében is kipróbálják a csalifákat, továbbá más termesztőket is szeretne bevonni a kísérletbe Jaime Piñero.

Hosszú évekbe telik, míg értékelni lehet az új módszer eredményességét,

amire eddig az USA mezőgazdasági minisztériumától és Massachusetts agrárfejlesztési szövetségétől kapott támogatást.

A munkában együtt dolgoznak a New Hampshire Egyetem szaktanácsadó központjával is, ahol Anna Wallingford is úgy véli, hogy a több fajtával átoltott fák segítségével nagymértékben csökkenteni lehet a rovarölő szeres kezelést az ültetvényekben, és beilleszthető az integrált termesztési programokba.

Jaime Piñero végül is hat fajtával oltja át az almafákat, ezek a Dabinett, Ginger Gold, Liberty, Wickson, Yellow Transparent és az Asztraháni piros. (Az USA-ban erre a célra ajánlott fajták közül nálunk is ismert az Asztraháni piros, továbbá a varasodásrezisztens Liberty.) Kontrollként a McIntosh fajtát használták.

Az ültetvények szélén alakították ki ezeket a csalifákat, egymástól körülbelül 30 méterre, hektáronként 8-10 példányt.

Tavaly már 13 különböző ültetvényben több mint 100 fa „működött”. Az első eredmények alátámasztják, hogy ezek a csapdafák több kártevőt vonzanak, mint az ültetvény fái. A Ginger Gold például több amerikai szilvaormányost és egy amerikai mezei poloskát vonzott tavaly, mint a kontroll. A végső eredmény értékeléséhez azonban több évjáratban és többféle károsító-összetételű ültetvényben kell megvizsgálni a módszert, és érdemes összevetni a kereskedelemben kapható csalianyagokkal is.

Az első tapasztalatok szerint a biotermesztőknek különösen nagy segítséget nyújtanak az átoltott fák.

New Hampshire-ben az amerikai szilvaormányos elleni védekezés szinte megoldhatatlan a biotermesztésben, ezért egy kísérletben kéthektáros ültetvényben próbálták szilvafákkal és átoltott fákkal összegyűjteni az ormányosokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com