Back to top

Csalifákkal gyűjtenék össze az almát károsító rovarokat az USA-ban

A rovarok elleni védekezés környezetkímélő módja, hogy valamilyen vonzó anyaggal összecsalogatjuk és eltávolítjuk őket az ültetvényből, vagy rovarölő szerrel kezeljük. Ennek a módszernek a természetes változatával kísérleteznek amerikai almatermesztők. A kísérletről a Good Fruit Grower számolt be.

Kártevőket vonzó fajtákat oltanak be a termő fákba az ültetvény szélén
Kártevőket vonzó fajtákat oltanak be a termő fákba az ültetvény szélén
A Massachusetts Egyetem rovartannal foglalkozó professzora, Jaime Piñero által kifejlesztett módszerben az ültetvény szélén álló almafákba más, vonzó fajtákat oltanak, így ezek a fák állandó rovarcsapdaként működnek. New Hempshire-ben, Steve Wood ültetvényében kezdték megvalósítani az ötletet 2018-ban. A gazdálkodó sokféle csalogatásra alapuló módszert próbált már ki, és úgy találta, hogy a legtöbb kereskedelmi szempontból kivihetetlen. A gyakorlatban ugyanis olyan csalogatóanyagra van szükség, ami több kártevőt is vonz.

Mindkét szakember ismert olyan almafajtákat, amelyek jobban vonzzák a kártevőket, mint mások.

Például az almalegyek előszeretettel gyülekeznek az Asztraháni piros, az amerikai szilvaormányosok pedig a Ginger Gold fajtán. Miért ne lehetne ezeket és más vonzó fajtákat beoltani az ültetvény fáiba és így oda vonzani a kártevőket?

A termesztő számára nagy előny, hogy ha néhány helyen gyűlnek össze a kártevők, elég csak a „csalifákat” lepermetezni, nem kell az egész ültetvényt kezelni növényvédő szerrel.

A korai érésű Ginger Gold nagyon vonzó több kártevő számára is
A korai érésű Ginger Gold nagyon vonzó több kártevő számára is
Éppen ezért egy négyhektáros területen azonnal bele is vágott a kísérletbe. Úgy véli, nagy lehetőség, hogy sokévi kísérletezés után végre a gyakorlatban is használható módszer születhet. Ezzel párhuzamosan az egyetem szaktanácsadó központjának ültetvényében is kipróbálják a csalifákat, továbbá más termesztőket is szeretne bevonni a kísérletbe Jaime Piñero.

Hosszú évekbe telik, míg értékelni lehet az új módszer eredményességét,

amire eddig az USA mezőgazdasági minisztériumától és Massachusetts agrárfejlesztési szövetségétől kapott támogatást.

A munkában együtt dolgoznak a New Hampshire Egyetem szaktanácsadó központjával is, ahol Anna Wallingford is úgy véli, hogy a több fajtával átoltott fák segítségével nagymértékben csökkenteni lehet a rovarölő szeres kezelést az ültetvényekben, és beilleszthető az integrált termesztési programokba.

Jaime Piñero végül is hat fajtával oltja át az almafákat, ezek a Dabinett, Ginger Gold, Liberty, Wickson, Yellow Transparent és az Asztraháni piros. (Az USA-ban erre a célra ajánlott fajták közül nálunk is ismert az Asztraháni piros, továbbá a varasodásrezisztens Liberty.) Kontrollként a McIntosh fajtát használták.

Az ültetvények szélén alakították ki ezeket a csalifákat, egymástól körülbelül 30 méterre, hektáronként 8-10 példányt.

Amerikai szilvaormányos tojásrakásának nyoma almán
Amerikai szilvaormányos tojásrakásának nyoma almán
Tavaly már 13 különböző ültetvényben több mint 100 fa „működött”. Az első eredmények alátámasztják, hogy ezek a csapdafák több kártevőt vonzanak, mint az ültetvény fái. A Ginger Gold például több amerikai szilvaormányost és egy amerikai mezei poloskát vonzott tavaly, mint a kontroll. A végső eredmény értékeléséhez azonban több évjáratban és többféle károsító-összetételű ültetvényben kell megvizsgálni a módszert, és érdemes összevetni a kereskedelemben kapható csalianyagokkal is.

Az első tapasztalatok szerint a biotermesztőknek különösen nagy segítséget nyújtanak az átoltott fák.

New Hampshire-ben az amerikai szilvaormányos elleni védekezés szinte megoldhatatlan a biotermesztésben, ezért egy kísérletben kéthektáros ültetvényben próbálták szilvafákkal és átoltott fákkal összegyűjteni az ormányosokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

Gombatermesztés biológiai védekezéssel

A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.