Back to top

Prioritás az állattenyésztés - Pályázatok, támogatások, export

50 milliárd forintról 260 milliárd forintra emelték az állattartó telepek fejlesztésének támogatására tavaly kiírt pályázat keretösszegét. Az eddig megítélt támogatás országosan több mint 282,5 milliárd forint, amely összeggel 568 baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, valamint juh- és kecsketartó telep fejlesztéséhez járult hozzá az állam.

Ezen felül a lovak, méhek, csincsillák, fácánok, nyulak, struccok, szamarak és fürjek tartásával foglalkozó egyéb állattartók 52 kérelem alapján összesen 5,65 milliárd forintból korszerűsíthetik telepeiket. A támogatások segítségével a marhatartó ágazatban közel 40 ezer férőhely létesítése vagy korszerűsítése valósul meg, összesen 400 ezer négyzetméter istálló és egyéb építmény létesül vagy újul meg.

„Az Agrárminisztériumban mindent megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a legkisebb gazdálkodóktól a legnagyobbakig a szükséges pályázati forrásokat.”
„Az Agrárminisztériumban mindent megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a legkisebb gazdálkodóktól a legnagyobbakig a szükséges pályázati forrásokat.”
Fotó: MTI/Vermes Tibor

A kisebb állattartó gazdaságok telepeinek fejlesztését célzó, 30 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírás forrásaira július 22-ig nyújthattak be támogatási kérelmet az érintettek.

Az igényelhető támogatás maximum összege a baromfi- és a sertéstartó telepek esetében 100, a szarvasmarhatartó telepeknél 50 millió forint, a juh- és kecsketartó gazdaságok, valamint a többi mezőgazdasági haszonállatfaj esetében 20 millió forint.

Újra lehet pályázni

A nagy érdeklődés miatt újranyitotta a VP2-4.1.1.-20 kódszámú „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” című pályázati kiírást az Agrárminisztérium, így ismét lehetőség nyílt a nagyobb léptékű beruházások megvalósítására. A vissza nem térítendő támogatást a már megismert feltételrendszerben lehet elérni. Intenzitása főszabályként 50 százalékos, minimális összege célterületenként 5 és 100 millió forint között változik, maximum összege 2 milliárd forint.

Azok is újra pályázhatnak, akik eltérő megvalósítási hellyel már részesültek a támogatásban.

Többletforrás az állattartóknak

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel, az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára.

Nagy István agrárminiszter sze­rint a takarmányárak jelentős drágulása, az állatbetegségek miatti korlátozások és a koronavírusjárvány együttes piaci hatása indokolja a költségvetésbe eredetileg tervezett, állattenyésztést segítő agrártámogatások keretösszegének megemelését. A többlet lehetővé teszi a baromfi állatjóléti támogatás 2,1 és a sertés hízó állatjóléti támogatás 1,2 milliárd forinttal történő megemelését. 640 millió forinttal egészítették ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére szolgáló támogatás és 400 millió forinttal a tenyésztésszervezési támogatás keretösszegét.

A többlet a sertéságazatban már a 2021. támogatási év II. negyedévi, a baromfiágazatban pedig a 2020/2021. támogatási év III. negyedévének kifizetéseihez kapcsolódóan megjelenik a gazdálkodók számára.

Új piac a nyúlhúsnak

Megkezdődhet a nyúlhús és -hústermékek exportja Kanadába. A 2017-es audit után indult egyeztetések eredményeként bilaterális megállapodás jött létre a két ország között. A termékpálya bevezetése új lendületet adhat a kanadai export egészének, amely az állategészségügy elismerésén túl nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő jelentőségű lehet. Az exportra történő engedélyezés üzemi szinten zajlik, az érdeklődő cégek a területileg illetékes járási hivatalban tájékozódhatnak.

Élelmiszeripar

Augusztus 18-tól lehet pályázni az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére. A 200 milliárd forintos alapból élelmiszeripari és borászati tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések támogathatók. A vissza nem térítendő támogatás minimális mértéke 100 millió, maximális összege 5 milliárd forint.

A támogatási intenzitás fő szabály szerint 50 százalékos, de ez egyes tevékenységek, régiók és vállalkozásméretek esetében eltérhet.

A legkisebb, kézműves termékeket előállító vállalkozások 15 ezer euró (5,3 millió forint) vissza nem térítendő pályázati támogatásra számíthatnak, az önkormányzatok pedig 100 millió forintra pályázhatnak a helyi piacok fejlesztésére.

Terménytárolás

Mezőgazdasági termelők pályázhatnak terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól. Az 50 milliárd forintos alapot a Vidékfejlesztési Program keretében hozták létre. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 1 milliárd forint lehet. Főszabályként az összes költség 50 százalékát lehet támogatásként megkapni, amely a közép-magyarországi régióban 40 százalék, de a fiatal mezőgazdasági termelők által és a kollektív projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

A szántóföldi növénytermesztés technológiai színvonalának és versenyképességének központi kérdése a megtermelt és betakarított termények szakszerű tisztítása, tárolása és szárítása
A szántóföldi növénytermesztés technológiai színvonalának és versenyképességének központi kérdése a megtermelt és betakarított termények szakszerű tisztítása, tárolása és szárítása

Bortermelés

A koronavírus-járvány hazai szőlő-bor ágazatra gyakorolt negatív hatásainak rövid és középtávú kezelése érdekében a vendéglátásban és borturizmusban érdekelt pincészetek támogatásáról, valamint az állami bormarketingprogram forrásainak jelentős emeléséről is döntött a kormány.

Az adminisztrációs terhek csökkentését és az ellenőrzések hatékonyságát növelő új borjogi szabályozás mellett fontosnak tartjuk a pénzügyi segítség biztosítását is az ágazat részére – indokolta a döntést az agrárminiszter.

Nagy István hangsúlyozta: a covid-járvány nem egyenlő mértékben sújtotta a borászatokat. Összességében a borkészletek elmaradnak mind a tavalyi szinttől, mind pedig a sokéves átlagtól, azonban egyes bortermelőknél így is nagyobb mennyiségben halmozódhattak fel borok. A segítség részeként a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érintett bortermelők részére nyújtott támogatást 2020 után idén is igényelhetik az érintett pincészetek. Ehhez 1,5 milliárd Ft támogatási keretet biztosítunk – húzta alá a miniszter. Az erről szóló miniszteri rendelet szeptember elején jelenik meg, a támogatást pedig októberben kell kérelmezni.

Ezen túlmenően az Agrárminisztérium a szüreti felkészülés keretében EU-s forrásból lepárlási támogatást biztosít azon termelők részére, akik a járványügyi intézkedések miatt nehezebben tudták értékesíteni boraikat.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy

a covid-19-világjárvány kö­vetkeztében tovább élesedik a világ borpiacán tapasztalható verseny, ennek megfelelően Magyarországnak is fokoznia kell az állami bormarketinget.

Kulcsfontosságú, hogy az általános, állami bormarketingprogram részére megfelelő nagyságú, dedikált források álljanak rendelkezésre. A program célja a magyarországi borfogyasztás mennyiségének stabilizálása, az exportált palackos borok árának emelése és értékének növekedése. A 2021-2025 között éves szinten mintegy 800 millió forintos költségvetésből megvalósuló állami bormarketingprogram a magyar bor legfőbb célpiacait célozza meg: Magyarországot, Közép-Európát (Németország és a V4-ek), Észak-Európát (Finnország, Norvégia és Svédország), valamint angolszász országokat (Egyesült Államok, Egyesült Királyság és Kanada).

Őszre várható

Őszre tervezi az Agrárminisztérium a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzését támogató felhívás közzétételét hároméves kötelezettségvállalási időszakkal és megemelt támogatási egységköltségekkel.

Várhatóan újra meghirdetik az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatást és az ökológiai gazdálkodást segítő felhívásokat.

Jövő januártól már elkezdődhetnek a hároméves programok.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.