Back to top

A vörösbor jótékony hatása a vérnyomásra

Kutatók kapcsolatot fedeztek fel a flavonoidokban gazdag élelmiszerek fogyasztása és az alacsonyabb vérnyomás között, az új tanulmány szerint heti néhány pohár vörösbor segíthet elkerülni a magas vérnyomást.

A belfasti Queen’s Egyetem kutatói a németországi Kieli Egyetemmel együttműködve kapcsolatot találtak az alacsonyabb vérnyomás és a flavonoidokban gazdag élelmiszerek, köztük a bogyós gyümölcsök, az alma, a tea és a vörösbor nagyobb mértékű fogyasztása között.

Aedin Cassidy professzor, a Queen’s Egyetem Globális Élelmezésbiztonsági Intézetének táplálkozástudományi és orvostudományi tanszékvezetője és professzora volt a vezetője a több mint 900 németországi felnőtt bevonásával végzett vizsgálatnak, amelynek eredményeit az Amerikai Szívgyógyász Társaság folyóiratában, a Hypertensionban tettek közzé.

Bár a kutatások egyre többször bizonyították, hogy a flavonoidok javíthatják a szív egészségét, a kutatócsoport szerint ez volt az első alkalom, hogy az adatok megmagyarázták a vérnyomáscsökkentéssel való összefüggéseket.

A kutatók elmondták, hogy a tanulmány a bélmikrobiomban lévő mikrobáknak a fent említett élelmiszerekben és italokban található flavonoidok metabolizálásában játszott szerepére összpontosított, amelyek aztán a vérnyomás csökkentésére hatottak.

„A bélmikrobiom kulcsszerepet játszik a flavonoidok metabolizálásában, hogy fokozza kardioprotektív hatásukat, és ez a tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a vérnyomáscsökkentő hatások az étrend egyszerű megváltoztatásával is elérhetők” – mondta Cassidy professzor.

Mint mindig, a mértékletesség a kulcs.

A tanulmány szerint heti három pohár vörösbor volt a szükséges adag a kívánt vérnyomáscsökkentő hatás eléréséhez, míg a napi 80 gramm bogyós gyümölcs szintén jótékony hatásúnak bizonyult.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Ismét megünneplik a Szent Iván éjt Tarcalon

Egy nem nagy, de annál kedvesebb rendezvényre szeretnék felhívni a figyelmet: Palásthy Katalin, a tarcali Katica Vendégház tulajdonosa ismét megrendezi a Szent Iván-napi nyitott kert elnevezésű eseményét, amelyben gasztrokiállítók, ezoterikus előadók, finom falatok és hűs borok kapják a főszerepet; a napot pedig tradicionális tűzgyújtás zárja. 

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.