Back to top

Miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej?

A tejtermelőket bosszantó, megválaszolhatatlan kérdésre a német agrarheute.com portál szerzője próbált mégis választ keresni.

Nem a zab ellen szólunk – szögezte le rögtön az írás elején –, de az alapanyag árával egészen biztosan nem indokolható a tehéntej és a zabital ára közötti háromszoros különbség, hiszen

a zabitalok 90-95%-a víz, és a fennmaradó maximum 10% zabért sem kell túlságosan sok pénzt fizetniük a gyártóknak

– írja friss cikkében az agrarheute.com elemzője.

Mire azonban a végtermék a németországi áruházak polcaira kerül, 2,0-2,40 euró lesz a literenkénti ára, az ízesített verzióké akár 2,50 is. Miközben a sima 1,5%-os tehéntejet 65 centért, a 3,5%-osat 75 centért meg lehet venni, a biotej literára 1 euró, az alpesi tejé 1,30. A termelőktől mindehhez a normál nyers tejet 35 centért veszik át, a biotejet 49 centért, egyik sem fedezi a termelési költséget.

(A háromszoros különbség nagyjából Magyarországon is igaz, egy liter tehéntej kb. 200-300 Ft, míg egy liter zabital beszerzési helytől és márkától függően kb. 700-1300 Ft.)

A táplálkozási szempontból hasznos összetevőket nézve sem versenyképes a zabital a tehéntejjel:

kalória tekintetében nem vonzóbb, mint a tej, viszont nincs benne egyebek között sem kalcium, sem vitaminok, ezeket mind utólag kell pótolni. Vagyis sem az összetevők ára, sem az előállítás költsége nem indokolja az árkülönbséget, de még a termék egészséges volta sem.

Valamennyit minden bizonnyal számít, hogy Németországban a tehéntej áfája 7%, a növényi tejhelyettesítőké pedig 19%, a háromszoros különbséget akkor sem indokolja (és sok országban amúgy sincs ilyen különbség az áfában).

A legvalószínűbb, hogy egyszerűen a „vegán” logó miatt szárnyal a termék kereslete olyan mértékben, hogy minden probléma nélkül el lehet érte kérni a háromszoros árat.

És persze itt van még az „éghajlatvédelem-kártya”, amit a cikk szerzője szerint előszeretettel játszanak ki a vegán termékek gyártói,

különösen a Németországban piacvezető zabital, az Oatly gyártója jár élen annak a sugallásában, hogy „ha tenni akarsz bármit a klímaváltozás ellen, elég, ha zabitalt iszol” – véli. Ezzel pedig nehéz érdemi vitába szállni, vonta le a következtetést az agrarheute.com szerzője.

MMG Direkt

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítás 14. alkalommal lesz megrendezve KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti. Az eseményről Vörös Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának a főigazgatója adott tájékoztatást az MMG Direkt videósorozat legújabb adásában, amit Sári Enikő, kiadónk ügyvezetője moderált.

MMG - Direkt | Megújulva vár mindenkit a KÁN | Vörös Péter, főigazgató, MATE Kaposvári Campus

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Fák öntözése okosan

​​​​​​​Egy új módszernek köszönhetően nagyon sok vizet lehetne megtakarítani a városi fák öntözése során. Az intelligens öntözőrendszerekkel a jövőben minden fa az igényeinek megfelelő mennyiségű vízhez juthat. A kutatást a hohenheimi egyetem részvételével Frankfurtban végezték, a tapasztalatokat a közelmúltban összegezték. 

Gyors evolúció zajlik az állatvilágban?

Az éghajlatváltozás nemcsak emberi probléma; az állatoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató állítása szerint néhány „melegvérű” állat azért növeszt nagyobb csőrt, lábakat és füleket, hogy a bolygó felmelegedésével jobban szabályozhassa testhőmérsékletét.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.