A csípős ételek természetesen sokféle dolgot takarhatnak, de itt most kifejezetten a chili paprikáról van szó. Ezek egy kapszaicin nevű hatóanyagot tartalmaznak, amely Stuart Bloom professzor, a HCA Healthcare UK-hoz tartozó The Wellington Hospital gasztroenterológus szakorvosa szerint valójában „irritáló hatású”. Szóval, mi történik valójában a szervezetünkkel, amikor csípős, fűszeres ételt eszünk?
Fizikai reakciók
„A kapszaicin nevű hatóanyag serkenti a bélben a véráramlást és fokozza a nyálkatermelést, ezenkívül hasmenést is okozhat” – magyarázza Bloom. Bármennyire is finom lehet sokak számára a csípős étel, Bloom szerint mégis irritáló hatása van a szervezetre: „mindenképpen fokozott emésztési zavarokkal és gyomorégéssel jár az ilyen ételek fogyasztása.”
Bloom elmondása szerint: „ha olyan alapbetegségeink vannak, mint az IBS emésztési zavarok, vagy akár a vastagbélgyulladás, vagy éppen a Crohn-betegség, akkor a fűszeres ételek súlyosbíthatják a tüneteket. A fűszeres fogások könnyen hasmenést okoznak, így ha olyan IBS-ünk van, ami miatt amúgy is gyomorpanaszaink vannak, akkor ezek az ételek könnyen súlyosbíthatják a problémáinkat.”
Időnként fizikailag is reagálunk arra, amit eszünk, (a bélrendszerünkön és az emésztésünkön túl) előfordulhat, hogy forrónak, zaklatottnak, kissé izzadtnak érezzük magunkat. „A csípős ételek serkentik a véráramlást, és egyfajta reflexreakciót váltanak ki, például a pórusok tágulását. Ezenfelül a fűszeres ételekben lévő olajok némelyike izzadási reakciót vált ki” – magyarázza Bloom.
Azonban arra is van egy magyarázat, hogy miért lehetséges az, hogy folyamatosan egyre csípősebb és csípősebb ételek után nyúlunk.
Ha valami rendkívül csípős, és most indokolatlanul csípősről beszélünk, mint például a hírhedt szellempaprika, akkor még nagyobb fizikai reakciót válthat ki, beleértve akár a hányást is.
Immunrendszerre gyakorolt hatások
Léteznek olyan vélemények, amelyek szerint a fűszeres ételek erősíthetik az immunrendszert, ám Bloom professzor szerint ez még nincs teljesen alátámasztva, mivel nem végeztek elég kutatást a témában. De nincs minden veszve, különösen, ha kedveljük a kurkuma ízű, csípős curryket. „Úgy tűnik, a kurkuma valóban erősíti az immunrendszert, és sok kutatás foglalkozik a kurkuma vastagbélgyulladásra és Crohn-betegségre gyakorolt hatásával. Bár ez nem egy csípős fűszer, de úgy gondolom, hogy sok csípős ételben megtalálható” – magyarázza Bloom.
Fűszeres ételek és az étvágy
Bloom ezt a kutatási területet különösen érdekesnek tartja, mivel a bizonyítékok ellentmondásosak. Egy 2014-es kínai Kadoorie Biobank tanulmányra hívja fel a figyelmet, amely „kimutatta, hogy a fűszeres ételek összefüggésbe hozhatók a súlygyarapodással”, de hozzáteszi, hogy nem vizsgálta az ok-okozati összefüggéseket.
Ellenpéldaként Bloom más tanulmányokat is megemlít, amelyek szerint a kapszaicin „valóban növelheti a kalória felhasználást és csökkentheti az étvágyat. Tehát van egy kis bizonyíték arra, hogy a fűszeres ételek segíthetnek az étvágy szabályozásában, nem pedig a hízásban.”
Félreértések a fűszeres ételek körül
Bloom néhány mítoszt is szeretne lerombolni a fűszeres ételek körül. „Sokan azt hiszik, hogy a fűszeres ételek fekélyt okoznak, de valójában nincs bizonyíték ara, hogy ez megtörténik. Valamint a fűszereknek nagy szerepe van a savtermelés csökkentésében, a lúgképződés, a nyálkahártya és a véráramlás serkentésében is. Ha valamit, akkor azt lehet állítani, hogy a fűszeres ételek valójában segítik az emésztést, és segítik a vér áramlását a bélrendszerben” – mondja.
Tehát az, hogy a szervezetünk hogyan reagál a csípős, fűszeres ételekre, egyénenként eltérő lehet, valószínűleg attól függ, hogy milyen emésztési problémáink vannak, mennyire érzékeny a szervezetünk, és persze attól is függ, hogy szeretjük-e vagy sem.