Back to top

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Ezek a gondolatok a hagyományos rendezvény megnyitóján hangzottak el. A gyümölcsök és zöldségek feldolgozásának bemutatása mellett vásár és finom ételek várták a látogatókat, és a fiatalok számára parasztolimpiát is rendeztek a Laky Demeter-turistaház udvarán.

Tafotáné Cserép Gabriella: egyre többen érdeklődnek a helyi termékek iránt
Tafotáné Cserép Gabriella: egyre többen érdeklődnek a helyi termékek iránt
– Történetünk 2008-ban kezdődött, amikor egy LEADER-fejlesztés keretében a Zalatermálvölgye Egyesület támogatta a romos egykori paplak felújítását – idézte fel a gyümölcsnap létrehozásának történetét Tafotáné Cserép Gabriella, a program főszervezője, a Rezi Várbarátok Köre Egyesület elnöke. – Elég nagy összegű támogatás kérelmével fordultunk az egyesülethez, és kissé szkeptikusan álltak hozzá, hiszen egy romos, 300 éves épületről volt szó, amibe nem igazán látták bele a közösségi szerepet. Ennek ellenére sikerült annyira meggyőzően alátámasztani a kérésünket, hogy mégiscsak bizalmat szavaztak a pályázatunknak, így belevághattunk a felújításba.

– Az épület átadása óta sikerült bebizonyítanunk, hogy érdemes volt támogatni kérelmünket.

Az évek során nemcsak jól működő szálláshely lett az egykori paplakból, hanem közösségi ház szerepet is betölt. Szintén pályázati támogatásból az épülethez tartozó 1 hektáros kertet is sikerült rendbe tennünk, amiben konyhai növényeket termelünk közösségi felhasználásra és a ház vendégei számára.

A közösségi kertben betakarított ter­ményeket befőzik, savanyítják, vagy más­ként dolgozzák fel, amit a közmunkaprogram helyi résztvevői végeznek. Az egészséges táplálkozás érdekében nagy hangsúlyt fektetnek a kert vegyszermentes művelésére. Szintén sikeresen pályáztak egy közösségi gyümölcsfeldolgozó létesítésére, és az ennek keretében vásárolt gépek jelentősen megkönnyítették a termés feldolgozását.

Sok hasonló rendezvényt szerveztek az évek során, mint amilyen a Gyümölcsoltó és -betakarító Nap, és közülük több ugyancsak rendszeressé vált.

Ezek egyike a disznótoros és kolbásztöltő mustra, amelynek keretében szakemberek és helyi nyugdíjasok mutatják be a sertésfeldolgozás hagyományos lépéseit.

Ezeken az alkalmakon mindig nagy szerepet kap a gasztronómia. A kertben termelt zöldség- és gyümölcsfélékből a Rezi Várbarátok Köre Egyesület főzőcsapata készít finomabbnál finomabb hagyományos és reformételeket, a látogatók legnagyobb örömére.

Tartanak továbbá háztáji kisállatokat – tyúkot, kacsát –, amelyek takarmányának egy részét részben szintén a kert szolgáltatja, a többit pedig fedezi a tojáshozamuk értékesítése.

A kert által nyújtott szolgáltatások egyik legfontosabbika, hogy a helyi óvodásokat és általános iskolásokat is bevonják a művelésbe, hogy megismertessék velük a vidéki porták tennivalóit.

Tafotáné Cserép Gabriella elmondta, a rendezvény célja, hogy szélesebb körben is megismertessék és népszerűsítsék a helyi termékeket, és nemcsak kóstoltatással, hanem elkészítésük bemutatásával.

Ez gazdaságilag és a hagyományok őrzése miatt egyaránt fontos Rezi község számára, és a látogatók számának alakulása alapján a vendégek számára is.

Finom ételek várták a vendégeket
Finom ételek várták a vendégeket

– A programokat a betakarítás és a gasztronómia köré szervezzük, a helyi termékek értékét, hasznát és az egészséges életmódban betöltött szerepét állítva a középpontba – fogalmazott. – Idén is közös szürettel és betakarítással kezdődtek a programok, a Laky Demeter-turistaház közösségi kertjében, illetve csipkebogyószedéssel a falu határában. A nap folyamán bemutattuk a reggel-délelőtt betakarított termékek feldolgozását, különféle technikákkal: lekvárfőzés, savanyítás, aszalás, lékészítés. Mindet szakemberek mutatták be.

Az egész napos programban részt vet­tek iskolások, óvodások, civil szervezetek, önkéntesek, a szűkebb és tágabb térségünkből érkezett közösségek, és természetesen helyi termelők, akik azokat a termékeiket válogatták össze erre a napra, amelyek a legnagyobb érdeklődésre tarthatnak számot.

Rendezvényünknek gasztronómiai szakmai célja is van: a hagyományok előtérbe helyezése régi ízek felelevenítésével, kóstoltatásával, megszerettetésével, és a mai konyhákban való alkalmazásuk lehetőségeinek bemutatása.

Helyben betakarított termékeket használtunk alapanyagként. A rendezvény a település tradícióiban gyökerezik. Helyi nyugdíjasok és meghívott szakemberek mutatták be a termékek hagyományos és újszerű feldolgozási módjait, amelyek közös nevezője a vegyszermentesség.

A környezettudatosság szerves része a programoknak, ugyanúgy, mint a kertművelési és a feldolgozási technológiánknak. Az iskolásokkal gyümölcsaszaláshoz készítettünk napkollektort üres sörösdobozokból, és „parasztolimpiá”-t is rendeztünk, amiben a falusi élethez kapcsolódó szellemi és ügyességi feladatokat kell megoldani. Mindkét program nagy sikert aratott az iskolások között. A finom ételek kóstolása közben hangulatos programokat láthattak-hallhattak helyi és más vidéki előadóktól.

Guitprechtné Molnár Erzsébet, a Zalai Falvakért Egyesület alelnöke azt mondta, örül neki, hogy egyre fogékonyabbak az emberek a házi termékek iránt, de tovább kellene erősíteni ezt a folyamatot.

– Szerencsére egyre több az olyan vállalkozó, kisgazdálkodó és őstermelő, aki nemcsak zöldséget-gyümölcsöt állít elő, hanem saját maga dolgozza fel őket, hogy készítményként értékesíthesse – tette hozzá.

– Rezi élen jár ennek a népszerűsítésében. Amióta ez a ház elkészült és először megrendezték a betakarítónapot, sokkal népszerűbbé váltak a helyi termékek.

Ezt a törekvést Tafotáné Cserép Gabriella is elismerte.

– Főleg gyerekekkel próbáljuk megismertetni a hagyományokat és a helyi termékeket, mert ők jelentik a jövőt. Az új generáció mindenre fogékony, és ha ők elkezdenek egészséges helyi termékeket fogyasztani, az azt jelenti, hogy a családjuk körében is terjedni kezd ez a szokások. Márpedig ez nagyon jó a jövőre nézve.

Rezi savanyúság
Rezi savanyúság

Szerencsére a jelenünk is egyre jobban alakul. Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen érdeklődnek a helyi termékek iránt, és elsősorban azért, mert tudják, hogy a zöldségek és gyümölcsök honnan származnak. Fontosnak tartják, hogy az ételek ne tartalmazzanak tartósítószert, és pláne ne ételbe nem illő anyagokat.

Akár több pénzt is hajlandók áldozni azért, hogy ilyen termékeket fogyaszthassanak. Nekünk ezt az irányt kell erősítenünk.

A betakarítónapon a finom ételeknek is helye volt. A kertben termett zöldségekből lepényeket sütöttek, káposztalevest főztek a szervezők, és jófajta rezi „bicskelekvárt” is lehetett kóstolni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

Csibemájast hívtak vissza

Idegen anyag kerülhetett az 500 grammos kiszerelésű Dárdás Csibemájasba, ezért ezt a terméket Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívja - jelentette be a hivatal szombaton a honlapján.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.