Back to top

Mennyi idő alatt romlik meg a csokoládé?

Izgalmas pillanatot okozhat egy rég elfeledett csokoládé felfedezése a készletünkben, ami már ki tudja, mikorról maradt meg. De vajon mennyi ideig őrzi meg a szavatossági idejét? Íme, az igazság a kedvenc édességünkkel kapcsolatban.

Meddig tart a csokoládé szavatossága?

Erre a kérdésre nincs egyszerű válasz. A csokoládé típusa, minősége és tárolási módja mind befolyásolja az eltarthatóságot. Általánosságban elmondható, hogy a csokoládé a szavatossági idő lejárta előtt a legfinomabb, de ennél jóval tovább is biztonságosan fogyasztható. Ugyanakkor a csokoládé minősége nagyban befolyásolja az élettartamát. A boltban vásárolt, márkás, mesterséges tartósítószerekkel készült csokoládék hamarabb megromlanak, mint a csúcsminőségűek.

A kiváló minőségű csokoládé még javulhat az idő múlásával, akárcsak a bor. Ezt a természetes tartósítószereknek, a flavanoloknak köszönheti, melyek például az étcsokoládé antioxidánsait adják.

Mindenekelőtt beszéljünk a csokoládéfajtákról. Minél magasabb egy csokoládé tejtartalma, annál hamarabb lejár a szavatossága. Tehát a félédes, keserédes és étcsokoládéknak* nagyobb esélyük van arra, hogy túléljék a kamrában töltött hosszú időt.

Irányelvek a csokoládé minőségmezősére szempontjából:

  • Fehér csokoládé: a fehér csokoládé eltarthatósága kicsit szeszélyesebb, mint a keserédes vagy az étcsokoládéé, mivel szinte kizárólag tejtermékből és kakaóvajból áll. Bontatlanul akár hat hónapig is eltartható a kamrában, a hűtőben pedig még tovább. Felbontva viszont mindössze négy hónapig.
  • Tejcsokoládé: ez a krémes finomság szobahőmérsékleten akár egy évig is megőrizheti a minőségét, vagy bontatlan csomagolásban a hűtőben még tovább. Ha a csomagolás vagy a zacskó elszakadt, akkor nyolc-tíz hónapunk van elfogyasztani.
  • Sütő, keserédes vagy félédes csokoládé: a kevesebb tejtermék hosszabb eltarthatóságot jelent. Szobahőmérsékleten vagy hűtőben akár két évig is eltartható.
  • Étcsokoládé: a bontatlan tábla legalább két évig eláll, de ha már felbontottuk, akkor csak egy év van hátra.
  • Belga csokoládé: a belga csokoládé szobahőmérsékleten csak egy-két hétig tartható el. Ezt az időt úgy tudjuk megduplázni, hogy betesszük a hűtőbe, vagy ha fagyasztóba tesszük akár két hónapig is tárolható.
  • Csokoládéforgács: a csokoládéforgácsok bontatlanul a kamrában két-négy hónapig elállnak. A hűtőben hat-nyolc hónapig, a fagyasztóban pedig két-három évig is.
  • Kézzel készített csokoládék, trüffelek: csak egy-két hétig tarthatók el, és soha ne tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba ezeket az édességeket. A kéthetes határidőn túl is fogyaszthatjuk ezeket, de nem biztos, hogy ugyanolyan finom ízük lesz, mint frissen, tehát minél előbb megesszük, annál jobb.
  • Kakaópor: bontatlanul három évig is eláll a kamrában. Felbontva még egy-két évig, ezután pedig észrevehetünk egy kis ízbeli különbséget, de az egészségre nézve nem veszélyes a fogyasztása.

Honnan lehet tudni, hogy a csokoládé megromlott?

A csokoládé szavatossági ideje valójában azt jelzi, hogy mikor kezd romlani a minősége. Ha a csokoládé külsején nincs elváltozás, jó az illata és az íze is, akkor nincs baja. Ha a csokoládén repedések vagy pöttyök vannak, az azt jelezheti, hogy kissé megromlott. Ha a felszínén jelentős elszíneződés vagy penészedés látható, akkor semmiképp se együk meg.

A régebbi csokoládé íze lehet, hogy már nem olyan, mint a felbontását követően, de brownie-ba vagy süteménybe sütve még mindig jó lehet.

De vegyük figyelembe azt is, hogy az olyan összetevőket tartalmazó csokoládé, mint a diófélék vagy gyümölcsök, érzékenyebb lehet a lejárata. Minél több összetevőt tartalmaz, annál gyorsabban romlik meg. Ugyanis, ha a töltelék vagy a ropogós darabok megromlanak, nem számít, hogy a csokoládé még jó lehet, ezt már nem szabad elfogyasztani.

Miért van fehér folt a csokoládén?

A fehér vagy szürke filmréteg, amelyet a régi csokoládén találhatunk, vagy cukor, vagy zsírosodás, ami a cukor vagy a kakaóvaj leválásának eredménye. Ez akkor történik, amikor a csokoládé részben megolvad, általában túl nedves vagy meleg helyen tárolva.

A zsírosodás elsősorban a csokoládé megjelenését, nem pedig az ízét befolyásolja, így az ízének a megjelenése ellenére is az eredetivel azonosnak kell lennie.

Ellenben a cukrosodást követően szemcsés vagy porszerű textúrája lesz és elveszti kellemes ízét.

Megehetjük a lejárt szavatosságú csokoládét?

Ha a csomagolás bontatlan, akkor a lejárati időn túl is hónapokig eltartható, ha szobahőmérsékleten tárolják, vagy még tovább, ha hűtőben vagy fagyasztóban volt. Bár a szavatossági idő lejárta után hónapokkal később már ízbeli vagy megjelenésbeli eltéréseket észlelhetünk.

Hogyan tároljuk a csokoládét

A legfontosabb az egyenletes hűvös hőmérséklet; ha a csokoládét melegből hidegbe (vagy fordítva) helyezzük át, az a kondenzáció és a penész kialakulásának receptje. Ugyanakkor egy hűvös, sötét hely a kamrában tökéletes tárolási hely lehet. Lehetőleg tartsuk ezeket az édességeket a hűtőszekrénytől távol (kivéve, ha nagyon meleg vagy párás a környezet), ugyanis ott a kakaóvaj mindenféle szagot magába szív.

Ha már felbontott csokoládét tárolunk, tartsuk a lehető legszorosabban becsomagolva, majd tegyük légmentesen záródó edénybe, hogy ne szívja magába a környező szagokat.

Hagyjuk meg az eredeti csomagolásában; a legtöbb csokoládénak alumínium vagy átlátszatlan csomagolása van, amivel a gyártók az oxidáció és a nedvesség ellen küzdenek.

Ha nagy mennyiségű csokoládénk van, és aggódunk a pazarlás miatt, tartsuk a fagyasztóban egy légmentesen záródó edényben. De előtte hűtsük le 24 órán keresztül a hűtőben, hogy a fagyasztóban ne történjen túl gyorsan a kristályosodási folyamat. A fagyasztást követően pedig, akár nyolc hónapig is tárolható, attól függően, hogy milyen típusú csokoládéról van szó, és hogy a tábla vagy a zacskó bontatlan-e még. Felolvasztáshoz tegyük 24 órára a hűtőbe, majd hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűvé váljon.

* A félédes, keserédes és étcsokoládé közötti különbség a kakaótartalomtól, illetve a hozzáadott cukor és édesítő tartalomtól függ. A Nosalty szerint a félédes csokoládé 60%-nál kezdődik, míg a keserédes 70%-nál..

Forrás: 
purewow.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Hét egyszerű lépés a tudatos étkezés felé

Változtassuk meg életmódunkat anélkül, hogy ténylegesen diétáznánk. Lehet, hogy nehéz elhinni, de már pár apró változtatással tehetünk az egészségünkért és elindulhatunk a tudatos táplálkozás felé vezető úton.