Back to top

Mennyi idő alatt romlik meg a csokoládé?

Izgalmas pillanatot okozhat egy rég elfeledett csokoládé felfedezése a készletünkben, ami már ki tudja, mikorról maradt meg. De vajon mennyi ideig őrzi meg a szavatossági idejét? Íme, az igazság a kedvenc édességünkkel kapcsolatban.

Meddig tart a csokoládé szavatossága?

Erre a kérdésre nincs egyszerű válasz. A csokoládé típusa, minősége és tárolási módja mind befolyásolja az eltarthatóságot. Általánosságban elmondható, hogy a csokoládé a szavatossági idő lejárta előtt a legfinomabb, de ennél jóval tovább is biztonságosan fogyasztható. Ugyanakkor a csokoládé minősége nagyban befolyásolja az élettartamát. A boltban vásárolt, márkás, mesterséges tartósítószerekkel készült csokoládék hamarabb megromlanak, mint a csúcsminőségűek.

A kiváló minőségű csokoládé még javulhat az idő múlásával, akárcsak a bor. Ezt a természetes tartósítószereknek, a flavanoloknak köszönheti, melyek például az étcsokoládé antioxidánsait adják.

Mindenekelőtt beszéljünk a csokoládéfajtákról. Minél magasabb egy csokoládé tejtartalma, annál hamarabb lejár a szavatossága. Tehát a félédes, keserédes és étcsokoládéknak* nagyobb esélyük van arra, hogy túléljék a kamrában töltött hosszú időt.

Irányelvek a csokoládé minőségmezősére szempontjából:

  • Fehér csokoládé: a fehér csokoládé eltarthatósága kicsit szeszélyesebb, mint a keserédes vagy az étcsokoládéé, mivel szinte kizárólag tejtermékből és kakaóvajból áll. Bontatlanul akár hat hónapig is eltartható a kamrában, a hűtőben pedig még tovább. Felbontva viszont mindössze négy hónapig.
  • Tejcsokoládé: ez a krémes finomság szobahőmérsékleten akár egy évig is megőrizheti a minőségét, vagy bontatlan csomagolásban a hűtőben még tovább. Ha a csomagolás vagy a zacskó elszakadt, akkor nyolc-tíz hónapunk van elfogyasztani.
  • Sütő, keserédes vagy félédes csokoládé: a kevesebb tejtermék hosszabb eltarthatóságot jelent. Szobahőmérsékleten vagy hűtőben akár két évig is eltartható.
  • Étcsokoládé: a bontatlan tábla legalább két évig eláll, de ha már felbontottuk, akkor csak egy év van hátra.
  • Belga csokoládé: a belga csokoládé szobahőmérsékleten csak egy-két hétig tartható el. Ezt az időt úgy tudjuk megduplázni, hogy betesszük a hűtőbe, vagy ha fagyasztóba tesszük akár két hónapig is tárolható.
  • Csokoládéforgács: a csokoládéforgácsok bontatlanul a kamrában két-négy hónapig elállnak. A hűtőben hat-nyolc hónapig, a fagyasztóban pedig két-három évig is.
  • Kézzel készített csokoládék, trüffelek: csak egy-két hétig tarthatók el, és soha ne tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba ezeket az édességeket. A kéthetes határidőn túl is fogyaszthatjuk ezeket, de nem biztos, hogy ugyanolyan finom ízük lesz, mint frissen, tehát minél előbb megesszük, annál jobb.
  • Kakaópor: bontatlanul három évig is eláll a kamrában. Felbontva még egy-két évig, ezután pedig észrevehetünk egy kis ízbeli különbséget, de az egészségre nézve nem veszélyes a fogyasztása.

Honnan lehet tudni, hogy a csokoládé megromlott?

A csokoládé szavatossági ideje valójában azt jelzi, hogy mikor kezd romlani a minősége. Ha a csokoládé külsején nincs elváltozás, jó az illata és az íze is, akkor nincs baja. Ha a csokoládén repedések vagy pöttyök vannak, az azt jelezheti, hogy kissé megromlott. Ha a felszínén jelentős elszíneződés vagy penészedés látható, akkor semmiképp se együk meg.

A régebbi csokoládé íze lehet, hogy már nem olyan, mint a felbontását követően, de brownie-ba vagy süteménybe sütve még mindig jó lehet.

De vegyük figyelembe azt is, hogy az olyan összetevőket tartalmazó csokoládé, mint a diófélék vagy gyümölcsök, érzékenyebb lehet a lejárata. Minél több összetevőt tartalmaz, annál gyorsabban romlik meg. Ugyanis, ha a töltelék vagy a ropogós darabok megromlanak, nem számít, hogy a csokoládé még jó lehet, ezt már nem szabad elfogyasztani.

Miért van fehér folt a csokoládén?

A fehér vagy szürke filmréteg, amelyet a régi csokoládén találhatunk, vagy cukor, vagy zsírosodás, ami a cukor vagy a kakaóvaj leválásának eredménye. Ez akkor történik, amikor a csokoládé részben megolvad, általában túl nedves vagy meleg helyen tárolva.

A zsírosodás elsősorban a csokoládé megjelenését, nem pedig az ízét befolyásolja, így az ízének a megjelenése ellenére is az eredetivel azonosnak kell lennie.

Ellenben a cukrosodást követően szemcsés vagy porszerű textúrája lesz és elveszti kellemes ízét.

Megehetjük a lejárt szavatosságú csokoládét?

Ha a csomagolás bontatlan, akkor a lejárati időn túl is hónapokig eltartható, ha szobahőmérsékleten tárolják, vagy még tovább, ha hűtőben vagy fagyasztóban volt. Bár a szavatossági idő lejárta után hónapokkal később már ízbeli vagy megjelenésbeli eltéréseket észlelhetünk.

Hogyan tároljuk a csokoládét

A legfontosabb az egyenletes hűvös hőmérséklet; ha a csokoládét melegből hidegbe (vagy fordítva) helyezzük át, az a kondenzáció és a penész kialakulásának receptje. Ugyanakkor egy hűvös, sötét hely a kamrában tökéletes tárolási hely lehet. Lehetőleg tartsuk ezeket az édességeket a hűtőszekrénytől távol (kivéve, ha nagyon meleg vagy párás a környezet), ugyanis ott a kakaóvaj mindenféle szagot magába szív.

Ha már felbontott csokoládét tárolunk, tartsuk a lehető legszorosabban becsomagolva, majd tegyük légmentesen záródó edénybe, hogy ne szívja magába a környező szagokat.

Hagyjuk meg az eredeti csomagolásában; a legtöbb csokoládénak alumínium vagy átlátszatlan csomagolása van, amivel a gyártók az oxidáció és a nedvesség ellen küzdenek.

Ha nagy mennyiségű csokoládénk van, és aggódunk a pazarlás miatt, tartsuk a fagyasztóban egy légmentesen záródó edényben. De előtte hűtsük le 24 órán keresztül a hűtőben, hogy a fagyasztóban ne történjen túl gyorsan a kristályosodási folyamat. A fagyasztást követően pedig, akár nyolc hónapig is tárolható, attól függően, hogy milyen típusú csokoládéról van szó, és hogy a tábla vagy a zacskó bontatlan-e még. Felolvasztáshoz tegyük 24 órára a hűtőbe, majd hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűvé váljon.

* A félédes, keserédes és étcsokoládé közötti különbség a kakaótartalomtól, illetve a hozzáadott cukor és édesítő tartalomtól függ. A Nosalty szerint a félédes csokoládé 60%-nál kezdődik, míg a keserédes 70%-nál..

Forrás: 
purewow.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.