0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Fagylalt: a világ egyik legrégebbi desszertjének története

Ha egy étel olyan régóta létezik, mint a fagylalt, nehéz elválasztani a történetével kapcsolatos tényeket a népi hiedelmektől. Ennek az érdekes kérdéskörnek a felderítése érdekében az élelmiszerekkel foglalkozó történészek elhatározták, hogy fényt derítenek arra a titokra, hogy ki találta fel valójában ezt a desszertet.

Amerikának hosszú távú kapcsolata van a fagylalttal, amit gyakran fogyasztanak születésnapok, és különleges alkalmak ünneplésekor. A fagylalt rejtélyes feltalálójának köszönhetjük, hogy egy nehéz nap után egy kis vigaszt nyújt, és függetlenül a helyzettől, a jégkrém mindig ott van nekünk. Így nem csoda, hogy számos felmérés kimutatta, hogy Amerika egyik kedvenc desszertje a fagylalt.

Az amerikai népszámlálási hivatal szerint az amerikai lakosság évente átlagosan 87 liter fagylaltot fogyaszt.

A legnépszerűbb íz természetesen a klasszikus vanília, mely az ország fagylaltkereskedelmének több mint 26 százalékát teszi ki. Egy 2021 júliusában kiadott tanulmány szerint azonban a nemzet ízlésvilága a kávé és a zöldtea ízesítésű fagylaltokat sem veti meg.

A fagylalt történetével kapcsolatosan rengeteg történet létezik, egymásnak ellentmondó információkkal és kevés bizonyítékkal az állítások alátámasztására. Ugyanakkor Sarah Wassberg Johnson élelmiszerekre specializálódott történész munkatársai segítségével megválaszolta a fagylalttal kapcsolatos kérdéseket.

Hogyan gyűjtötték az ókori emberek a jeget?

A fagyasztók előtti időkben, ha hidegen akarták tartani az ételt, az azt jelentette, hogy jégre volt szükség. „Nehéz pontosan meghatározni a jégkrém eredetét vagy akár a jégkrém őseinek eredetét, de az általános konszenzus szerint az ókori világban az emberek többféle módon jutottak jéghez” – mondja Wassberg Johnson.

Egyesek természetes forrásokon képződött jeget gyűjtöttek, de ez nem volt mindig olyan egyszerű.

„Az ókori világban a tavak nem igazán fagytak be a Földközi-tenger és a Közel-Kelet térségében, így a gleccserjeget és a havat magasan a hegyekből szerezték be” – mondja. A jég gyűjtésével járó sok idő és erőfeszítés miatt ezt csak a leggazdagabb emberek engedhették meg maguknak.

A jég megszerzése a sivatagban – olyan helyeken, mint például az ókori Egyiptom – már más volt. Wassberg Johnson szerint bizonyítékok vannak arra, hogy az emberek a párolgást hűtési célokra használták. „Ha vizet teszünk egy porózus agyagtartóba, és nedves ruhával körbetekerjük, a párolgás kivonja a hőt ” – magyarázza. „A sivatagi területeken, ahol éjszaka hideg van, nagyon sekély, vízzel teli edényeket tettek ki, és így vékony jégdarabot kaptak”.

Melyik ország találta fel a fagylaltot?

Mint az élelmiszerek történetének számos aspektusa esetében, itt sem lehet egyértelműen tudni, hogy ki találta fel a fagylaltot, és hogy melyik országból származik. A jégházakra és a hó fogyasztásra vonatkozó első említések az i. e. 11. századi Kínából származnak.

„I. e. 200 körül utalás találtak arra, hogy Kínában az emberek a hóban megfagyott tej és rizs kombinációját fogyasztották” – mondja.

De hogyan jutottunk el ettől a mai fagylaltfajtákhoz jobban hasonlító dologig? A perzsáknak köszönhetjük. Kr. e. 400 körül feltalálták a mesterséges hűtés elődjét: egy nagy piramis alakú szerkezetet, amely a párolgást és a szigetelést használta a hűtésre. Kr. u. a 11. században a perzsák már olyan ételt készítettek, amit sharbat-nak hívtak, és Wassberg Johnson szerint „valószínűleg ez a legközelebbi őse a jégkrémnek, és innen származik a „sörbet” szó” is. Az Indiai Birodalommal folytatott kereskedelemnek köszönhetően a perzsák cukorhoz jutottak, amelyet vízzel és ízesítőkkel kombináltak, így létrehozták a sharbatot. A jeges finomság „a keresztes háborúk után mór hatásra került Európába” – magyarázza.

Mikor találták fel a modern fagylaltot?

A modern fagylalt csak a felfedezések korában debütált, amikor az európaiak gyarmatosították Amerikát. „A Spanyol Birodalom volt az első európai csoport, amely gyarmatosította az „Újvilágot”, és a 16. században bekapcsolódtak a cukorgyártásba, valamint csokoládét és vaníliát hoztak Mexikóból és a Yucatán-félszigetről” – magyarázza Wassberg Johnson.

„Az olaszországi Nápoly szintén a Spanyol Birodalom része volt abban az időben, és a sorbetto, vagyis a sorbet is onnan származik.”

Ezután a francia arisztokraták elkezdték fogyasztani ezt a különleges desszertet, majd Angliában – „a tejtermékek földjén”, ahogy Wassberg Johnson fogalmaz – szintén a tej és tejszín fagyasztásán dolgoztak.

A 18. században már divatos ételnek számított a fagylalt Európában. A helyben termelt tej és tejszín, a tavakból gyűjtött jég, valamint a cukor és melasz felhasználásával a gazdag amerikai gyarmatosítók hozzáférhettek a fagylalthoz, mondja Wassberg Johnson. Az olyan emberek, mint George Washington és Thomas Jefferson, Európából importáltak fagylaltkészítő edényeket. Valójában Jefferson fagylalt iránti szeretete akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a Fehér Házban felszolgáltatta, így részben ő is hozzájárult ahhoz, hogy a desszert népszerűvé vált az Egyesült Államokban.

Ki a fagylalt atyja?

Augustus Jacksont, egy elnöki szakácsot emlegetnek a „fagylalt atyjaként”. Bár nem ő az, aki feltalálta a fagylaltot, mégis neki tulajdonítják a fagylaltgyártás modern módszerének feltalálását (sót adnak a jéghez, hogy csökkentsék és szabályozzák a hőmérsékletet). Ahogy azonban Maria Panaritis rámutatott, Jacksonról nagyon kevés történelmi feljegyzés található.

Abból, ami fennmaradt, úgy tűnik, hogy valamikor 1817 és 1837 között szakácsként dolgozott a Fehér Házban,

majd visszatért Philadelphiába, ahol saját cukrászdát és/vagy vendéglátó ipari vállalkozást nyitott, ahol fagylaltot gyártott és forgalmazott.

Van a fagylaltban tojás?

A tojás néhány (de nem minden) fagylalt összetevője. Az 1700-as évek közepén a francia szakácsok sajátos módon alakították ki a desszertet, amely akkoriban Európa-szerte egyre népszerűbbé vált. A fagylalt szokásos összetevői – tej, tejszín, cukor és aromák (általában vanília) – mellett tojássárgáját is belekevertek az alapanyagok közé, és így készítették el azt, amit ma „custardnak” (fagyasztott vaníliasodóra emlékeztető desszert) nevezünk.

Ugorjunk előre a mai Egyesült Államokba. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szabályozza, hogy mely termékek tekinthetők fagylaltnak, és melyek azok, amelyek definíció szerint fagyasztott krémnek minősülnek.

Ez a tojássárgáján múlik: a fagylalt legalább 10 százalék tejzsírt és kevesebb mint 1,4 százalék tojássárgáját tartalmaz, míg a custard szintén legalább 10 százalék tejzsírt tartalmaz, de több mint 1,4 százalék tojássárgáját.

Honnan származnak a legnépszerűbb ízek?

A fagylalt vonzerejéhez tartozik, hogy sokféle ízben kapható, és folyamatosan újakat találnak ki. De ez nem volt mindig így. Bár nem lehet biztosan tudni, hogy milyen ízű volt az első fagylalt, de Wassberg Johnson szerint az egyik legkorábbi említés a jég és a tejtermékek valamilyen ízesítéssel történő fogyasztásáról Kínából származik, a Tang-dinasztia idejéből. „Liszt, vízi bivaly tej és kámfor keveréke volt, amelyet megfagyasztottak” – magyarázza, megjegyezve, hogy nem dúsították tojással, és nem tartalmazott hozzáadott cukrot sem.

Csokoládé

Ami a modern fagylalt ízeit illeti, Sarah Lohman, élelmiszer-történész szerint a csokoládét találták fel először. „A fagyasztott italok előzményei miatt a legkorábbi ízek némelyike ital volt, például kávé és tea” – írja. „[Ezért] találták fel a csokoládéfagylaltot jóval a vanília előtt”.

Az első fagyasztott csokoládé receptje az olaszországi Nápolyból származik, amelyet Antonio Latini 1692-es könyvében tett közzé – jegyzi meg Lohman.

Vanília

Bár nem ő találta fel a fagylaltot, sőt nem is ő vezette be Amerikába, Jefferson nevéhez fűződik az első ismert fagylaltrecept, amelyet egy amerikai jegyzett fel. Az ízesítés? Vanília. Jefferson séfje, James Hemings volt az, akiről úgy tartják, hogy tökéletesítette a vaníliafagylaltot. „Hemings francia szakácsnak tanult, miközben Jefferson Franciaországban élt” – mondja Wassberg Johnson. „Amikor visszatértek, vaníliafagylaltot, makarónit és sajtot, valamint tejszínhabot hoztak magukkal. Hemings lett az a személy Jefferson háztartásában, aki segített népszerűsíteni sok ilyen ételt az Egyesült Államokban”.

Eper

Az eperfagylalt feltalálójának azonosítására sincs szilárd bizonyíték. „Van egy apokrif történet, amelyet sem így, sem úgy nem lehet bizonyítani egy Sallie Shadd nevű nőről, aki állítólag feltalálta az eperfagylaltot Dolley Madison számára” – magyarázza Wassberg Johnson.

„Bár Sallie valós személy volt, az, hogy ő volt-e az első, aki feltalálta az eperfagylaltot, vitatható. Mindenesetre az 1810-es és 1820-as években részt vett a fagylaltkereskedelemben”.

Hogyan vált a fagylalt ilyen népszerűvé?

A fagylaltkereskedelem kicsiben és erősen lokalizáltan indult, de akkor lendült fel igazán, amikor a mesterséges hűtés elérhetővé vált – először a kereskedelemben, majd az emberek otthonában -, és a fagylalt hirtelen elérhetőbbé vált a különböző társadalmi-gazdasági osztályok számára. Napjainkban országszerte több ezer fagylaltozót találunk, a szupermarketekben és a sarki boltokban csomagolt fagylaltot, a fagylaltos kocsik pedig lelkes gyerekeknek árulják a hűtött desszertet. Könnyű hozzáférhetősége mégsem csökkentette a vonzerejét, sőt, éppen ellenkezőleg.

Forrás: rd.com