0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

C-vitamin tartalmú élelmiszerek az egészséges immunrendszerért

Sokan a narancshoz és a narancsléhez fordulnak, hogy megduplázzák a C-vitamin bevitelét, amely egy erős antioxidáns, és amelyet az immunrendszer vírusok és fertőzések elleni küzdelemben betöltött alapvető szerepe miatt dicsérnek.

A magas C-vitamin-tartalmú élelmiszerek számos más funkciót is ellátnak a szervezetben. Ha tudjuk, hogyan működnek az antioxidánsok, akkor azt is értjük, hogy a C-vitamin szabadgyök-leválasztóként működik, és segít minimalizálni az oxidatív károsodást. Ily módon a C-vitamin segíthet megvédeni minket bizonyos krónikus betegségek, például a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kialakulásától, mivel ezek a kórképek a felhalmozódott oxidatív károsodás termékei lehetnek.

A C-vitamin emellett segít a sebgyógyulás felgyorsításában, és részt vesz a fehérje-anyagcserében és a vas felszívódásában.

Az olyan citrusfélék, mint a narancs, a grapefruit, a citrom és a klementin, nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaznak, de valójában sok más gyümölcs és zöldség is van, amelyek még gazdagabb forrásai ennek a hatékony antioxidánsnak. Ha a C-vitamin grammonkénti koncentrációja szerint rangsoroljuk ezeket az ételeket, a narancs csak a kilencedik helyen áll a legjobb C-vitamin-források listáján. Ezért, amikor egy szép láda klementinért vagy egy zacskó narancsért nyúlunk, fontoljuk meg, hogy más termékek között is találunk magas C-vitamin tartalmú ételt.

Szamóca

A földieper egy olyan gyümölcs, amit szinte mindenki szeret. Bár az Egyesült Államokban és Európában télen nincs szezonja, mégis egész évben hozzá lehet jutni. Ennek ellenére semmi sem fogható a friss, helyi eperhez nyáron (és persze a C-vitamin nem csak télen létfontosságú tápanyag).

Minden adag (közel 130 grammnyi) eper 98 milligramm, azaz az RDI (ajánlott napi bevitel) 108%-át tartalmazza a C-vitaminnak.

Mivel az eper viszonylag alacsony kalóriatartalmú, ezért mindössze 200 kalóriányi e finom bogyós gyümölcsből 368 milligrammot, azaz az RDI 408%-át is be lehet vinni. A málna, a szeder és az áfonya is tartalmaz C-vitamint, bár nem ekkora mennyiséget.

Kelkáposzta

Közel 130 gramm nyers kelkáposzta 23 milligramm (26% RDI) C-vitamint tartalmaz. Más sötét, leveles zöldségek, mint például a spenót, a fehérrépa és a mángold, szintén nagy mennyiséget biztosítanak. A sötét zöldségek vasat, kalciumot, K-vitamint, megfelelő mennyiségű fehérjét és nitrátokat is tartalmaznak, amelyek bizonyítottan fokozzák a szervezet nitrogén-oxid termelését, ami javítja az erek működését és csökkentheti a vérnyomást.

Brokkoli

Kevés olyan lista létezik az egészséges élelmiszerekről, amelyen nem szerepel a brokkoli, így nem meglepő, hogy a tápláló keresztesvirágú zöldség helyet kapott a legmagasabb C-vitamin-tartalmú élelmiszerek listáján.

Egy adag (128 gramm) brokkoli 81 milligramm C-vitamint biztosít, és ha olyan élelmiszert keresünk, amely kalóriánként a leghatásosabb C-vitamin-löketet jelenti, akkor a brokkolival nem tudunk melléfogni.

Tápanyagdús, alacsony kalóriatartalmú élelmiszerként a brokkoli hihetetlen 525 milligrammot, azaz az RDI 583%-át adja a C-vitaminból egy 200 kalóriás adagban. A kelbimbó egy másik kiváló C-vitamin-forrás a keresztesvirágúak családjában. Egy adag kelbimbó a napi ajánlott C-vitaminbevitel 107%-át tartalmazza. Fogyasszuk a brokkolit vagy a kelbimbót párolva, sütve, salátákba aprítva, vagy enyhén fűszerezve, majd sütőben sütve.

Paradicsom

A paradicsom egy sokoldalú gyümölcs, amelyet nyersen vagy főzve sokféleképpen lehet fogyasztani a salátáktól a szószokig, levesektől az egészséges gyümölcslevekig. Száz gramm paradicsomban 23 milligramm (61% RDI) C-vitamin található, emellett likopint, egy karotinoidot is tartalmaz, amely védi a sejteket a szabad gyökök okozta oxidatív károsodástól, és szelént, egy létfontosságú ásványi anyagot.

Egy nagy kohorszvizsgálat fordított kapcsolatot talált a paradicsom és a paradicsomtermékek fogyasztása, valamint a koszorúér-betegség és a szívbetegségek kockázata között.

Kakukkfű

A kakukkfű egy citromos ízvilágú fűszernövény, amely frissen vagy szárítva is fogyasztható. Bár a kakukkfüvet biztosan nem fogjuk olyan nagy mennyiségben fogyasztani, mint a listán szereplő többi zöldséget és gyümölcsöt, mégis olyan hatalmas mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, hogy méltó a listán elfoglalt helyére. Mindössze 28 gramm ebből a sokoldalú fűszernövényből az ajánlott napi C-vitamin-bevitel 50%-át tartalmazza. Próbáljuk ki a kakukkfüvet kecskesajttal és almával párosítani, vagy használjuk hal, csirke és tofu ízesítésére.

Forrás: themanual.com