Back to top

Komoly hidegek voltak Spanyolországban, elfagyott egy sor gyümölcs

Ha a termelést veszélyeztető időjárási jelenségekről van szó, akkor Spanyolországban alapvetően az aszály és a hőség kerül szóba, az idén tavasszal azonban erős esőzések és hideghullám okozott stresszt a termesztőknek. Helyenként teljes a terméskiesés.

Ahogy a fruchthandel.de portál az Agra Europe agrárhírügynökség nyomán beszámolt róla, március utolsó napjaiban a kitartó esőzések mellé még egy hideghullám is érkezett Spanyolországba, a mínusz 5 °C-ig csökkent hőmérséklet komoly károkat okozott a zöldség- és gyümölcstermesztőknek.

Az egész országban tartanak tőle, hogy számottevőek lesznek a károk, a spanyol fiatalgazda-szövetség, az Asaja első körben csak a valenciai zöldség- és gyümölcstermesztő körzetre mert becslést készíteni, ott 25 millió euróra teszik a veszteséget.

Mandulaültetvény Spanyolországban
Mandulaültetvény Spanyolországban
Fotó: Pixabay / ValverdeRedactor

A legnagyobb károkról a mandulát, csonthéjas gyümölcsöket, datolyaszilvát és citrusféléket termesztők számoltak be, de a zöldségtermesztőket és a méhészeket is súlyosan érintette a hideg.

A mandulának a régióban akár a 90 százaléka is elfagyhatott,

és a Valencia-környéki csonthéjasokban is 100 százalék a kár. A citrusféléket, illetve a zöldségeket – burgonya, hagyma, saláta, káposzta – már a márciusi esőzés is megviselte, ezen rontott tovább a hideg.

Spanyolország középső részében is szinte minden mandulaültetvényt érintett a fagy az Asaja szerint, sok helyen ott is teljes lehet a terméskiesés. Ugyanez igaz a Guadalajara környéki zöldspárgára. A gabona- és a repceföldekre is hatással volt a hideg – hogy milyennel, azt még nem tudni.

A károk pontos mértéke egyelőre nem mérhető fel,

arra azonban emlékeztet az Asaja, hogy tavaly is voltak tavaszi fagyok Spanyolországban, akkor 150 millió eurós kiesést okoztak országszerte, írja a fruchthandel.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Negatív aratási rekordok várhatóak Békés megyében

Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorokból.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.