Back to top

Komoly hidegek voltak Spanyolországban, elfagyott egy sor gyümölcs

Ha a termelést veszélyeztető időjárási jelenségekről van szó, akkor Spanyolországban alapvetően az aszály és a hőség kerül szóba, az idén tavasszal azonban erős esőzések és hideghullám okozott stresszt a termesztőknek. Helyenként teljes a terméskiesés.

Ahogy a fruchthandel.de portál az Agra Europe agrárhírügynökség nyomán beszámolt róla, március utolsó napjaiban a kitartó esőzések mellé még egy hideghullám is érkezett Spanyolországba, a mínusz 5 °C-ig csökkent hőmérséklet komoly károkat okozott a zöldség- és gyümölcstermesztőknek.

Az egész országban tartanak tőle, hogy számottevőek lesznek a károk, a spanyol fiatalgazda-szövetség, az Asaja első körben csak a valenciai zöldség- és gyümölcstermesztő körzetre mert becslést készíteni, ott 25 millió euróra teszik a veszteséget.

Mandulaültetvény Spanyolországban
Mandulaültetvény Spanyolországban
Fotó: Pixabay / ValverdeRedactor

A legnagyobb károkról a mandulát, csonthéjas gyümölcsöket, datolyaszilvát és citrusféléket termesztők számoltak be, de a zöldségtermesztőket és a méhészeket is súlyosan érintette a hideg.

A mandulának a régióban akár a 90 százaléka is elfagyhatott,

és a Valencia-környéki csonthéjasokban is 100 százalék a kár. A citrusféléket, illetve a zöldségeket – burgonya, hagyma, saláta, káposzta – már a márciusi esőzés is megviselte, ezen rontott tovább a hideg.

Spanyolország középső részében is szinte minden mandulaültetvényt érintett a fagy az Asaja szerint, sok helyen ott is teljes lehet a terméskiesés. Ugyanez igaz a Guadalajara környéki zöldspárgára. A gabona- és a repceföldekre is hatással volt a hideg – hogy milyennel, azt még nem tudni.

A károk pontos mértéke egyelőre nem mérhető fel,

arra azonban emlékeztet az Asaja, hogy tavaly is voltak tavaszi fagyok Spanyolországban, akkor 150 millió eurós kiesést okoztak országszerte, írja a fruchthandel.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Terjed az évelő rizs Kínában és Ugandában

Pár évvel ezelőtt sikerült egy bőtermő évelő rizsfajtát létrehoznia az Illinoisi, a Yunnani és a Queenslandi Egyetem közös kutatócsoportjának. A fajta létrehozásához egy háziasított ázsiai egynyári rizst keresztezek egy Afrikából származó, ott vadon élő évelő rizzsel.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

Lékhorgászokra csapott le a természet

Több mint százan, egyes források szerint csaknem kétszázan rekedtek egy amerikai tavon letört, és a parttól elszabadult jégtáblán.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...