Back to top

Fahéj: jótékony hatású az egészségre, de mennyi a túl sok belőle?

A fahéj mértékkel történő fogyasztása esetén könnyedén élvezhetjük az egészségünkre gyakorolt hatását, de van egy finom határvonal az elegendő és a túl sok között, amit nem érdemes átlépni, ugyanis káros mellékhatások léphetnek fel, ha a napi maximális mennyiségnél többet viszünk be a szervezetünkbe.

Illusztráció
Illusztráció
Valójában a fahéjnak két fajtája is létezik, a ceyloni és a kasszia. Az egykori Ceylon országot ma Sri Lankának hívják, ahonnan az úgynevezett „valódi fahéj” származik, amelyet az örökzöld fák kérgéből nyernek, mely a globális kínálatnak mintegy 80%-át adja.

A kasszia fahéj hasonló módon készül - Kínában és Délkelet-Ázsiában örökzöld fákból -, de alacsonyabb minőségűnek számít.

A kasszia a leggyakrabban használt fahéjfajta az amerikai fogyasztók körében. Ugyanakkor fontos megkülönböztetni az elfogyasztható napi maximális mennyiséget, mivel a két fajta esetében ez eltérő.

Az ajánlott napi fahéjbevitel

A Healthline szerint a kasszia fahéj nagy mennyiségben tartalmaz kumarint, egy olyan kémiai vegyületet, amely tanulmányok szerint májkárosodással és a rák bizonyos típusainak vagy rákos daganatok kialakulásának megnövekedett valószínűségével áll összefüggésben. Ezen aggályok és egyéb káros mellékhatások, például szájfájás vagy légzési problémák miatt a forgalmazó azt tanácsolja, hogy naponta legfeljebb 0,05 milligramm kumarint fogyaszthatunk a saját kilogramm súlyunkra átszámítva. Így például egy 150 kilós személy szervezete napi 7,5 milligrammot, azaz nagyjából 3 teáskanálnyi kasszia fahéjat tolerálhat.

A matematikai számítások elkerülésének egyszerű módja természetesen az, ha csak ceyloni, azaz „valódi fahéjat” fogyasztunk.

Illusztráció
Illusztráció
Ez ugyan kicsit drágább és kevésbé elterjedt, de sok szupermarketben és szaküzletben kapható.

Ennek ellenére a fahéj ajánlott napi bevitele jóval alacsonyabb. Néhány szakértő szerint napi ½-1 teáskanál fahéj a határérték. Ez napi 2-4 gramm fahéjnak felel meg, az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma szerint legfeljebb napi 6 gramm, az a mennyiség, amelyet biztonságosan elfogyaszthatunk.

A fahéj egészségügyi előnyei

A két fahéjtípus közül a ceyloni fahéjnak nagyobb az antioxidáns mennyisége, de bármelyik fajtát is választjuk, mértékkel fogyasztva számos pozitív egészségügyi előnnyel járhat. Az egyik legérdekesebb gyógyhatása az, hogy segíthet a HIV-vírus elleni küzdelemben.

Az Indian Journal of Medical Research című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a HIV-1 és HIV-2 kezelésében hatékonyság szempontjából vizsgált 69 növényfaj közül a fahéj volt a leghatékonyabb a HIV-1 ellen.

Ezenkívül a fahéjolaj állítólag hatékony a gombás vagy bakteriális fertőzések elleni küzdelemben, és a fűszer erős gyulladáscsökkentőnek számít. Emellett csökkentheti a vércukorszintet, és segíthet a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések megelőzésében. Azonban még több kutatásra van szükség a fahéjjal kapcsolatban, mielőtt ezekről és más állításokról, mint például a fogyás elősegítése vagy a koleszterinszint szabályozása, meggyőzően lehetne nyilatkozni. De akár kasszia fahéjat, akár ceyloni fahéjat használunk, tartsuk szem előtt a mértékletességet; ne vigyük túlzásba a fogyasztását.

Forrás: 
tastingtable.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

Így rontja egy édesítőszer az immunválaszt

Egy új tanulmány szerint a nagy mennyiségű szukralózzal etetett egereknél kevésbé aktiválódtak a T-sejtek - melyek az immunrendszer szerves részét képezik.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-hez hétvégén eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével hozták meg a döntést.

Szennyezett teljes kiőrlésű lisztet hívtak vissza

Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin) miatt visszahívta a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft. - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétvégén az MTI-t.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.