Back to top

Az év magyar mezőgépe 2022

A hazai mezőgazdaságigép-gyártás fejlesztési eredményeinek megbecsülése és a korszerű hazai gyártmányok iránti bizalom növelése érdekében a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a kiadónk 2012-ben megalapította „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat. Idén olyan magas színvonalú volt a hazai mezőgépgyártás, hogy a zsűri három gépet is díjazott.

Fotó: Kiss Gergely
Az öttagú, szakújságírókból, műszaki szakértőkből álló zsűri 12 hazai gyártású és fejlesztésű gépet szemlézett a Bábolnai Gazdanapok nyitónapján. Értékelésükben az innovációtartalmat, a műszaki-technológiai kiforrottságot, a kivitelezés minőségét, a dizájnt és a piaci versenyképességet vizsgálta.

A zsűri szerint három innováció emelkedett ki a mezőnyből, így nemcsak győztest, hanem helyezetteket is hirdettek.

„Az év magyar mezőgépe 2022” díjat 2021-es győzelme után ismét a tiszakécskei NorAn Kft. érdemelte ki Striptill 6+ elnevezésű hatsoros sávművelőjével. A szakemberek értékelése szerint „a gép új talajművelési rendszert valósít meg. Sávosan 20-32 centiméter mélységben képes átlazítani és elmunkálni a művelt sávot – a változtatható sávmélység, illetve a 32 centiméteres mélység egyedülálló. Ezzel egy időben a gyökérzónába műtrágyát képes kijuttatni. A területnek csak egyharmadát műveli meg – ezzel energia és üzemanyag takarítható meg. A sávművelő függesztett kivitelben készül 4 és 6 soros kivitelben, állítható sortávolsággal és művelési mélységgel. A sávművelést végző elemen légrugókkal szabályozható a nyitótárcsák, a mulcsrendező csillagkerekek és a talajlezáró sávhengerek terhelése.”

Striptill 6+ sávművelő a NorAn Kft. standján
Striptill 6+ sávművelő a NorAn Kft. standján
Fotó: Csatlós Norbert

A versenyben második helyezést a makói VGM Hungary Kft. ért el Everest 22 elnevezésű billenőszekrényes nehézpótkocsijával. „A pótkocsi hasznos teherbírása 22 tonna, a kocsiszekrény hasznos térfogata 28 m3. Korszerű tandem futóművön gördül. ABPV tengelyei is Magyarországon készülnek. Nemzetközi összehasonlításban is versenyképes gyártmány.”

Everest 22 billenőszekrényes nehézpótkocsi a VGM Hungary Kft. standján
Everest 22 billenőszekrényes nehézpótkocsi a VGM Hungary Kft. standján
Fotó: Csatlós Norbert

A harmadik helyezett a mosonmagyaróvári Amazone Technologies Kft által fejlesztett és gyártott Caryos XS változtatható fogásszélességű váltvaforgató eke lett. „A korszerű felépítésű, robusztus gerendellyel és ekefejekkel rendelkező eke 4,5 és 6 ekefejes változattal.”

Caryos XS változtatható fogásszélességű váltvaforgató eke az Amazone Technologies Kft. standján
Caryos XS változtatható fogásszélességű váltvaforgató eke az Amazone Technologies Kft. standján
Fotó: Kiss Gergely

 

Az év magyar mezőgépe díjazottjai

A szakmai elismerést eddig a Kühne Zrt. KRT-6 kompakt tárcsája, az Optigép Kft. NAS-1670 napraforgó betakarító adaptere, a Busa Bt. SK-12 sorközművelő kultivátora, a Framest Kft. Kreator síkvázas kombinátora, a Fliegl-Abda Kft. ADS-60 szervestrágya-szórója, a CLAAS Hungária Kft. Corio Conspeed 8-75 FC kukoricacső-törő adaptere és Convio Flex 930 hevederes vágóasztala, a BPW-Hungária Kft. Agro Drive hidraulikusan hajtott tengelye, valamint a NorAn Kft. N-MAX 6 típusú folyékony műtrágya-injektálója nyerte el.

 

A 2022 évi díjak átadásáról itt olvashatnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

Eső legyen, vagy folyjon a víz

Ünnepélyes keretek között adták át a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepét, május közepén. A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházás a termelés biztonságát szolgálja.

A szivacstégla a városi fák gyökereihez vezeti az esővizet

Bécsben is gondot okoz, hogy a nyári hőségben nem jutnak elég vízhez a városi fák. Erre jelenthet megoldást a szivacstégla, amely a fák gyökeréhez vezeti az esővizet. Az intelligens vezérléssel és szeleppel ellátott, napelemes betonkocka könnyedén beépíthető a szegélybe és akár kombinálható a csepegtetéses öntözési megoldással is.

Megnyitjuk a grillszezont

Ismét elérkeztünk egy grillszezonhoz, kezdetét vette a kinti sütögetés időszaka. Grillezni szinte bármit lehet, a különböző húsoktól kezdve a sajtokon át a zöldségekig, gyümölcsökig, de egy valamirevaló grillparti igazi főszereplője a hamburger és a steak. A tökéletes végeredmény érdekében érdemes a profik tanácsait követni.

Hasznot húzni a haszontalanból

A világon szinte mindenhol találhatunk már inváziós fajokat. Ezek olyan élőlények, melyek eredeti élőhelyüktől távol számukra megfelelő körülmények közé kerültek, és a helyi ökológiai rendszereket tönkre téve korlátlanul képesek terjedni. Azonban ezekből a fajokból is hasznot lehet húzni.

Napelem szőnyeg a sínek között

Napelemekkel látnák el a svájci vasúthálózat sínek közötti részét egy kísérleti szakaszban lévő innovációnak köszönhetően. A svájci Sun-Ways start-up cég májusban telepíti a napelem paneleket az ország nyugati részén található Buttes vasútállomás közelében.

Világpremier az antwerpeni kikötőben

A jövőben naponta hat önjáró, ugyanakkor egymással összeköttetésben lévő drón gondoskodik Antwerpen kikötőjében a dolgozók és a mindennapi folyamatok biztonságáról.

A gépesítés a nehézségek ellenére sem állt le

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének éves közgyűlésén az állami és uniós beruházási források mellett az utánpótlás-nevelés fontosságát hangsúlyozták. A szövetség közgyűlése jó alkalom volt az ágazat legjobbjainak a díjazására is.

Forradalmasított sörös doboz a tökéletes sörhabért

A sör lelke, a tökéletes hab. Az ideális sör és hab arány elérését célozza meg egy újítás a sörös dobozokon.

Stabil 2022-es traktoreladási adatok Európában

A traktorregisztrációk száma Európában 2022-ben is magas szinten maradt, bár az árakkal és az ellátási lánccal kapcsolatos kihívások ellenére elmaradt az előző rekord évitől. Ez a CEMA, az európai mezőgazdasági gépipart képviselő egyesület által összegyűjtött adatokból derül ki.