0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 21.

Szemléletformáló pozitív üzenetek

A JÓTETT Bank – Zöld szív program keretében 22 pénzintézet 120 ezer fát ültetett el a fenntartható jövő érdekében a Bankszövetség kezdeményezésére. Emellett négyhektáros méhlegelő erdő telepítését valósították meg. Az előzményekről, a zöldhitelezésről, a bankszektor jótékonysági tevékenységéről dr. Kovács Leventével beszélgettünk.

Közben pedig az is kiderült, hogy a Magyar Bankszövetség főtitkára több egyetemen tanít, több nemzetközi pénzügyi szervezet vezetésében vesz részt, a református egyház aktív tagja, nem mellesleg gyakorlott méhész és öt fiú édesapja.

Beszélgetésünk apropója, a pénzintézetek fenntarthatóság iránti elkötelezettsége, faültetése kapcsán Kovács Levente emlékeztetett, hogy a nagy pénzügyi fórumokon a fenntarthatóságra törekvés először az állandó gazdasági növekedésre vonatkozóan fogalmazódott meg, és nem a teremtett világ megóvását értették alatta. Azt ugyanakkor már Kofi Annan, az ENSZ korábbi főtitkára hangsúlyozta, hogy

döntenünk kell; visszafogjuk a fogyasztásunkat vagy továbbra is haladunk a fejlődéssel, de akkor már nem lesz visszaút, nem fogjuk tudni úgy továbbadni a Földet, ahogyan elődeinktől megörököltük.

Jól látható, hogy melyik utat választottuk, ezért is nagy felelősség, hogy olyan lépéseket tegyünk, ami megakadályozza, de legalábbis mérsékli a további rombolást.

„A bankszektor abban a helyzetben van, hogy motiválni tudja a gazdaságot. Bár a döntést minden esetben a beruházók hozhatják meg, a pénzintézetek összefogva a szabályzókkal, a felügyelőkkel (kormánnyal és jegybankkal) kedvezményekkel terelhetik őket a zöld irányba. A hármas együttműködésnek köszönhetően ráadásul a zöldebb megoldás akár versenyképesebb is lehet. Fontos, hogy ezt a vállalkozók is felismerjék” – mondta a főtitkár.

Jó cselekedetek sora

A Zöld szív programot tavaly ősszel indította a Bankszövetség, hogy felhívja a figyelmet az emberi és természeti értékekre, és odafigyeléssel alakítsa a közös jövőt. A kezdeményezés során a bankok egymással versengve, inkább a felülteljesítésre törekedtek, kimaradni senki sem akart.

Társadalmi felelősségvállalásuk azonban már évtizedekkel korábban kezdődött. Rendszeresen nyújtottak banki adományokat a rászorulóknak, a pandémia alatt pedig még inkább kivették részüket a segítésből.

Ebből épült ki a JÓTETT Bank kezdeményezés. Először a home office-ban dolgozó embereket támogatta a szövetség a bezártság elviselésében azzal, hogy eljuttatta hozzájuk Bagdy Emőke pszichológus releváns gondolatait. Emellett a banki kollégák a főtitkártól is hetente kaptak pozitív üzenteket, amiben az adott körülményeket figyelembe vevő jó cselekedetekre buzdította őket. Nyitott kapukat döngetett, ezt mutatja, hogy a koronavírus- járvány alatt szervezett banki véradáson résztvevők 60 százaléka először adott vért. Aztán pedig a digitális oktatás időszakában, szintén a Bankszövetség koordinálásával összegyűjtötték a pénzintézetektől a jó állapotú informatikai eszközöket, és eljuttatták a hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az eredmény szintén példaértékű: 2-3 ezer gyerek felzárkózásához teremtették meg a lehetőséget.

„Az én életemet jelentős mértékben megváltoztatta, amikor tizenöt éves koromban kaptam egy tudományos számológépet, amely már például faktoriálist is tudott számolni. Még nem tudtam mire szolgál, de egy év múlva magamtól rájöttem egy új keletű számelméleti összefüggésre”

– idézte fel Kovács Levente, hogy ez is az eszébe jutott, amikor az adományozást szervezte. A jó cselekedetek sora tehát a Zöld szív faültetéssel folytatódott. Ennek már volt hagyománya több pénzintézetnél, azonban új lendületet adott neki a Bankszövetség kezdeményezése. „Sütő Ágnes kommunikációs főtitkár-helyettessel az első elgondolásunk az volt, hogy minden banki dolgozó után ültessünk egy fát. A pénzintézetek pedig a hozzájárulásuk mértékétől függően egytől öt falevélig ellátott Zöld szív embléma használatára legyenek jogosultak. Az érdeklődés azonban fölülmúlta terveinket, a vártnál jóval több adomány jött össze, a munkatársanként tervezett egyből fejenként három fa lett, és az is lehet, hogy idén őszre még több lesz. Ebből körvonalazódott a következő lépés, hogy a Gyulaj Zrt.-vel közösen közel 4 hektáros, vegyes méhlegelő erdőt telepítsünk a Tolna megyei Mucsi község határában” – tudtuk meg Kovács Leventétől.

Mivel már 13 éves korában méhészkedett, azt is jól tudta, hogy ehhez sokszínű, elegyes erdőt kell létrehozni, ahol hosszú időszakon át gyűjthetik a méhek a nektárt.

Az állomány összeállításában, a fafajok arányosításában Gőbölös Péter vezérigazgató segítségét kérték. Annak pedig, hogy az első erdőt Tolnában telepítették egyszerű oka van: Kovács Levente az ottani állami erdőket kezelő Gyulaj Zrt. felügyelőbizottságának az elnöke. „A jó ötletek is elvetélhetnek, ha nem sikerül megteremteni a szervezetek közti összhangot, így azonban ettől nem kellett tartanom”.

Aranykaptár Tolnában

Az erdő elnevezése is szimbolikus, az Aranykaptár egyaránt utal a méhlegelő erdő rendeltetésére, a pénzvilágra és a Bankszövetség Aranykaptár díjára is. A jól sikerült kezdeményezésnek már biztosan lesz folytatása, látványelemekkel gazdagodik a méhlegelő erdő, és tervezik az Aranykaptár-túraútvonalat. További erdő telepítésére, újabb fák ültetésére is megvan a bankszektor hajlandósága, és folytatni szeretnék a fenntarthatósági gondolatok minél szélesebb körű terjesztését. „Mindegyik JÓTETT kezdeményezésnél arra törekedtünk, hogy más szervezetek és ágazatok számára is követhető, jó példát mutassunk.

Ez a hozzáállás nem új keletű, hiszen a két világháború között Magyarországon az akkori bankszövetség (TÉBE) vezette be munkatársai számára a családi pótlékot, és neki köszönhetjük a fizetett szabadság hazai elindítását is”.

A Magyar Bankszövetség a következő generációk pénzügyi kultúrájának formálását is feladatának érzi. Javaslatára az oktatási intézmények programjába 2015-től bekerült a pénzügyi és vállalkozói témahét. Eddig már másfél millió diák vett részt a projekt keretében a pénzügyi tudatossággal kapcsolatos képzéseken. A Bankszövetség nemcsak a kezdeményezője volt a PÉNZ7-nek, az iskolák igényére önkéntes óraadók szervezését is magára vállalja. A bankok termékfejlesztéseikbe is beépítik a „zöld” gondolkodást. Az Agrárminisztérium támogatásával a Magyar Bankszövetség kiadta a Top5 vállalati és lakossági zöld tanácsát, az útmutatóban ajánlást fogalmaztak meg az energiatakarékosságtól kezdve a túlfogyasztás elkerülésén át a közösségi közlekedés preferálásáig az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében.

Nemzetközi szinten is a három legnagyobb érdeklődésre számot tartó téma közt szerepel a fenntarthatóság – a digitalizáció és a kiberbiztonság mellett. Akár nemzetközi szervezetek vezetőjeként, akár professzorként kérik fel előadásra, általában ezekről beszél. Szívesen teszi, mert mindhárom terület közel áll hozzá.

Matematika-fizika szakos tanárként, közgazdászként, bankárként a számok világában él, gyerekkorától látja azonban, hogy mennyire sokat kapunk a természettől, főként ha okosan bánunk vele.

Otthonról hozta

„Édesapám – ahogyan a nagyapám, dédapám és üknagyapám is – lelkész volt, és mivel kevés jövedelemből viszonylag sok gyereket neveltek a szüleim, a református parókia udvarát mi is haszonnövényekkel népesítettük be. Így kiskoromtól kezdve sok kerti munkában részt vettem, például kitűnő feketeribizli-szedő voltam, és anyagi helyzetünk miatt kezdtem el egykoron méhészkedni is.

A magyarbólyi templom mellett még terem az a három meggyfa, amit 1990-ben ültettem el. A mostani házunknál is van sárgabarack-, cseresznye- és körtefánk, az utcán meg a divatos örökzöldek helyett meggyfák adják az árnyékot, no meg a gyümölcsöt.

Talán mindez magyarázza, hogy amikor arra kértük a bankos kollégákat, hogy a közösségi médiában több zöld témát posztoljanak, én nem kirándulós képet osztottam meg, hanem kedves gyümölcsfáim fotóját. Persze az erdőt is szeretem, de a 31 szakmai, társadalmi pozícióm és fiaim nevelése mellett kevés időm marad arra, hogy bebarangoljam a vidéket. Ellenben a fásítást, erdők telepítését, az élővilág sokszínűségének megőrzését szívügyemnek tekintem.”

Forrás: A Mi Erdőnk