Back to top

Egy húsfajta, mely hozzájárulhat a gyulladásokhoz és a súlygyarapodáshoz az orvosok szerint

A fehérje fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek, különösen akkor, ha fogyni szeretnénk. Segít megtartani és felépíteni az izmokat, jóllakottnak maradni egész nap, valamint megkapjuk a kalóriák elégetéséhez szükséges energiát is. Azonban nem minden fehérje egyformán egészséges.

Bár a szakértők egyetértenek abban, hogy a sovány fehérjék csodákat tehetnek az egészséggel, néhányat mégis jobb, ha inkább elkerülünk. Valójában van egy, amitől különösen óvakodni kell: a vörös húsoktól. Dana Ellis Hunnes dietetikus, a Recipe for Survival című könyv szerzője elmagyarázza, hogy az ebben a húsban található vegyületek miért lehetnek károsak az egészségügyi céljainkra nézve.

Illusztráció
Illusztráció

Vörös hús

Sokan egyetértenénk abban, hogy néha semmi sem esik olyan jól, mint egy tökéletesen grillezett hamburger.

Azonban az egészségügyi szakértők úgy gondolják, hogy a vörös húsokat, például a marhahúst, csak mértékkel szabad fogyasztani - vagy akár teljesen ki is kell hagyni az étrendből.

Ez azért van így, mert az ilyen típusú húsok rendszeres fogyasztása idővel súlyos egészségügyi következményekkel járhat, beleértve a szívbetegségeket is.

Vörös hús és gyulladás

Különösen kerülni kell a vörös húst, ha krónikus gyulladással küzdünk, mert - ahogy Hunnes elmagyarázza - "növeli a gyulladásos markereket a vérben." Az IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor 1) egy olyan hormon, amely természetes módon megtalálható a vérünkben; bár fontos, hogy megfelelő mennyiségben legyen, ha a szintje túl magas, olyan problémákba ütközhetünk, mint a szívbetegség és a cukorbetegség. Hasonlóképpen, a TMAO nevű vegyület is szerepet játszik a koleszterinszintben és az anyagcserében, és akár szívbetegségeket és bizonyos ráktípusokat is eredményezhet.

Vörös hús és a bélrendszer egészsége, súlygyarapodás

A vörös hús fogyasztás mellékhatása nem állnak meg a szívünknél. Mint kiderült, bélrendszeri problémákra is felkészülhetünk, ha rendszeresen szalonnát és hamburgert eszünk.

"Ami a bélrendszer egészségét illeti, a vörös húsban olyan vegyületek vannak, amelyek megváltoztatják a bélrendszer savasságát, és így hatással vannak a mikrobiomra"

- magyarázza Hunnes. "Bizonyos értelemben a vörös hús némileg mérgező hatással van a bélben lévő jó baktériumokra (a mikrobiomra)."

Illusztráció
Illusztráció

A jó és rossz baktériumok egyensúlyának ezt a fajta átrendeződését bélrendszeri diszbiózisnak nevezik, és emésztési problémák sokaságát eredményezheti, a gázoktól és puffadástól kezdve a székrekedésen át a hasmenésig. Ráadásul, ha a bélrendszer egyensúlya megbomlik, az egész szervezetre hatással van. így akár veszélybe kerülhet az immunrendszer, a mentális egészség, sőt még a fogyási célok is.

Persze egy ízletes hamburger vagy egy kis spagetti és húsgombóc időnként biztosan nem fog nagy kárt tenni a szervezetünkben, de ne feledjük, hogy minden egészséges étrend kulcsa a mértékletesség - különösen, ha olyan, esetleg káros élelmiszerekről van szó, mint a vörös hús. Tehát, amikor csak lehet, válasszunk inkább sovány fehérjéket, például csirkét, halat és növényi eredetű opciókat.

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tesz a műanyag a termőfölddel?

A műanyaghulladékok talajra gyakorolt hatása nagyrészt ismeretlen, pedig a talajba kerülő műanyag mennyisége akár többszöröse is lehet annak, mint ami a folyókba, tengerekbe mosódik. Egy uniós kutatás keretében annak igyekeznek a végére járni, hogy pontosan milyen hatással is van a talajok műanyag-szennyezettsége magára a termőföldre.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén Felcsúton.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.