Back to top

Jótékony hatású vagy veszélyes, ha a vércsoportunk alapján táplálkozunk?

Létezik egy vércsoporton alapuló étrend, amely szerint a 0-ás vércsoportú embereknek más ételeket kellene fogyasztaniuk, mint mondjuk az A vagy B csoportba tartozóknak. Például az A vércsoportúaknak azt tanácsolják, hogy kerüljék a vörös húsok fogyasztását, míg a 0-s csoportba tartozóknak pedig ennek ellenkezőjét javasolják. De hogy a vércsoportdiéta biztonságos vagy egészséges-e, az már egy másik történet.

Anna Rios, dietetikus megosztja a vércsoport szerinti étkezéssel kapcsolatos lehetséges előnyöket és hátrányokat.

Milyen a vércsoportok szerinti ideális táplálkozás

A vércsoportdiéta eredetileg Dr. Peter D'Adamo természetgyógyász könyvéből származik, és már közel három évtizede kering különböző egészségügyi fórumokon. Az étrend lényege, hogy a különböző vércsoportú emberek számára optimális ételek léteznek. Az állítás egy része azon az elképzelésen alapul, hogy a vércsoportok őseink történetének és genetikájának térképeként szolgálnak, és hogy az őseink által gyakran fogyasztott ételek még napjainkban is jobban megfelelnek a szervezetünknek.

Illusztráció
Illusztráció

Az alábbiakban a négy fő vércsoportot és a D'Adamo szerint az egyes típusok számára legmegfelelőbb étrendet mutatjuk be.

A típus: Az agrár vagy földműves. D'Adamo szerint az A vércsoportúaknak kerülniük kell a húst - különösen a vörös húst -, és friss gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag növényi alapú étrendet kell fogyasztaniuk.

Az "érzékenyebb immunrendszerük" miatt kerülniük kell a feldolgozott élelmiszereket is, és amikor csak lehet, a bioélelmiszereket kell választaniuk.

B típus: A B vércsoportú embereket D'Adamo "nomádoknak" nevezi. A B vércsoportúakat arra ösztönzik, hogy növényeket, de a legtöbb húst (kivéve a csirkét) is fogyasszák. A diéta óva int a kukorica, a búza, a paradicsom, a földimogyoró és bizonyos magvak fogyasztásától is.

AB típus: Az AB vércsoportú emberek, vagy, ahogy D'Adamo nevezi őket, az "enigmák" az A és a B vércsoport keverékei. A vércsoportdiéta arra ösztönzi ezeket az embereket, hogy fogyasszanak tenger gyümölcseit, tofut, tejtermékeket, babot, zöldséget és gabonaféléket, de kerüljék a kukoricát, a marhahúst és a csirkét. D'Adamo azt állítja, hogy az AB típusúaknak alacsonyabb a gyomorsavszintjük, ezért kerülniük kell a koffeint és az alkoholt.

0 típus: A "vadászként" titulált csoportnak D'Adamo azt javasolja, hogy magas fehérjetartalmú, vörös húsokban, halban, baromfiban, valamint néhány gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendet kell fogyasztaniuk.

A paleo diéta előfutára óva inti a 0-típust a gabonafélék, hüvelyesek és tejtermékek fogyasztásától.

Mit mondanak a szakértők a vércsoport-alapú diétáról

A mai napig nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy a szigorú vércsoport-alapú étrendi ajánlások betartása javítja az egészségi állapotot. "A vércsoportdiétát már többszörösen megcáfolták az új és jobb kutatások" - mondja Rios. "Azok az emberek, akik azt állítják, hogy jobban kezdik érezni magukat a diéta során, általában azért teszik ezt, mert többet főznek otthon, és több teljes értékű és kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, ami igazból bárki egészségét javíthatja."

Illusztráció
Illusztráció

A legátfogóbb tanulmányt 2013-ban készítette az American Journal of Clinical Nutrition, és nem talált bizonyítékot a vércsoport-alapú táplálkozás állítólagos egészségügyi előnyeinek igazolására. Ennek ellenére D'Adamo könyvében ismertetett táplálkozási javaslatok többsége egészségesebb lehet, mint a jelenlegi étkezési szokások, mivel a természetes, teljes értékű és feldolgozatlan élelmiszerekre összpontosít.

Ha az egészségről van szó, számít-e a vércsoport?

Rios szerint a dietetikusok nem veszik figyelembe a vércsoportot, amikor táplálkozási ajánlásokat nyújtanak.

"Dietetikusként a páciensre, mint egyénre összpontosítunk" - teszi hozzá.

"A legfontosabb dolgok, amelyeket figyelembe kell vennünk, az egészségügyi kórtörténet, a krónikus betegségek, a jelenlegi életmód, az ételallergiák, az ételintoleranciák, az érzékenységek, a stressz és az emésztés."

Biztonságos a vércsoport szerinti táplálkozás?

Rios szerint ennek a diétának a követése „rendkívül korlátozó” lehet, és ha nem egy dietetikus szakember irányítja, akkor egészségügyi problémákhoz vezethet. Sok mindent figyelembe kell venni, mielőtt bizonyos élelmiszercsoportokat kizárunk az étrendünkből. Ha például magas a vérnyomásunk vagy szívbetegséggel küzdünk, akkor a vörös húsban gazdag étrend (ahogyan azt a 0-ás típusú diéta javasolja) problémákhoz vezethet. A cukorbetegeknek viszont gyakran tanácsolják, hogy kerüljék a sajt, a tejtermékek és más élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztását.

Más egészségügyi állapotokat, például az IBS-t és a vashiányt súlyosbíthatja bizonyos ételkategóriák fogyasztása vagy kerülése.

Melyik a legjobb diéta?

Ha olyan táplálkozási tervet vagy étrendet keresünk, amelyet az általános egészségügyi állapot javítása érdekében követhetünk, a US News and World Report öt egymást követő évben az első számú legegészségesebb étrendnek minősítette a mediterrán étrendet. Ez a táplálkozási terv nagyrészt a tipikus mediterrán stílusú konyhán alapul, és sok halat, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, babot és magvakat tartalmaz. Emellett korlátozott cukor- és sófogyasztásra ösztönöz, és előnyben részesíti az egészséges zsírokat, például az olívaolajat.

Illusztráció
Illusztráció

A vércsoportunknak megfelelő táplálkozási terv kipróbálása nem járhat drasztikus negatív következményekkel (legalábbis azok számára, akiknek nincsenek alapvető egészségügyi problémáik), nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy ez a diéta jelentős mértékben javítaná az egészséget.

A legtöbb táplálkozási szakértő a kiegyensúlyozott étrendet javasolja, beleértve a sovány fehérjék és a vitaminokban gazdag zöldségek fogyasztását a teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék és magvak mellett.

Forrás: 
cnet.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?