Back to top

Fogyasszunk teát, gyümölcsöket és zöldségeket, hogy élesen tartsuk az elménk

Ha szeretnénk, hogy az agyműködésünk egészséges és lenyűgözően éles maradjon, akkor különböző kognitív funkciókat erősítő lépéseket tehetünk, amelyek megerősítik az agy egészségét. Egy új tanulmány szerint ezek közé tartozik például az is, hogy a táplálkozási szokásainkkal csúcsformában tarthatjuk az agyunkat.

Egy nemrégiben megjelent tanulmányban a kutatók a Rush Memory and Aging Project (MAP) adataiból származó információkat vették górcső alá. A MAP-ban 960 chicagói felnőtt vett részt, akiknek az átlag életkora 81 év volt, és a vizsgálat kezdetekor nem szenvedtek demenciában. Az érintettek körülbelül hét éven keresztül vettek részt a vizsgálatban, mialatt évente kérdőíveket és teszteket töltöttek ki, mely során adatokat szolgáltattak az iskolai végzettségükről, a fizikai aktivitásukról, a szellemi alapú tevékenységeikről (például olvasás vagy játékokban való részvétel), a kognitív képességeikről és a memóriájukról. Feljegyezték táplálkozási szokásaikat is, így a kutatók különböző csoportokra osztották őket az alapján, hogy az általuk elfogyasztott ételek mennyi flavonolt tartalmaztak.

Az eredmények azt mutatták, hogy abban a csoportban, amelyik a legtöbb flavonolt fogyasztotta - ami körülbelül napi 15 milligramm -, 32%-kal csökkent a kognitív hanyatlás mértéke azokhoz képest, akik a legkevesebb flavonolt fogyasztották.

Ezen túlmenően a kutatók elemezték a különböző flavonolok hatását, mint például a kaempferol, amelyet kelkáposzta, spenót, brokkoli, bab és tea fogyasztásával kaphatunk; a kvercetin, amely a kelkáposztában, paradicsomban, almában és teában található; és a miricetin, amely a kelkáposztában, paradicsomban, narancsban és borban található. A nagyobb mennyiségű kaempferol fogyasztása 32%-kal lassabb kognitív hanyatlással járt a legalacsonyabb csoporthoz képest, míg a több miricetin fogyasztása 31%-kal, a több kvercetin pedig 30%-kal lassabb ütemmel járt.

"A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend elengedhetetlen mind a kognitív, mind a fizikai működés szempontjából" - nyilatkozta a vizsgálatot vezető Dr. Thomas Holland, orvos.

"Ez a tanulmány egy újabb megerősítése a tápláló ételek erejének" - mondja Amy Davis, dietetikus.

"A magas flavanol tartalmú élelmiszerekkel hosszú távon megőrizhetjük a kognitív funkcióinkat, ami egy nyomós ok arra, hogy ezeket az élelmiszereket naponta beiktassuk az étrendünkbe!" Davis kitér a flavonolok előnyeire is, mondván, hogy ezek a flavonoidok egy olyan típusa, amely különösen magas antioxidáns-tartalmú, és számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Hozzáteszi, hogy a flavonolok gyulladáscsökkentő jellege csökkentheti a neuroinflammáció mennyiségét vagy időtartamát. Ráadásul a flavonolok antioxidáns tulajdonságai megakadályozhatják vagy csökkenthetik az oxidatív stresszt.

Milyen gyakran kell törekednünk a flavonolokat tartalmazó ételek és italok fogyasztására?

Davis azt javasolja, hogy mivel a flavonolok számos gyümölcsben és zöldségben megtalálhatók, így érdemes a legtöbb étkezésbe beiktatnunk ezeket, hogy elegendő mennyiséghez juthassunk mindennap.

Forrás: 
eatthis.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.