0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 9.

Soha vagy naná: kipróbálnánk-e a tenyésztett húst?

Szerkesztőségünkben kalandvágyó emberek ülnek: többen vannak azok, akik kipróbálnák a számos elnevezéssel bíró tenyésztett/termesztett/növesztett/mű/laborhúst. A pörköltet ugyan nem pótolja, de van, aki szerint szendvicsben, vagy otthon készített, gyorsan megsütött burgerben, darálthús helyett igenis megenné.

Huszonnyolc ember válaszolt a rögtönzött felmérésben, ahol ebben az esetben nem kérdeztünk mást, mint hogy kipróbálná-e az illető a tenyésztett húst. Nem kellett indokolnia senkinek sem a választ, bár volt, aki ezt kéretlenül is megtette, így

előkerültek azok a megfontolások, illetve félelmek is, amelyeket a fogyasztók világszerte megfogalmaznak ezzel az élelmiszerrel kapcsolatosan.

Kollégáink közül a legtöbben – a növénytermesztők is – tisztában voltak azzal, hogy mi is az a termesztett hús, a többieknek röviden elmagyaráztuk: egy állati sejtet enzimekkel és más hozzávalókkal teli tartályba tesznek, és az egy sejtből hús (vagyis izom- és zsírszövet keveréke) növekszik.

A 28 emberből tizenöten kipróbálnák, volt, aki azt kérdezte, mikor. Húsimádó tördelő kollégánk egyenesen azt mondta, hogy ha jó az íze, őt nem érdekli, hogy vágóállatból származik vagy tartályban növesztették a húst. Két igazán kalandvágyó kolléga akadt: egyikük visszakérdezett, hogy mikor, a másik pedig az egyik vegetáriánus kolléganő volt, aki azt mondta, ha enne húst, biztosan kipróbálná.

Tizenegyen kategorikusan elutasították, bár az egyikük megjegyezte,

ha nem lenne más állati fehérjeforrás, akkor esetleg… „De előbb kóstolom meg a tücsökporos müzlit”

– tette még hozzá.

Egy kolléganő azt nem tudott dönteni, de nem zárta ki, hogy kiróbálná „ha tudnám biztosan, hogy nem káros” – tette még hozzá. Az egyik „abszolútteljesmértékbennaná” választ adó kolléga ugyan viccesen jegyezte meg, hogy ipari termelés mindenek felett, de egyébként szerinte meg lenne a helye a húspalettán:

„Ha nem egészségkárosító, akkor simán jöhet, remélem el is terjed és olcsó, egészséges alternatíva lesz. Amiket felvágottként meg virsliként ettünk gyerekkorunkban, meg ma is, ami nem párizsi, csak „húskészítmény” – annál biztos jobb a műhús. A pulykanyakpörköltet, sült csülköt, vagy a pacalt, amit épp anyám ma hoz, azt úgysem pótolja, de szendvicsbe, itthoni, gyorsan megsütött burgerbe, darálthús helyett… simán.”
Forrás: magyarmezogazdasag.hu