Back to top

A sonka bizalmi termék

Komoly fejlesztési lehetőségek előtt áll, de jelenleg nagyon bizonytalan piaci környezetben kénytelen működni a hazai húsipar – derült ki a Hússzövetség hagyományos húsvét előtti sajtótájékoztatóján.

Vegyünk inkább kevesebbet, de jobb minőségűt!
Vegyünk inkább kevesebbet, de jobb minőségűt!
Fotó: Medgyesi Milán
Míg az előző európai uniós támogatási ciklusban 468 milliárd forint jutott az élelmiszeripar modernizálására és versenyképességének fokozására, az előttünk állóban legalább 750 milliárd forintot tervez erre a célra fordítani a kormányzat – hangsúlyozta dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Fontos különbség az előző időszakhoz képest, hogy már nagyvállalatok is részesülhetnek a Vidékfejlesztési Programban biztosított és egyéb kormányzati forrásokból.

Húsvétkor is magyar alapanyagból készült, megbízható forrásból beszerzett, Magyarországon előállított húskészítményeket érdemes választani a boltokban és a piacokon. Vegyünk inkább kevesebbet, de abból jobb minőségűt válasszunk! – tanácsolta dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és -Technológiai Intézetének vezetője. A szakember egyebek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy

ha igazán finom ízeket szeretnénk, akkor ne mondjunk le a sonkához tartozó zsírról és ne feledjük: a csont mentén a legízletesebb a hús.

Kiemelte azt is, hogy egyes nézetekkel ellentétben igenis van létjogosultsága a sonkakészítésben a nitriteknek, mivel ezek hozzájárulnak az élelmiszer-biztonság növeléséhez, a tartósításhoz, a szép színhez, de az élvezeti értéket és az emészthetőséget is növelik.

A nyers, hőkezelt és formában vagy bélben hőkezelt sonkáknak is megvan a maguk helye, élvezeti és tápértéke a fogyasztásban, de fontos tudni, hogy fehérjetartalmuk nem egyforma.

Míg a nyers sonka fehérjetartalma 25 százalék, de akár a 30 százalékot is elérheti, a hőkezelté átlagosan 20, míg a formában vagy bélben hőkezelté csak 10-16 százalék.

Vásárlás előtt érdemes megnézni a készítmények fehérjetartalmát, az adalékanyagok típusát és mennyiségét. Hasznos és érdekes információkat találnak a fogyasztók a magyarelelmiszerkonyv.hu oldalon.

Dr. Friedrich László, dr. Nobilis Márton, Éder Tamás és Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára a sajtótájékoztatón
Dr. Friedrich László, dr. Nobilis Márton, Éder Tamás és Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára a sajtótájékoztatón
Fotó: Czifrik Katalin

A hús „bizalmi termék”. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegyük az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódtunk! – javasolta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke. Kétes eredetű terméket, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vegyünk! Nagyon sokféle minőségű húsvéti füstölt áru található a piacon, de nem ugyanaz a 2 000 forintos gyorsérlelt, főtt sonka és a 3 500 forint feletti, hagyományos érlelésű sonka. Vásárláskor gondosan ellenőrizzük a minőségmegőrzési idejét és csak legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket vegyünk.

A rendezvényen húsvétra terítettek a hazai húsipar legnagyobb képviselői
A rendezvényen húsvétra terítettek a hazai húsipar legnagyobb képviselői
Fotó: Czifrik Katalin
A szakember a hazai húsipar aktuális helyzetét és kilátásait is ismertette a sajtótájékoztató résztvevőivel. Mint mondta, nagyon sok, egymással ellentétes hatású tényező teszi rendkívül bizonytalanná a piacot. Nem lehet tudni, folytatódik-e a takarmánygabonák árának csökkenése, és ezzel megáll-e a sertéstenyésztés önköltségének növekedése. Óriási kérdés, hogy miként alakulnak az ágazat számára kiemelt jelentőségű energiaárak, folytatódik-e az állatállomány csökkenése, meddig esik vissza az EU-s és a hazai kereslet a sertéshús iránt, és növeli-e Kína a sertéshúsimportját az afrikai sertéspestis ismételt megjelenése miatt.

Felhívta a figyelmet, hogy

miközben a sertéshúsimportunk 13 százalékkal nőtt 2022-ben, az ársapka alá tartozó sertéscomb behozatala közel 46 százalékkal emelkedett meg,

amely egyértelműen az ársapka kedvezőtlen hatása. Az ágazat szereplői nagyon várják a kormányzati intézkedés kivezetését, mivel az aláássa azokat az eredményeket is, amiket a kiskereskedelmi láncoknál sikerült elérni a hazai húskínálat előnyben részesítése terén.

Magyarországon előállított húskészítményeket érdemes választani a boltokban és a piacokon
Magyarországon előállított húskészítményeket érdemes választani a boltokban és a piacokon
Fotó: Czifrik Katalin
Bár a sertéshúsok és húskészítmények fogyasztói árának növekedése folyamatos volt tavaly, a mértéke lényegesen elmarad a meghatározó önköltségtényezők emelkedésétől, amilyen az 90 százalékkal drágult élősertés, a többszörösére nőtt energiaár, illetve a munkabérek növekedése.

Kiemelte: az átlagkeresetek az EU-csatlakozásunk óta lényegesen nagyobb mértékben növekedtek, mint a húsárak. Bármennyire is fájdalmas, meg kell jeleníteni a fogyasztók felé a termékek valódi önköltségét. Tőlük és a kereskedelmi partnerektől is a megértést, valamint a realitások elfogadását kérte, mert mint mondta: csak így van esély arra, hogy 2, 3, 5 év múlva is legyen magyar húsipar, megfelelő mennyiségben és minőségben legyenek hazai húsok és húskészítmények az üzletek polcain.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.

Jégbe álmodott pezsgő a Törley-től

Egy rejtélyes és hatalmas, négytonnás jégkocka jelent meg egy hete a Millenáris Széllkapu Parkban. Az olvadó műalkotás mélyén pedig egy 80 cm magas Törley Ice palack lapult. Ezzel fény derült az idei nyár egyik legnagyobb rejtélyére is.