0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A sonka bizalmi termék

Komoly fejlesztési lehetőségek előtt áll, de jelenleg nagyon bizonytalan piaci környezetben kénytelen működni a hazai húsipar – derült ki a Hússzövetség hagyományos húsvét előtti sajtótájékoztatóján.

Míg az előző európai uniós támogatási ciklusban 468 milliárd forint jutott az élelmiszeripar modernizálására és versenyképességének fokozására, az előttünk állóban legalább 750 milliárd forintot tervez erre a célra fordítani a kormányzat – hangsúlyozta dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Fontos különbség az előző időszakhoz képest, hogy már nagyvállalatok is részesülhetnek a Vidékfejlesztési Programban biztosított és egyéb kormányzati forrásokból.

Húsvétkor is magyar alapanyagból készült, megbízható forrásból beszerzett, Magyarországon előállított húskészítményeket érdemes választani a boltokban és a piacokon. Vegyünk inkább kevesebbet, de abból jobb minőségűt válasszunk! – tanácsolta dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és -Technológiai Intézetének vezetője. A szakember egyebek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy

ha igazán finom ízeket szeretnénk, akkor ne mondjunk le a sonkához tartozó zsírról és ne feledjük: a csont mentén a legízletesebb a hús.

Kiemelte azt is, hogy egyes nézetekkel ellentétben igenis van létjogosultsága a sonkakészítésben a nitriteknek, mivel ezek hozzájárulnak az élelmiszer-biztonság növeléséhez, a tartósításhoz, a szép színhez, de az élvezeti értéket és az emészthetőséget is növelik.

A nyers, hőkezelt és formában vagy bélben hőkezelt sonkáknak is megvan a maguk helye, élvezeti és tápértéke a fogyasztásban, de fontos tudni, hogy fehérjetartalmuk nem egyforma.

Míg a nyers sonka fehérjetartalma 25 százalék, de akár a 30 százalékot is elérheti, a hőkezelté átlagosan 20, míg a formában vagy bélben hőkezelté csak 10-16 százalék.

Vásárlás előtt érdemes megnézni a készítmények fehérjetartalmát, az adalékanyagok típusát és mennyiségét. Hasznos és érdekes információkat találnak a fogyasztók a magyarelelmiszerkonyv.hu oldalon.

A hús „bizalmi termék”. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegyük az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódtunk! – javasolta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke. Kétes eredetű terméket, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vegyünk! Nagyon sokféle minőségű húsvéti füstölt áru található a piacon, de nem ugyanaz a 2 000 forintos gyorsérlelt, főtt sonka és a 3 500 forint feletti, hagyományos érlelésű sonka. Vásárláskor gondosan ellenőrizzük a minőségmegőrzési idejét és csak legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket vegyünk.

A szakember a hazai húsipar aktuális helyzetét és kilátásait is ismertette a sajtótájékoztató résztvevőivel. Mint mondta, nagyon sok, egymással ellentétes hatású tényező teszi rendkívül bizonytalanná a piacot. Nem lehet tudni, folytatódik-e a takarmánygabonák árának csökkenése, és ezzel megáll-e a sertéstenyésztés önköltségének növekedése. Óriási kérdés, hogy miként alakulnak az ágazat számára kiemelt jelentőségű energiaárak, folytatódik-e az állatállomány csökkenése, meddig esik vissza az EU-s és a hazai kereslet a sertéshús iránt, és növeli-e Kína a sertéshúsimportját az afrikai sertéspestis ismételt megjelenése miatt.

Felhívta a figyelmet, hogy

miközben a sertéshúsimportunk 13 százalékkal nőtt 2022-ben, az ársapka alá tartozó sertéscomb behozatala közel 46 százalékkal emelkedett meg,

amely egyértelműen az ársapka kedvezőtlen hatása. Az ágazat szereplői nagyon várják a kormányzati intézkedés kivezetését, mivel az aláássa azokat az eredményeket is, amiket a kiskereskedelmi láncoknál sikerült elérni a hazai húskínálat előnyben részesítése terén.

Bár a sertéshúsok és húskészítmények fogyasztói árának növekedése folyamatos volt tavaly, a mértéke lényegesen elmarad a meghatározó önköltségtényezők emelkedésétől, amilyen az 90 százalékkal drágult élősertés, a többszörösére nőtt energiaár, illetve a munkabérek növekedése.

Kiemelte: az átlagkeresetek az EU-csatlakozásunk óta lényegesen nagyobb mértékben növekedtek, mint a húsárak. Bármennyire is fájdalmas, meg kell jeleníteni a fogyasztók felé a termékek valódi önköltségét. Tőlük és a kereskedelmi partnerektől is a megértést, valamint a realitások elfogadását kérte, mert mint mondta: csak így van esély arra, hogy 2, 3, 5 év múlva is legyen magyar húsipar, megfelelő mennyiségben és minőségben legyenek hazai húsok és húskészítmények az üzletek polcain.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu