Back to top

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Jesse Feder, dietetikus, Heather Hanks, táplálkozási szakember és Trista Best, dietetikus elmondta, hogy melyek azok a magas fehérjetartalmú ételek, amelyeket minden nap érdemes fogyasztanunk a hasi zsír csökkentése érdekében.

Úgy vélik, hogy a fekete bab és a lazac a legjobb választások a zsírégetéshez.

Ennek oka, hogy az olyan magas fehérjetartalmú ételeknek, mint a fekete bab és a lazac, nagyobb a hőhatásuk, vagyis több energiát igényel a feldolgozásuk, mint a zsír vagy a szénhidrát. Tehát a szervezetnek keményebben kell dolgoznia, hogy megeméssze ezeket az ételeket, így több kalóriát és testzsírt éget el a folyamat során.

Fekete bab

Illusztráció
Illusztráció
A fekete bab szükséges tápanyagokat és energiát biztosít a szervezet számára egész nap. Ezek a hüvelyesek "rengeteg tápanyagot adnak minden étkezéshez, ami hasznos, ha azon dolgozunk, hogy megfelelő fehérjét kapjunk a növényi alapú étrenddel" – mondja Best. De nem csak vegetáriánusoknak való! "Ezeknek a baboknak a rosttartalma sokáig jóllakottá tesz, és jótékonyan hat a bélrendszer jó baktériumainak táplálására, megköti és kiöblíti a méreganyagokat a szervezetből, sőt, segít a koleszterinszint és a testsúly csökkentésében is" - teszi hozzá Best.

A fekete bab rosttartalma nemcsak a zsírégetés szempontjából előnyös, hanem fehérjében is gazdag, ugyanis magas fehérjetartalmukról ismertek.

"Rizzsel együtt fogyasztva ezek a hüvelyesek a legjobb módja annak, hogy mind a 9 esszenciális aminosavat bevigyük" - mondja Best. Ráadásul a fekete bab az anyagcserét is felpörgetheti, és segítheti az emésztést.

Feder hozzáteszi, hogy „a legegészségesebb magas fehérjetartalmú bab, amely véleményem szerint támogathatja a fogyást, a fekete bab.” Szerinte a fekete babnak az egyik legmagasabb a fehérjetartalma a babok között, és egyben az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú is.

"A magas fehérje- és rosttartalmú, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása segíthet megőrizni a sovány izomtömeget, miközben jóllakottságot is biztosít" - magyarázza Feder. Így hosszabb ideig érezhetjük jóllakottnak magunkat, és kevesebbet akarunk enni.

Lazac

A hal, különösen a lazac, egy másik nagyszerű élelmiszer, amelyet érdemes beépíteni az étrendbe, ha szeretnénk fokozni az anyagcserét és égetni a hasi zsírt. Nemcsak egészséges zsírokat kínál, hanem kiadós mennyiségű fehérjét is. Hanks elmagyarázza, hogy

a lazac "kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak és a D-vitaminnak".

Tehát az omega-3 zsírsavak ebben a zsíros halban segíthetnek csökkenteni a gyulladást, szabályozni az immunrendszer egészségét és támogatni az emésztést, ami mind segíthet a fogyás útján. Ezek a zsírsavak segítenek a haj és körmök megerősítésében is.

Hanks azt javasolja, hogy minden héten fogyasszunk lazacot, és a halat kombináljuk más, magas fehérjetartalmú zöldségekkel. "Próbáljunk ki egy lazacsalátát alacsony szénhidráttartalmú zöldségekkel ebédre, hogy elősegítsük a jóllakottságot, növeljük az energiaszintet és javítsuk az emésztést" - mondja.

Illusztráció
Illusztráció

Természetesen a testzsír elégetéséhez és az izomépítéshez többre lesz szükség, mint a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása. A megfelelő testmozgás, és az elegendő vízfogyasztás elengedhetetlen minden fogyókúrás cél eléréséhez. De az olyan magas fehérjetartalmú ételek, mint a fekete bab és a lazac hozzáadása is nagy szerepet játszhat a zsír csökkentésében!

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.