0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

3 vasban gazdag hús, a gyorsabb anyagcsere érdekében 40 éves kor felett

A vas egy létfontosságú ásványi anyag, amelyre a szervezetnek szüksége van a növekedéshez és a fejlődéshez. Valamint a hemoglobin előállításához is szükség van rá, amely a vörösvértestek fehérjéje, és amely az oxigént szállítja az egész szervezetben. A vasat esszenciális tápanyagnak minősítik, ami azt jelenti, hogy az elfogyasztott élelmiszerekből kell bevinni.

Azonban ahhoz, hogy megértsük a vasban gazdag élelmiszerek fogyasztásának fontosságát, először is meg kell határoznunk a vas két típusát: a heme és a nem heme vasat.

A heme vas az állati húsokban és a tenger gyümölcseiben található. Ez az a vas, amely a legkönnyebben felszívódik a szervezetben.

A nem-hem vas pedig a növényi eredetű élelmiszerekben található, és ez is fontos része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ám ezek nem szívódnak fel olyan maradéktalanul, mint az állati eredetű élelmiszerekben találhatók.

„A vas jótékony hatással van az anyagcserére, mivel a hemoglobin alkotórésze, amely a vérben lévő oxigént szállítja a sejtekhez az egész testben” – mondja Meaghan Greenwood, táplálkozási tanácsadó. „Az oxigén a sejtek anyagcseréjéhez szükséges, a vashiány pedig csökkent oxigénszállításhoz, majd fáradtsághoz és alacsony energiaszinthez vezethet.”

Szerencsére rengeteg ízletes hús létezik, amelyekkel biztosítani tudjuk a napi vasbevitelt és fel tudjuk pörgetni az anyagcserénket.

Greenwood azt mondta, hogy a marhahús (mint a sovány szűzpecsenye vagy a darált marhahús), a sertéshús (mint a sertéskaraj vagy a bélszín) és a baromfi (mint a csirke és a pulyka) olyan anyagcsere-növelő húsok, amelyeket a 40 év feletti nők is nyugodtan fogyaszthatnak, mivel magas a heme vas tartalma.

Sovány marhahús

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint sovány húsnak minősül az a 100 gramm marhahús, amely kevesebb mint 10 gramm zsírt, legfeljebb 4,5 gramm telített zsírt és kevesebb mint 95 milligramm koleszterint tartalmaz.

Az extra sovány húsok viszont kevesebb mint 5 gramm zsírt, kevesebb mint 2 gramm telített zsírt és kevesebb mint 95 milligramm koleszterint tartalmaznak.

Az olyan sovány húsok, mint a sovány hátszín vagy a darált marhahús, magas heme vas tartalommal rendelkeznek, ami nagyszerűen fokozza az anyagcserét.

„A sovány marhahús jó forrása a heme vasnak, amely könnyebben felszívódik a szervezetben, mint a növényi forrásokból származó nem heme vas” – magyarázza Greenwood. „Emellett kiváló minőségű fehérjét és más, az általános egészség szempontjából fontos tápanyagokat is biztosít.”

Sertés szűzpecsenye

Egy másik húsfajta, amely magas heme vas tartalommal rendelkezik, a sertés szűzpecsenye, mely egy hosszú, vékony sertéshús szelet. Ez az egyik leg soványabb, legzsengébb húsdarab a piacon, ezért egy kicsit drága is lehet.

A sertéskaraj viszont gyakran sokkal olcsóbb választás lehet, ha olyan zsenge húsdarabot keresünk, amely jól főzhető és egyben nagyszerű vasforrás.

„A sertés szűzpecsenye – mondja Greenwood – egy sovány sertéshúsdarab, amely jó heme vasforrás, és kiváló minőségű fehérjét biztosít. Emellett sokoldalú, és sokféleképpen elkészíthető.”

Bőr nélküli csirke- vagy pulykamell

Az utolsó vasban gazdag húsfajta, amelyet Greenwood a gyorsabb anyagcsere érdekében ajánl, a csirke- vagy pulykamell. Táplálkozástani szempontból a csont és bőr nélküli csirkemell összességében kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint bőrrel ellátott társai. „A bőr nélküli csirke- vagy pulykamell sovány fehérje- és heme vasforrás” – mondja Greenwood. „Számos recepthez felhasználható, és az egészséges étrend egyik alapanyaga”.

Összességében elmondhatjuk, hogy a vasban gazdag húsok hozzáadása az étrendhez hasznos lehet az anyagcsere fokozása szempontjából, de Greenwood azt is hangsúlyozza, hogy

a vasban gazdag ételeket C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel együtt kell fogyasztani, hogy fokozzuk a felszívódást.

Olyan C-vitamin tartalmú ételeket javasol, mint a citrusfélék, a szamóca és a paprika. Ezért lehetnek olyan hasznosak az anyagcsere fokozásában a paprikával készült ételek és kebabok.

Forrás: shefinds.com