Azonban ahhoz, hogy megértsük a vasban gazdag élelmiszerek fogyasztásának fontosságát, először is meg kell határoznunk a vas két típusát: a heme és a nem heme vasat.
A nem-hem vas pedig a növényi eredetű élelmiszerekben található, és ez is fontos része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ám ezek nem szívódnak fel olyan maradéktalanul, mint az állati eredetű élelmiszerekben találhatók.
„A vas jótékony hatással van az anyagcserére, mivel a hemoglobin alkotórésze, amely a vérben lévő oxigént szállítja a sejtekhez az egész testben” – mondja Meaghan Greenwood, táplálkozási tanácsadó. „Az oxigén a sejtek anyagcseréjéhez szükséges, a vashiány pedig csökkent oxigénszállításhoz, majd fáradtsághoz és alacsony energiaszinthez vezethet.”
Greenwood azt mondta, hogy a marhahús (mint a sovány szűzpecsenye vagy a darált marhahús), a sertéshús (mint a sertéskaraj vagy a bélszín) és a baromfi (mint a csirke és a pulyka) olyan anyagcsere-növelő húsok, amelyeket a 40 év feletti nők is nyugodtan fogyaszthatnak, mivel magas a heme vas tartalma.
Sovány marhahús
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint sovány húsnak minősül az a 100 gramm marhahús, amely kevesebb mint 10 gramm zsírt, legfeljebb 4,5 gramm telített zsírt és kevesebb mint 95 milligramm koleszterint tartalmaz.
Az olyan sovány húsok, mint a sovány hátszín vagy a darált marhahús, magas heme vas tartalommal rendelkeznek, ami nagyszerűen fokozza az anyagcserét.
„A sovány marhahús jó forrása a heme vasnak, amely könnyebben felszívódik a szervezetben, mint a növényi forrásokból származó nem heme vas” – magyarázza Greenwood. „Emellett kiváló minőségű fehérjét és más, az általános egészség szempontjából fontos tápanyagokat is biztosít.”
Sertés szűzpecsenye
Egy másik húsfajta, amely magas heme vas tartalommal rendelkezik, a sertés szűzpecsenye, mely egy hosszú, vékony sertéshús szelet. Ez az egyik leg soványabb, legzsengébb húsdarab a piacon, ezért egy kicsit drága is lehet.
„A sertés szűzpecsenye – mondja Greenwood – egy sovány sertéshúsdarab, amely jó heme vasforrás, és kiváló minőségű fehérjét biztosít. Emellett sokoldalú, és sokféleképpen elkészíthető.”
Bőr nélküli csirke- vagy pulykamell
Az utolsó vasban gazdag húsfajta, amelyet Greenwood a gyorsabb anyagcsere érdekében ajánl, a csirke- vagy pulykamell. Táplálkozástani szempontból a csont és bőr nélküli csirkemell összességében kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint bőrrel ellátott társai. „A bőr nélküli csirke- vagy pulykamell sovány fehérje- és heme vasforrás” – mondja Greenwood. „Számos recepthez felhasználható, és az egészséges étrend egyik alapanyaga”.
Összességében elmondhatjuk, hogy a vasban gazdag húsok hozzáadása az étrendhez hasznos lehet az anyagcsere fokozása szempontjából, de Greenwood azt is hangsúlyozza, hogy
Olyan C-vitamin tartalmú ételeket javasol, mint a citrusfélék, a szamóca és a paprika. Ezért lehetnek olyan hasznosak az anyagcsere fokozásában a paprikával készült ételek és kebabok.