0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 12.

Növelik a hatékonyságot

Költséghatékony, megalapozott ajánlásokkal segíti a szőlőtermesztőket a Malagrow Kft., hangzott el a cég webináriumán. Az időjárás szélsőségeit és a gazdasági nehézségeket jól megtervezett agrotechnológiával, növényvédelemmel, tápanyagellátással és a növényeknek nyújtott élettani segítséggel lehet ellensúlyozni.

A cseh Ostraticky gyár művelőeszközeit több mint tizenöt éve használják Magyarországon, kizárólagos képviselője a Győri Agroker. Marovitz István elmondta, hogy a Győrtől 160 kilométerre működő családi vállalkozás gyárából évente mintegy ezer gép kerül ki: nehéz és könnyű kultivátorok, mélylazítók, passzív és hidromotoros soraljművelők; a szőlő zöldmunkáihoz pedig törzstisztító, lombszívó, különböző kivitelű csonkázó, előmetsző és síkfalmetsző gépek. Az eszközök kiegészítő elektromos vezérléssel is rendelhetők, és kistraktorokra is tudnak munkaeszközöket ajánlani.

Új gombaölő szerek

Tavaly nagy meleg és szárazság volt, korán napégést szenvedtek a fürtök, értékelte az évjáratot Hochbaum Tamás, a Syngenta területi képviselője. Lisztharmatra minden évben számítani kell, a kórokozó helyben telel át ivaros termőtestekkel.

Az első fertőzések a törzshöz közeli levelek fonákán alakulnak ki, és az 1-2 centiméteres halvány foltokat nehéz észrevenni, keresni kell azokat, figyelmeztetett.

A lisztharmat ellen már korán érdemes bevetni a felszívódó szereket, és ha kedvező az idő a fertőzésre, 7-10 napos fordulóban kell permetezni velük. A Syngenta kínálatában a Dynali és a Topas 100 EC tartozik ide, használatukat a kontakt hatású Thiovit Jet egészíti ki.

Tavaly jelent meg lisztharmat és szürkepenész ellen biológiai készítményük, a Taegro. A biotermesztésben is engedélyezett szerrel olyan baktériumot juttatunk ki a szőlőre, amely a levél felszínén kiszorítja a kórokozókat, a gombákra káros anyagcsere-termékeket választ ki és fokozza a növény természetes védekezőképességét.

Hazánkban körülbelül húsz éve van jelen a feketerothadás kórokozója, a betegség megjelenése azonban erősen évjáratfüggő.

Akkor okozott járványt (2010, 2019), amikor májusban és júniusban sok volt az eső. Ennek ellenére száraz évjáratban is képes a fertőzésre. Ivarosan és ivartalanul is telel, a fiatal zöld részeket fertőzi. A tenyészidő elején apró elhalt foltok lesznek a levélen, amelyek perzselésnyomra hasonlítanak. Később a foltokban piknídiumok alakulnak ki. Enyhe, csapadékos nyárelő után lehet rá számítani. A Dynali a lisztharmat mellett a feketerothadástól is véd.

A Syngenta a peronoszpóra elleni védekezésre is kínál újdonságot, az Orondis Ultra csomagot: alacsony dózisban is hatékony, kiváló az esőállósága és felszívódó hatással rendelkezik.

Botrítisz ellen már virágzáskor is kell védekezni, akkor a Pergado F-et használjuk, javasolta Hochbaum Tamás. Fürtzáródáskor következik a Switch, majd színeződéskor a Chorus.

Célzott tápanyagellátás

A Malagrow készítményeiről pontosan tudják, hogy hogyan működnek, mire hatnak és hogyan mérhető ez a hatás, hangsúlyozta Vadász Tamás szaktanácsadó. Jól meghatározott élettani szakaszban javasolják a használatukat.

A talaj tápanyag-szolgáltató képességét javítja a Myco’Sol PTC alaptrágya. Szerteágazó hatása van, ugyanis a benne lévő Trichoderma és Coniothyrium gombák, valamint a Pseudomonas baktériumok fellépnek a talajlakó károsítókkal szemben, ezt az is segíti, hogy jól szaporodnak a szer magas pH-jú vivőanyagán.

A mikrobák ezenkívül felszabadítják a foszfort, nitrogént kötnek meg és auxint termelnek. A készítmény segíti a növények vasfelvételét, javítja a talajszerkezetet és csökkenti a talajuntság hatását.

Alaptrágyaként nitrogént, káliumot, kalciumot, ként és mikroelemeket, valamint 20% szerves anyagot juttathatunk ki vele.

A szőlő igen káliumigényes növény, ráadásul sok magnéziumra és vasra van szüksége, mondta Bogárdi Zalán, a Malagrow dél-dunántúli területi képviselője. Előfordulhat, hogy nem alakul ki szemmel látható tápanyaghiány, mégis „éhezik” a szőlő. A kiegyenlített táp­anyagellátáshoz szükség lehet lombtrágyákra is, de nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Semmiképpen se az ár legyen a döntő, figyeljünk inkább arra, hogyan hasznosul a kijuttatott táp­anyag, javasolta. A Plantafol lombtrágyacsaládban magas hatóanyag-tartalmú, komplex műtrágyák vannak, amelyek párolgáscsökkentő adalékot tartalmaznak, így több szívódik fel belőlük a növénybe.

A különböző összetételű készítmények közül kötődéskor a 20-20-20 NPK-tartalmú Plantafolt adagoljuk, zsendüléskor viszont az 5-15-45 összetételt érdemes használni, mert szárazságban általában nem tud elég káliumot fölvenni a szőlő.

A Brexil családba lignoszulfonsavas kelátképzővel készült mikroelemtrágyák tartoznak, és csaknem 100%-ban hasznosul a bennük lévő tápanyag. Kötődéstől zsendülésig figyeljünk a mikroelemek pótlására. Szükség szerint a Brexil Combi vas- vagy a Brexil Multi magnéziumtúlsúlyos készítményt ajánlotta a termesztők figyelmébe. Kötődéskor a bórtartalmú Boroplust érdemes kijuttatni, mert javítható vele a termékenyülés. Könnyen mozog a növényben, így hektáronként egy liter elég belőle.

Átjárhatóbb szállítónyalábok

Magyarország a hatodik helyen áll az Európai Unió bortermelőinek sorában, a mediterrán országokon kívül Németország előzi meg, kezdte az élettani támogatásról szóló előadását Schermann Dániel szaktanácsadó. Piaci szempontból azonban növelni kell a szőlőter­mesztés hatékonyságát, tette hozzá.

Az esca betegség a magyar szőlőterület 20-30%-án van jelen, jól ismert tünete a tigriscsíkos levél, madárkás fürt. A beteg­séget okozó gombák az edénynyaláb-rendszert károsítják, kiváló eredményt lehet elérni ellenük a Vitaséve készítménnyel.

Ez a szer egyedülálló a piacon, hatására a kambium hatékonyabban működik, nagyobb sejtekből felépülő szállítószöveteket képez, amelyek kevésbé „dugulnak el” a kórokozók jelenlététől. Javul a cukorszintézis is, ami 1-1,5 plusz mustfokot jelenthet. A minőséget az is javítja, hogy több antocianin keletkezik a bogyókban. A cukorháztartás javulása pedig jobb téltűréshez is vezet, ugyanis a vesszőkben körülbelül 15%-kal több cukor raktározódik el. Fürtmegnyúláskor és zsendüléskor érdemes használni, 5 literes hektáronkénti adagban. A télállóság javításához szüret után adagoljuk, javasolta a szaktanácsadó. Pólya Diána Villányban, Dula Bencéné Egerben használta a Vitaséve-et.

Villányban egy hektáron Cabernet sauvignon fajtára juttatták ki, és a kontrollhoz képest nem volt zöld bogyó a fürtökben, jó volt a berakódás és nagy fürtök alakultak ki, amelyeket jól a tőkén lehetett tartani, számolt be az eredményekről a szakember.

Dula Bencéné azt hangsúlyozta, hogy a fás betegséget okozó gombák a fa- vagy a háncsrészben élnek, és akadályozzák a vízfelvételt, a tápanyagforgalmat. Elsősorban megelőzésre kell törekedni, amire alkalmas a Vitaséve. Takács József, a Malagrow szakmai vezetője hozzátette, hogy a készítmény szervetlen összetevőkből áll, és kimondottan a nedvkeringés javítására fejlesztették ki. Hatására intenzívebb a kihajtás, a cukrok felhalmozódnak a vesszőkben, ami a vörösödésre hajló fajtákban szemmel látható.

Az utóbbi években az enyhe telek után korán hajt ki a szőlő, a fiatal, 10-15 centiméteres hajtások pedig áldozatul esnek a késő tavaszi fagyoknak. Környezeti stressz még a jégeső vagy a gyomirtószer-elsodródásból eredő károsodás.

Ezeket a káros hatásokat lehet ellensúlyozni a Megafol készítménnyel, ami egyedülálló stresszkezelő a piacon: aminosavakat, fehérjéket, betainokat, vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz. Tavasszal a várható fagy előtt pár nappal juttassuk ki hektáronként 3 literes adagban. Kedvező tulajdonsága, hogy elősegíti más tápelemek felvételét.

Forrás: Kertészet és Szőlészet