A karalábé, mely a keresztesvirágúak családjába tartozik, a karfiol, a káposzta és a brokkoli mellett a legegészségesebb zöldségek közé tartozik. Íme, néhány ok, amiért érdemes elkezdenünk beiktatni ezt az ok nélkül mellőzött zöldséget az étrendünkbe.
Tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal: A karalábé alacsony kalóriatartalmú, de hatalmas mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között C-vitamint (egy fél karalábé az ajánlott napi bevitel 50%-át tartalmazza), B6-vitamint, kalciumot és káliumot.
Emellett a karalábé nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (egységenként körülbelül négy gramm rostot), ami többek között hozzájárulhat a jóllakottság érzéséhez.
Jó a fogyókúrához: A karalábé adagonként (nagyjából 75 gramm) mindössze 36 kalóriát tartalmaz, élelmi rostokban gazdag, és sütés után a burgonyához hasonló állagú. Ez teszi ízletes és laktató étellé mindenki számára, aki fogyni szeretne.
Segít megelőzni a krónikus betegségeket: A rákkutatás szakértői szerint a karalábé fogyasztása segíthet megállítani a rákos sejtek növekedését a mellben, a tüdőben, a májban és más szervekben is. Így segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.
A karalábé frissen és főzve is fogyasztható. Zöld levelei karotinoidokat tartalmaznak, amelyek antioxidánsként működnek, és segíthetnek megelőzni a betegségeket.
Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát: A karalábé glükozinolátok és izotiocianátok nevű növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek főként a keresztesvirágú zöldségekben találhatók.
A magas glükozinolátbevitel összefügg a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával, mivel segíthet az erek tágításában és a gyulladás csökkentésében.
Egy hosszú távú, 1226 70 éves és idősebb nő bevonásával végzett vizsgálat szerint a keresztesvirágzatú zöldségekben gazdag étrend a szívbetegségek 13%-kal alacsonyabb kockázatával járt együtt, a minden napi 10 grammos rostbevitel esetén.
Terhes nőknek különösen ajánlott: A karalábé, különösen a levelei folsavban is gazdagok, mely egy nagyon fontos tápanyag a terhes nők számára, mert segíthet megelőzni a születési rendellenességeket.