Ha a zöldségek gyomor-bélrendszeri problémákat okoznak, érthető, hogy nem lelkesedünk értük akkora mértékben. Ahogy Elaina Efird, dietetikus elmondja, a zöldségek (és más magas rosttartalmú ételek) egyesek számára kellemetlen érzést okozhatnak a bélrendszerben. Bár ez különösen az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők számára gyakori küzdelem, de az érzékeny gyomrú emberek sem tudják olyan könnyen megemészteni a zöldségeket, mint mások.
Sarah Schlichter, dietetikus szerint több gyomor-bélrendszeri tünete (amelyek többféleképpen is jelentkezhetnek) van annak, hogy ha nem tudjuk könnyen megemészteni a zöldségeket. Íme, néhány példa.
Gyomorpanaszok: Más szóval, ha puffadtnak vagy akár émelygősnek érezzük magunkat a zöldségek fogyasztása után, az azért lehet, mert a gyomrunk nehezen emészti meg őket. Figyeljünk arra, hogyan érezzük magunkat evés közben és utána.
Gyakori mosdóba járás (vagy éppen az ellenkezője): Érdekes, hogy mind a székrekedés, mind a hasmenés további jelek, amelyekre érdemes odafigyelni. Schlichter szerint a székrekedés akkor valószínűbb, ha valaki nem iszik elég vizet, hogy ellensúlyozza a rostbevitelt.
Mit tegyünk, ha a gyomrunk nem tudja könnyen megemészteni a zöldségeket?
Efird először is megosztotta, hogy teljesen jogos, ha szükség esetén kerüljük a zöldségeket. „Ha olyanok vagyunk, akik nagyon nehezen esznek zöldséget, mert minden alkalommal, amikor elfogyasztjuk, problémát tapasztalunk a bélrendszerünkben, akkor lehet, hogy a zöldségek nem megfelelő választások számunkra” – mondja Efird. „Nem éri meg, hogy megpróbáljuk magunkra erőltetni a zöldségek fogyasztását, ha utána egy órán keresztül problémákat tapasztalunk, csak azért, mert a zöldség „egészséges” választás”.
A zöldségek főzési módjának megváltoztatása: Főzzük hosszabb időn keresztül a zöldségeket, vagy adjunk hozzájuk különleges összetevőket. „A zöldségek puhábbra főzése és a növényi rostok lebontása az egyik módja annak, hogy enyhítsünk néhány kellemetlen tünetet” – mondja Schlichter. „Továbbá fontoljuk meg, hogy vajat vagy olajat adjunk a zöldségekhez, mivel a zsírok növelhetik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.” Emellett egyesek a tünetek csökkenését tapasztalják keserűanyagok vagy emésztőenzimek hozzáadásával is, teszi hozzá Schlichter.
Több folyadék fogyasztása: Az emésztés során a folyadékbevitel kulcsfontosságú. „A folyadékok segíthetnek abban, hogy az elfogyasztott ételek gyorsabban áthaladjanak az emésztőrendszeren” – magyarázza Schlichter. Azt tanácsolja, hogy igyunk több vizet, különösen, ha már így is nehezen megy az emésztés folyamata.
Figyeljünk a rostbevitelünkre: A rostbevitel figyelése egy másik lehetőség, amelyet Schlichter említ. Más szóval, ha már elfogyasztottunk egy rostban gazdag ételt, akkor lehet, hogy aznap kihagyhatjuk a második, illetve harmadik rost dús fogást.
Ezzel kapcsolatban fontoljuk meg, hogy utánanézünk, mi van még az adott zöldségben (vagy a magas rosttartalmú ételben), amit eszünk. „Vigyázzunk az egyes termékekben található adalékanyagokkal, például az inulinnal és a mesterséges édesítőszerekkel, amelyek szintén gyomor-bélrendszeri zavarokat és emésztési nehézségeket okozhatnak egyesek számára” – mondja Schlichter.
Ugyanebben az irányban segíthet, ha tudjuk, hogy mely zöldségek a legrosszabbak a bélrendszer számára. Schlichter szerint a keresztesvirágú zöldségek (azaz a leveles zöldségek), valamint a brokkoli és a karfiol, nagyobb valószínűséggel okoznak problémát
Ha a fenti tippek nem segítenek, érdemes orvoshoz fordulni, hogy szakszerűbb ellátásban részesüljünk. „Adjunk egy-két hetet, hogy az emésztőrendszernek legyen ideje alkalmazkodni, majd ha a tünetek nem javultak, keressünk fel egy orvost” – teszi hozzá Schlichter.