0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Mit tegyünk, ha nem tudjuk megemészteni a zöldségeket?

Ha zöldséget adunk a fogásainkhoz - legyen az leveles zöld a tésztához, zöldpaprika a pizzához -, az remek módja annak, hogy kiegészítsük az ételt. Ez egyben a kíméletes táplálkozás egyik formája is, vagyis az, hogy a szervezetnek tápanyagokat adunk anélkül, hogy korlátoznánk a bevitelt vagy rendellenes szokásokba esnénk. De mi történik, akkor, ha ezek kellemetlen tünetekkel járnak?

Ha a zöldségek gyomor-bélrendszeri problémákat okoznak, érthető, hogy nem lelkesedünk értük akkora mértékben. Ahogy Elaina Efird, dietetikus elmondja, a zöldségek (és más magas rosttartalmú ételek) egyesek számára kellemetlen érzést okozhatnak a bélrendszerben. Bár ez különösen az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők számára gyakori küzdelem, de az érzékeny gyomrú emberek sem tudják olyan könnyen megemészteni a zöldségeket, mint mások.

De honnan tudjuk, hogy például az elfogyasztott brokkoli az oka a bélrendszeri problémának? Ez azt jelenti, hogy nem fogyaszthatunk többé zöldséget?

Sarah Schlichter, dietetikus szerint több gyomor-bélrendszeri tünete (amelyek többféleképpen is jelentkezhetnek) van annak, hogy ha nem tudjuk könnyen megemészteni a zöldségeket. Íme, néhány példa.

Gyomorpanaszok: Más szóval, ha puffadtnak vagy akár émelygősnek érezzük magunkat a zöldségek fogyasztása után, az azért lehet, mert a gyomrunk nehezen emészti meg őket. Figyeljünk arra, hogyan érezzük magunkat evés közben és utána.

Gyakori mosdóba járás (vagy éppen az ellenkezője): Érdekes, hogy mind a székrekedés, mind a hasmenés további jelek, amelyekre érdemes odafigyelni. Schlichter szerint a székrekedés akkor valószínűbb, ha valaki nem iszik elég vizet, hogy ellensúlyozza a rostbevitelt.

Végül fontos megjegyezni, hogy az ehhez hasonló tünetek – valamint a zsíros széklet, a gyomorfájás és a hányás – a tápanyag-felszívódási zavar jelei is, ami Schlichter szerint akkor fordulhat elő, ha a zöldségekkel, nem boldogul a bélrendszer.

Mit tegyünk, ha a gyomrunk nem tudja könnyen megemészteni a zöldségeket?

Efird először is megosztotta, hogy teljesen jogos, ha szükség esetén kerüljük a zöldségeket. „Ha olyanok vagyunk, akik nagyon nehezen esznek zöldséget, mert minden alkalommal, amikor elfogyasztjuk, problémát tapasztalunk a bélrendszerünkben, akkor lehet, hogy a zöldségek nem megfelelő választások számunkra” – mondja Efird. „Nem éri meg, hogy megpróbáljuk magunkra erőltetni a zöldségek fogyasztását, ha utána egy órán keresztül problémákat tapasztalunk, csak azért, mert a zöldség „egészséges” választás”.

De léteznek olyan megoldások, amikkel csökkenthetjük ezeket a kellemetlen tüneteket a zöldség fogyasztás érdekében, ha nem szeretnénk lemondani az általuk nyújtott tápanyagokról és vitaminokról.

A zöldségek főzési módjának megváltoztatása: Főzzük hosszabb időn keresztül a zöldségeket, vagy adjunk hozzájuk különleges összetevőket. „A zöldségek puhábbra főzése és a növényi rostok lebontása az egyik módja annak, hogy enyhítsünk néhány kellemetlen tünetet” – mondja Schlichter. „Továbbá fontoljuk meg, hogy vajat vagy olajat adjunk a zöldségekhez, mivel a zsírok növelhetik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.” Emellett egyesek a tünetek csökkenését tapasztalják keserűanyagok vagy emésztőenzimek hozzáadásával is, teszi hozzá Schlichter.

Több folyadék fogyasztása: Az emésztés során a folyadékbevitel kulcsfontosságú. „A folyadékok segíthetnek abban, hogy az elfogyasztott ételek gyorsabban áthaladjanak az emésztőrendszeren” – magyarázza Schlichter. Azt tanácsolja, hogy igyunk több vizet, különösen, ha már így is nehezen megy az emésztés folyamata.

A Harvard Medical School szerint átlagosan napi 1-1,5 liter víz a legideálisabb.

Figyeljünk a rostbevitelünkre: A rostbevitel figyelése egy másik lehetőség, amelyet Schlichter említ. Más szóval, ha már elfogyasztottunk egy rostban gazdag ételt, akkor lehet, hogy aznap kihagyhatjuk a második, illetve harmadik rost dús fogást.

Ezzel kapcsolatban fontoljuk meg, hogy utánanézünk, mi van még az adott zöldségben (vagy a magas rosttartalmú ételben), amit eszünk. „Vigyázzunk az egyes termékekben található adalékanyagokkal, például az inulinnal és a mesterséges édesítőszerekkel, amelyek szintén gyomor-bélrendszeri zavarokat és emésztési nehézségeket okozhatnak egyesek számára” – mondja Schlichter.

Ugyanebben az irányban segíthet, ha tudjuk, hogy mely zöldségek a legrosszabbak a bélrendszer számára. Schlichter szerint a keresztesvirágú zöldségek (azaz a leveles zöldségek), valamint a brokkoli és a karfiol, nagyobb valószínűséggel okoznak problémát

 Másrészt, létezik néhány olyan lehetőség, amely kevesebb rostot tartalmaznak, mint például a konzervek vagy jól megfőzött sárgarépa, a zöldbab és a zöldséglé.

Ha a fenti tippek nem segítenek, érdemes orvoshoz fordulni, hogy szakszerűbb ellátásban részesüljünk. „Adjunk egy-két hetet, hogy az emésztőrendszernek legyen ideje alkalmazkodni, majd ha a tünetek nem javultak, keressünk fel egy orvost” – teszi hozzá Schlichter.

Forrás: wellandgood.com