A paprikák kapszaicinoidoknak nevezett kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a csípősségüket adják, melyek leginkább a paprika fehér bélésében koncentrálódnak. De milyen jótékony hatásai lehetnek a csípős fűszeres ételek fogyasztásának?
Támogathatja a szív egészségét
Bizonyított, hogy a csípős ételek csökkenthetik a vérnyomást és a koleszterinszintet, a szívbetegségek két fő kockázati tényezőjét. Egy 2022-es áttekintés például megállapította, hogy a fűszeres ételek javíthatják a vérnyomást, és csökkenthetik a szívbetegség vagy a stroke okozta halálozás kockázatát.
Egy másik 2017-es tanulmány a pikánsan fűszerezett ételeket az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), vagyis a „rossz” koleszterinszint csökkenésével hozta összefüggésbe. Emellett a tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik hetente több mint ötször fogyasztottak ilyen ételeket, jelentősen magasabb volt a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL), vagyis a „jó” koleszterinszint, mint azoknál, akik nem ettek. Ugyanez a tanulmány azonban azt is kimutatta, hogy a trigliceridszintek a csípős ételek fogyasztásának gyakoriságával együtt nőttek. A magas trigliceridszint növelheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
Megjegyzendő, hogy az eddigi legtöbb tanulmány, amely a csípős ételek szív egészségére gyakorolt hatását vizsgálja, megfigyeléses jellegű, vagyis csak összefüggéseket találnak, így további vizsgálatokra van szükség az egyértelmű összefüggés megállapításához.
Javíthatja a bélrendszer egészségét
A bélmikrobiom létfontosságú szerepet játszik egészségünkben és jólétünkben. A bélben lévő baktériumok egyensúlyának felborulását összefüggésbe hozták a gyomor-bélrendszeri (GI) és anyagcserezavarokkal, mint például az irritábilis bél szindróma (IBS) és a cukorbetegség.
Míg a csípős ételek egyeseknél emésztési zavarokat okozhatnak, mértékkel fogyasztva a bélrendszer egészségére is jótékony hatással lehetnek.
Ezenkívül alacsony dózisban segíthet eltávolítani a gyomorból a felesleges savat, elősegítve ezzel a gyomorfekély gyógyulását.
Segíthet a fogyásban
Egy 2021-es vizsgálatban a résztvevők 63%-a számolt be arról, hogy a kapszaicin fűszerekkel készült ételek fogyasztása után nagyobb elégedettséget tapasztalt az étkezéssel kapcsolatban.
Számos humán tanulmány arra utal, hogy a pikáns ételek fogyasztása támogathatja a testsúlykontrollt azáltal, hogy növeli az energiafelhasználást és a zsírégetést, elnyomja az étvágyat, és javítja a bél mikrobiom összetételét. Megjegyzendő, hogy e tanulmányok közül sok rövid távú volt, viszonylag kis mintaszámú, és természetes élelmiszerforrások helyett kiegészítő kapszaicinoidokat használtak. Ezenkívül néhány vizsgálat semleges vagy akár káros hatást mutatott a fogyásra.
Ráadásul egy másik 2023-as áttekintés azt találta, hogy a nagyobb mennyiségű csípős ételeket fogyasztó emberek nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak vagy elhízottak. A kutatók úgy vélik, hogy ez annak tudható be, hogy ezek az ételek fokozzák az édesség és a szénhidrátban gazdag ételek iránti sóvárgást, hogy enyhítsék az égető érzést. Ennek az lehet az oka, hogy nagyobb valószínűséggel tartalmaznak húst és kisebb valószínűséggel zöldséget, ami szintén hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.
Javíthatja a hosszú élettartamot
A csípősen fűszerezett ételek talán legígéretesebb előnye, hogy növelhetik a hosszú élettartamot. Ez a kapszaicin antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhető.
Egy 2021-es áttekintés négy megfigyelési tanulmányt vizsgált, összesen 564 748 felnőtt résztvevővel, hogy felmérjék a fűszeres ételek (chilipaprika, chiliszósz vagy chiliolaj) fogyasztása és a halálozás közötti összefüggést.
Továbbá egy 2015-ös áttekintés a csípős ételek fogyasztását olyan meghatározott okokból eredő alacsonyabb halálozási kockázattal hozta összefüggésbe, mint a rák, az ischaemiás szívbetegségek és a légzőszervi megbetegedések.
A csípős ételek tápértéktényezői
A csípős ételek tápanyagprofilja az összetevők és az elkészítési módok függvényében változhat. Az íz azonban sok ételben gyakran a kapszaicinből származik, amely a chili paprikában található vegyület.
Egy nyers chili paprika tápanyagprofilja a következő:
- Kalóriák: 18
- Zsír: 0,2 gramm (g)
- Nátrium: 4 milligramm (mg)
- Szénhidrátok: 4 g
- Rost: 0,7 g
- Fehérje: 0,8 g
- C-vitamin: a napi érték 72%-a
A C-vitamin fontos az egészséges immunrendszerhez, a növényi forrásokból származó vas felszívódásához és a kollagén termeléshez.
A csípős ételek kockázatai
A csípős ételek általában biztonságosnak tekinthetők, ha mértékkel fogyasztják őket. A nagy mennyiségű kapszaicin azonban kellemetlen tüneteket okozhat, többek között gyomorégést, hányinger, hányást, hasmenést és gyomorfájdalmat. Ráadásul ezek a tünetek súlyosabbak lehetnek azoknál az IBS-esben szenvedő embereknél, akik nem szoktak rendszeresen fűszeres ételeket enni.
Bár ritkán, de tanulmányok összefüggésbe hozták a chili paprika és a fűszeres ételek fogyasztását lábgörcsökkel, bőrkiütésekkel és csalánkiütéssel. Továbbá néhány megfigyeléses vizsgálat arra utal, hogy ezeknek az ételeknek a nagyobb mértékű fogyasztása növelheti a rák kockázatát, különösen a gyomor, az epehólyag és a nyelőcső esetében.
Tippek a csípős ételek fogyasztásához
Bár a pikánsan fűszerezett ételek számos ígéretes egészségügyi előnnyel járhatnak, fontos, hogy kiegyensúlyozott étrend részeként és egészséges módon fogyasszuk őket. Ha például chili paprikát adunk egy rántottához, akkor tápanyagokkal gazdagíthatjuk a fogást, és fokozhatjuk az ízét. Ugyanakkor a mélyhűtött csípős csirke szárnyak vagy a sült jalapeno valószínűleg nem nyújt jelentős egészségügyi előnyöket, és mértékkel kell fogyasztani. Ezenkívül sok csípős szószfajtának magas az olyan adalékanyag mennyisége, mint a nátrium, amelyet korlátozni kell magas vérnyomás esetén.
Hogyan lehet növelni a fűszertoleranciát:
Ha nem szoktunk csípős ételt enni, és szeretnénk javítani a tűrőképességünket, vegyük figyelembe a következő tippeket.
- Kezdjük lassan: Mindössze egy csipetnyi pirospaprikapelyhet adjunk a kedvenc ételeinkhez, hogy megnézzük, hogyan tolerálja a szervezetünk.
- Fokozatosan növeljük az intenzitást: Kezdjük olyan kevésbé csípős paprikákkal, amelyekben kevesebb kapszaicin van. Amikor úgy érezzük, hogy az ízlelőbimbóink hozzászoktak az aktuális fűszerezési szinthez, fokozatosan építsünk be csípősebb fűszereket vagy paprikákat.
- Fogyasszunk gyakrabban fűszeres ételeket: Minél többször eszünk csípős ételeket, annál jobban hozzászokik a nyelvünk az érzéshez.
- Tartsunk kéznél egy hűsítő italt: A tanulmányok szerint a tej a legjobb választás a kapszaicin okozta szájégés csökkentésére, amely feltehetően fehérje- és zsírtartalmának köszönhető. Ha nem rajongunk a tejért, az újabb tanulmányok szerint az édesített gyümölcsitalok (a szacharóz tartalmuk miatt) is jelentősen csökkentheti az égési fájdalmat.
Összességében elmondható, hogy a kapszaicint tartalmazó ételek javíthatják a vérnyomást, a jóllakottságot, a bélrendszer egészségét és a hosszú élettartamot.
Azonban a kutatások ellentmondásosak, és a legtöbb meglévő bizonyíték megfigyelési és állatkísérletekre korlátozódik, így további humán kutatásokra van szükség, hogy biztos következtetéseket lehessen levonni.