0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Innováció a fejőgépgyártásban?

Vajon a Barbaros sajtáros fejőgép régi vagy az új modellje használható jobban egy kisgazdaságban, kötött tartású tehénistállóban? Erről írta meg véleményét Bociország tulajdonosa, Szilágyi Szabina.

Közel három éve már, hogy megvásároltuk az első mobil sajtáros fejőgépemet, az első tehenem, Lili ellése előtt két nappal. Azóta is munkában van az akkor használtan, de jóformán gyári állapotban lévő 2016-os Barbaros gépem. Az első fejések alkalmával igencsak szokatlannak bizonyult, majd ahogy telt az idő, egyre inkább a „kezemre állt” ez a roppant praktikus kis szerkezet.

Szeretem, hogy kerekeken gurul, így nem kell sem a gépet, sem a tejjel teli sajtárt cipelnem, csak húzom magam után a kiskocsiszerű berendezést.

Mindemellett nem igényelt nagy anyagi beruházást, vagy telepített rendszert az istállóban, és külön fejőállás kialakítását sem a fejés megszervezése. Könnyedén végzem a fejést a kötött állományban, az összes tehén gépi fejése a megszokott helyükön, a komfortzónájukban zajlik, így nem éri külön stressz őket a környezetváltozással, hogy a fejés idejére el kell szakadniuk társaiktól. Mivel a fejőstehenek egy istállóban vannak a növendéküszőkkel, így a fejőgép zaját, ütemes kattogását már idejekorán megszokják az állatok, ezért a hang sem okoz stresszt a frissen ellett üszőknek.

A hároméves használat alatt természetesen adódtak apróbb meghibásodások, cseréltem pulzátort a fejőgépen, illetve leginkább a műanyag alkatrészek – mint a sajtárfedél és a kollektorfedél – avultak el, repedeztek meg, melyeket ki kellett cserélnem. Ennek ellenére továbbra is könnyedén tisztítható/fertőtleníthető, és nem utolsósorban a mai napig szolgálatot teljesít a hét minden napján.

Idén tavasszal az Új Nemzeti Kiválósági Program keretében, eszközbeszerzés útján hozzájuthattunk egy vadonatúj, 2023-as Barbaros mobil sajtáros fejőgéphez. Első pillantásra teljesen megegyezik a hét évvel korábban forgalomba került masinával, mégis számos apró részletben különböznek, és ezek a változtatások véleményem szerint nem mindig jók.

Első szembetűnő változás a kerékátmérők csökkentése, amivel egyrészt nehezebb a közlekedés a gépezettel, másrészt pedig az egész berendezés alacsonyabbnak hat. A kábel feltekerésére kialakított kampók sem kaptak helyet az új verzión, amit hiányoltam.

A működésben is jelentős a különbség a két modell között. Az idei modell csak úgy helyezhető vákuum alá a kollektoron található szelep segítségével, miután azt a kollektorfedéllel lefelé tartjuk, és a négy fejőkehelygumi négy irányban szétnyitva, lefelé lógva megtörik, mert minden más esetben elengedi a rendszerben található vákuumot. Ilyet a régi modell esetében nem tapasztaltam, ott a kollektorfedélen található szelep benyomásával érvényesült a fejőkelyhekben a szívóhatás a gép működése közben. A kehelygumik kialakítása is más, puhább az anyaguk, illetve a fejés megkezdésénél, a vákuumszint beállításánál a kollektor helyes tartásával könnyen megtörhetőek, így létrehozva a zárt vákuumrendszert. A vákuumszintmérő kisebb intervallumot számít a tehén számára megfelelőnek – kisebb intervallumot jelöl zölddel –, így látható, hogy egyre inkább előtérbe kerül az állatok egészségügyi állapota, a tőgy egészségének jelentősége megnőtt. A fogantyú valamivel rövidebb, és hossza sem állítható a korábbi verzióval ellentétben, kényelmetlen is az újabb verzióval való közlekedés.

Az új gép munkába állítását követő néhány napban a tehenek olykor kissé nyugtalankodtak a fejés során, az általuk megtermelt tej mennyisége minimálisan visszaesett

– de ez később visszaállt, ugyanakkor a tej beltartalmi paramétereire nem gyakorolt számottevő hatást az új fejőgép bevezetése. A kezdeti nehézségek és az apróbb átalakítások/innovációk okozta szokatlanság után, néhány héttel a gép beüzemelését követően a szokványos mederben, zökkenőmentesen folyik a napi kétszeri fejés.

Jelenleg a régi és az új fejőgépet párhuzamosan használom. Így a fejési idő jelentősen lerövidült, és napi szinten viszonylag sok időt takarítok meg. Ugyanakkor, amint kevesebb termelő egyed lesz az állományban, a régi fejőgépet szeretném kivonni a használatból és teljes egészében felújítanám. A gumialkatrészek komplett cseréjét tervezem. A szerkezet motorikus elemeinek belső portalanítása, karbantartása is terveim közt szerepel, illetve az apróbb, használatból eredő meghibásodások javítása is, hogy mire beköszönt az ellési szezon, újult erővel vághassunk bele a munkának két jó állapotú, munkára kész fejőgéppel.

A néhány felsorolt negatívum ellenére a ’23-as Barbaros fejőgép is éppolyan remek választás egy kisgazdaság számára, mint a ’16-os – még ha számomra a korábbi modell praktikusabbnak is bizonyul. Használhatóak mind kötött tartású tehénistállóban, mind szabadon tartott teheneknél egy fejőállásban. A konstrukció praktikus, használata egyszerű, kényelmes, és ami szerintem igencsak fontos szempont – hiszen élelmiszer-előállításról beszélünk –, kiválóan tisztán tartható és fertőtleníthető.

Forrás: Kistermelők Lapja