0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Az import és a csökkenő kereslet lefelé nyomja a biogabona árát

Ausztriában a biotermékek iránti kereslet csökken, és a biogabona ára csökken és minősége is kevésbé jó. Az Ukrajnából és Afrikából származó import a lefelé ívelő spirált táplálja – adta hírül a topagrar.com.

Bő 30-35%-ot esett az idei termésből származó biobúza ára. Az előző évi rekordárak és a pandémia okozta biohullám után a biotermékek iránti kereslet most összeomlani látszik. „A felvásárlóknál a fizetett összeg nagyon alacsony – mindenki nagyon óvatos” – magyarázza Hermann Mittermayr, a Bio Austria Marketing GmbH ügyvezető igazgatója. A végső elszámoló árak nagyon vegyesen alakulnak. A gazdálkodók ezért további kifizetésre számítanak 2024 májusában. A jelenlegi körülmények között azonban nincs sok reményük.

Csökkenő kereslet és rossz minőség

A biotermékek iránti kereslet csökkenése és a feldolgozók jól feltöltött raktárai jelenleg lefelé nyomják az árakat, különösen a gabonáét. Míg az év elején még magas volt a biotermékek iránti kereslet, az elmúlt negyedévben visszaesett.

A biogazdálkodók által betakarított minőségek sem alakultak túl jól, a fehérjeszint jóval az átlag alatt van. Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb a sütési minőség, mint az előző években.

A még szántóföldön lévő gabona is csak takarmányozásra lesz alkalmas, és itt kihívás lesz az értékesítés.

Az Ukrajnából származó biobúza nem okoz problémát az osztrák cégek számára. „Nincs ukrán árunk a Bio Austria rendszerünkben, sem élelmiszerekben, sem takarmánykeverékekben vagy takarmánygyárakban. Tavaly ezt is nagyon alaposan ellenőriztük” – mondja Mittermayr. Azok a cégek, amelyek nem tartoznak az egyesülethez, ott fennáll a lehetősége az importból származó biotételek felhasználásának. Így Ausztria minden nagy szereplője közvetlenül vagy közvetve a Bio Austria-ra támaszkodik, amikor biotermékekről van szó. Összességében elmondható, hogy az EU területére behozott nagy mennyiségű bioalapanyag lenyomja a termelői árakat.

Az ukrán áruk nyomást gyakoroltak az árra

A helyzet az, hogy az osztrák kereskedők ukrán árukkal is kereskedtek. „2021 és 2022 között enyhe növekedés volt tapasztalható, és az uniós statisztikák szerint körülbelül 27 000 tonna bioterméket vásároltak” – mondja Mittermayr.

A Bio Austria- ban erőforrás és prioritási rendszer van, ahol az ukrán származás a 6. prioritás – ez a legrosszabb. Nem használtak fel Ukrajnából származó biotakarmány-alapanyagot – minden importkérelmet elutasítottak.

Voltak azonban olyan takarmány-összetevők, amelyek Ausztriában nem voltak kellően hozzáférhetők, és jóváhagyást követően az EU-országokból importáltak. Főleg fehérjekomponensekből (pl. lucerna pellet, napraforgó-pogácsa, repcepogácsa). Összességében a teljes fogyasztás kevesebb mint 5%-a. Az áruforgalomnak visszavezethetőnek kell lenni egészen a termelő biogazdálkodóig.

Az Afrikából származó szója Európába kerül

A Bio Austria szorosan figyelemmel kíséri az afrikai árukat is. Az elmúlt másfél évben egyre több bio szójabab kerül az európai piacra Ghánából, Togóból és Beninből. Ilyen import eddig nem érkezett Ausztriába.

„Speciális vizsgálati módszerekkel óvintézkedéseket tettünk annak érdekében, hogy a Bio Austria rendszerünk tévedhetetlen nyomon követhetőségét garantáljuk. A számos mintavétel eredményeként kijelenthető, hogy még nem keveredett a takarmányokba afrikai tétel”

– mondja az ügyvezető.

Kínából is importáltak bio szóját. Ezek például Antwerpen kikötőjén keresztül, vagy olasz kereskedőkkel érkeznek Európába. „Ez hatással van az EU-n belüli árakra” – mondja Mittermayr. Még nem teljesen világos, hogy ez hogyan befolyásolja az ausztriai betakarítási árat, de biztosra vehető, hogy lefelé mozdítja az árakat.

Forrás: topagrar