0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 28.

Paradicsomi állapotok az ipari területén

Speciális terület az ipari paradicsom termesztése, a technológia minden elemében a legjobbnak kell lenni, és ehhez együtt kell élni a növényekkel.

Bár sokan hiányolták, az elmúlt évben nem rendezték meg a szokásos Ipari Paradicsom Napot. Roszik Attila, a Moroko-Farm Kft. ügyvezetője ezt azzal indokolta, hogy Csabacsüd környékén például 100 hektáron a sztolbur felezte meg a termést, az állomány nem a legszebb arcát mutatta. Idén viszont sok termelő jelent meg a Szarvashoz közeli rendezvényen, hogy termesztési tapasztalataikat felfrissítsék és megismerkedjenek az új és a régebbi fajták időjárási viszonyokra adott reakciójával. Az eseményt a Délkertész Szövetkezet, a FruitVeb Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, az Orosoco Kft., a Nunhems Kft., a Pomodoro-Agro Kft. és a Moroko-Farm Kft. jegyezte.

Idén szerencsésnek mondhatják magukat a paradicsomtermesztők, a fitoftóra fertőzés elmaradt. Egyetlen negatívumot könyvelhettek el, az pedig a sztolbur, de az is 5 héttel később érkezett, így jelentős kárt nem okozott.

Igyekeztünk idén olyan megoldásokat választani, amivel a káros környezeti hatásokat mérsékelni tudjuk”- kezdte előadását a házigazda, Roszik Attila. Mint elmondta, ezen a területen a precíziós gazdálkodás nem működik, aminek főleg az időjárás előrejelzés hiányossága az oka. Ami viszont sok gazdát foglalkoztatja, miként lehet olyan talajt előkészíteni, ami kedvező a növény számára. Idén 150 hektár ipari paradicsom termesztését tartotta kezében a Moroko-Farm Kft., ebből 116 hektár palántázott, a többi helyrevetett. A szakember elmondta, a palánták minősége az előállítót dicséri, a növények nagyon jól fejlődtek, ritkítás helyett sűrített tőállománnyal indíthatták a termesztést. Míg tavaly a helyrevetettek egy részét kifújta a homokvihar – alig győztek öntözni –, idén júliusig jó volt a csapadékellátás, majd szinte sivatagi állapotok alakultak ki.

Ebszőlőnek írmagja

Idén sikerült a vegyszeres gyomirtást jól megoldani, amit egyszeri kézi kapálás egészített ki, így ebszőlőnek még írmagját sem láttuk a bemutató területen. A szakember elmondta, csak jó minőségű műtrágyákat használnak, könnyen felvehető – nem lekötődő – foszfort, kalcium-nitrátot. A technológiai elemeket szigorúan betartották. Még 2008-ban, Olaszországban járva hallotta ottani termelőktől,

280 milliméter vízre van szüksége a paradicsomnak, ám a meteorológiai előrejelzés hiányossága miatt, volt ahol hamarabb leállították az öntözést. Éppen ezért tenziométert telepítettek, amely ilyenkor sokat segít a helyes döntésben. Szűkítették a fajtaszortimentet, idén a koraiak is jól szerepeltek a termesztésben.

A Moroko-Farm szoros együttműködésben áll a kecskeméti Neumann János Egyetemen Dr. Hüvely Attilával, akik talajvizsgálatokkal és levélanalízissel segítik a gazdálkodást. Ennek alapján a teljes szezonban komplex talaj- és levéltrágyázásra épülő tápanyag-utánpótlási stratégiát tudtak követni.

A szakember aggasztónak nevezte a kézimunkaerő hiányát. Az öntözőrendszer kihelyezése például 60-65 százalékosra sikerült, ami ilyen mértékben határozza meg az eredményességüket is.

Egyre több területen kell a gépesítést megoldani. Ugyan Szarvason már megjelentek mongol és Fülöp-szigeteki vendégmunkások, de ez nem segít a mezőgazdaságon.

A legfontosabb a talajszerkezet javítása

Rögtönzött talajélet kurzust tartott a Biocont Magyarország Kft. vezető szaktanácsadója, Gyekiczki Bernadett. Mint elmondta, A 30 éves cseh anyacég, két évtizede ismert hazánkban, a magyar termelőknek a világ csúcstermékeit hozták el.

Kötött talajokon gondot okoz, hiába szántunk, saját tömege összetömöríti a felső 30 centimétert, az eső lemossa a por frakciót, szinte cementálja a talajt. Sokakban felmerül a kérdés, műtrágyázás nélkül nincsen termelés? A szakember rámutatott, a legfontosabb a talajszerkezet javítása, a biológiai aktivitás növelése.

A gyökértömeg növelésével a növény stressztűrő képessége is nő. Nem szabad csak baktérium tartalmú készítményeket használni, mert lebontó tevékenységük során sok szén-dioxidot termelnek.

Ennél például a talajgombák sokkal kíméletesebb anyagcserét folytatnak. Az egészséges, élő talaj kevesebb bolygatással, folyamatos talajtakarással érhető el. A folyamatos talajélet fenntartásában jelent segítséget a Nutrigeno talajkondicionáló készítmény. A mikroelemek, szerves savak és növényi kivonatok keverékét tartalmazó prebiotikum aktiválja a talajlakó gombák spóráit, javítja a talajszerkezetet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: