0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Rögös lesz az út a klímasemlegességig (2. rész)

Cikkük második részében az EU jelenlegi energiamixét és az annak radikális megváltoztatását szolgáló REPowerEU tervet mutatják be.

A megújuló energiaforrások beruházásfinanszírozásáért folytatott versenyében a nap- és a szélenergia került előtérbe, viszont az újabb generációs bioüzemanyag-technológia piaci bevezetése még várat magára. A megújuló energia – főleg a nap- és szélenergia – ára az innovációnak és növekvő piaci keresletnek köszönhetően ma már versenyképes a fosszilis energia alapú áramtermeléssel.

A fejlett gazdaságokban az áramszünetek egyik fő oka, hogy a rendszer nem mindig képes kezelni az energiaáramlás hirtelen változásait, de számos egyéb hálózati probléma is felléphet.

A megújuló energia terjedését egyelőre gátolja az energiatárolás, a virtuális erőmű és a smart grid (okoshálózat) hiánya, habár a fejlődés ezen a területen is biztató. A jelenlegi helyzetben az energiafogyasztás bővülő nap- és szélenergia-termeléssel párosul, ezáltal az időjárásfüggő megújuló energia aránya megnőtt a villamosenergia-termelésben, ami nagyobb rugalmasságot követel meg a rendszertől az energiaellátás fenntartása érdekében, ugyanakkor az elérhető rugalmassága korlátozott mind a kínálati, mind a keresleti oldalon. A nagyvállalatok villamosenergia-rendszerei eddig megbízhatóan teljesítettek, de a továbbiakban is a rendszerüzemeltetők, szabályozók és kormányok folyamatos éberségére van szükség.

A REPowerEU terv

Az EU 2021-ben energiafogyasztásának mintegy 40 százalékát állította elő, míg 60 százalékát importálta. A teljes gázimport 39 százalékát, a teljes olajimport 25 százalékát és az összes szén­import 46 százalékát importálta Oroszországból 99 milliárd euró értékben, 2022-ben viszont jelentős mértékben csökkent az Oroszországból származó gáz- és olajimport, de végleges adatok még nem érhetők el. A REPowerEU tervet az Európai Bizottság az Ukrajna elleni orosz invázióra válaszképpen dolgozta ki a világpiaci energiaválság megszüntetése céljából.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: