0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 24.

Rögös lesz az út a klímasemlegességig (2. rész)

Cikkük második részében az EU jelenlegi energiamixét és az annak radikális megváltoztatását szolgáló REPowerEU tervet mutatják be.
A terv célja az energiatakarékosság növelése, a tiszta energiára való átállás felgyorsítása és az EU energiaellátásának diverzifikálása a megfelelő energetikai infrastruktúra kiépítése érdekében.

A REPowerEU terv alapján az új geopolitikai és energiapiaci körülmények között indokolt drasztikusan felgyorsítani a zöld energiára való átállást, ezzel párhuzamosan az energiafüggőséget csökkenteni és az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függést megszüntetni. A 2022-es REPowerEU-terv számos intézkedést tartalmaz a zöld átállás mielőbbi megvalósítása érdekében. Az EU nemzetközi partnerekkel együttműködve keres alternatív energiaellátási lehetőségeket. Rövid távon, a lehető leghamarabb alternatív gáz-, olaj- és szénforrásokra, míg hosszabb távon egyre több megújuló forrásból származó energia termelésére, azon belül zöld hidrogén előállítására van szükség. Ezen felül a lakosságnak, a vállalkozásoknak és egyéb szervezeteknek is lehetősége van energiamegtakarításra. Az ipar és a közlekedés feladata a fosszilis tüzelőanyagok kiváltása más energiaforrásokkal a CO2-kibocsátás és energiafüggőség csökkentése érdekében.

A REPowerEU terv a többi között hőszivattyúk telepítését szorgalmazza
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: