0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

A csicsóka támogatja a szervezet B12- vitamin ellátottságát

A csicsóka akár sztárrá is válhatott volna. Ugyanis az 1940-es évek elején lelkes kutatók keresték a módját, hogyan lehetne kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket.
Már vannak kevésbé göcsörtös fajtái is, melyek könnyen pusolhatók

Egész szépen ívelt felfelé a karrierje, a „csicsókaméz” előtt fényes jövő állt, míg az 1950- es évek vége felé kifogták a szelet a vitorlájából, és a „gabonaprogram” lemosta a színről.

A csicsóka nem csak azért lehetne (és talán lesz is újból) népszerű, mert rendkívül könnyen – gyakorlatilag a legrosszabb minőségű talajon is- termeszthető, hanem párját ritkító beltartalmi értékei miatt is. Például ő azon kevesek egyike, aki tartalmazza a mikrobióta számára oly jelentős poliszacharidot, az inulint.

Fontos a béllakók tevékenysége

A bélrendszeri mikrobióta összetétele, és legfőképpen az általuk termelt anyagok (vitaminok, enzimek, neurotranszmitterek, antibiotikus, gyulladáscsökkentő vegyületek) messzemenő hatással vannak a szervezet egészére. Ez immunrendszerünk legkiterjedtebb része.

A hasznos mikrobák csökkentik az allergiák kialakulásának kockázatát, védenek a bélrendszeri, légzőrendszeri és kiválasztó rendszeri fertőzések ellen. Serkentik a fagocitózist és az ellenanyagtermelést. Csökkentik a koleszterinszintet és segítenek a testtömeget kordában tartani.
A virága is szép, látszik a napraforgóval való rokonság

Azzal tudnak gazdálkodni, amit kapnak

A bélbaktériumok a béltartalommal hozzájuk érkező fehérjéket és szénhidrátokat bontják, közben számos értékes és néhány mérgező anyagot állítanak elő. Az utóbbiak éppen a fehérjék rothasztása során keletkeznek. Azért, hogy ezektől megszabaduljunk, a májhoz kell szállítani őket méregtelenítés céljából, majd a vesén keresztül kiüríteni.

A zöldségek és gyümölcsök rostanyagainak erjesztése során nem keletkeznek veszélyes vegyületek, épp ellenkezőleg ezek táplálják és munkára ösztönzik a jó baktériumokat.

Egyre gyakoribb a vitaminhiány

Régóta hangoztatott figyelmeztetés, hogy a vegetáriánusoknak a nagyon kevés forrás miatt számolniuk kell a B12- vitamin hiányával. Igen ám, de az utóbbi években éppen azzal kellett szembesülnünk, hogy a B12- vitamin hiánya gombamód elszaporodott a vegyesen táplálkozók körében is. Ennek több oka is lehet: a megnövekedett stresszorok jelenléte miatt leterhelt lehet a vitamin szállítórendszere, az intrinszik faktor termelésének hiánya, károsodott vékonybél, túlságosan elfoglalt máj, káros szenvedélyek űzése, illetve antibiotikumszedés.

Mivel parányi mennyiségben szükséges, az esetek jelentős részében nem is a bevitellel van a gond, hanem azzal, hogy nem tud aktiválódni, hasznosulni vagy történetesen nem kap fuvart.

Kettős szerepben

A csicsóka egyike azoknak a zöldségeknek, amelyek a nagyon értékes inulint tartalmazzák. És ez azért érdekes számunkra, mert a bélbaktériumok különösen szeretik ezt a fajta rostot. Mivel teljes mellszélességgel támogatja a jó baktériumok elszaporodását, segít az allergiák kialakulásának lehetőségét visszaszorítani, szerepet játszik a bélfal átjárhatóságának csökkentésében, és nem utolsó sorban táplálja azokat a tejsavbaktériumokat, amelyek feladata a B12- vitamin szintézise.

Szerencsés esetben tehát a saját bélbaktériumaink is termelnek B12- vitamint, bár ennek a vastagbélből történő felszívódása hagy némi kívánnivalót maga után. A csicsókafogyasztás azonban ebben is a hasznunkra válik azáltal, hogy előnyös feltételeket teremt a bélben a rendelkezésünkre álló vitamin felszívódásához.

Bár a csicsóka nem tartalmaz B12- vitamint, mégis igen kedvező hatást képes gyakorolni a szervezet B12- vitaminszintjére, a vitamin termelésének és felszívódásának fokozásával.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: