Egész szépen ívelt felfelé a karrierje, a „csicsókaméz” előtt fényes jövő állt, míg az 1950- es évek vége felé kifogták a szelet a vitorlájából, és a „gabonaprogram” lemosta a színről.
A csicsóka nem csak azért lehetne (és talán lesz is újból) népszerű, mert rendkívül könnyen – gyakorlatilag a legrosszabb minőségű talajon is- termeszthető, hanem párját ritkító beltartalmi értékei miatt is. Például ő azon kevesek egyike, aki tartalmazza a mikrobióta számára oly jelentős poliszacharidot, az inulint.
Fontos a béllakók tevékenysége
A bélrendszeri mikrobióta összetétele, és legfőképpen az általuk termelt anyagok (vitaminok, enzimek, neurotranszmitterek, antibiotikus, gyulladáscsökkentő vegyületek) messzemenő hatással vannak a szervezet egészére. Ez immunrendszerünk legkiterjedtebb része.
Azzal tudnak gazdálkodni, amit kapnak
A bélbaktériumok a béltartalommal hozzájuk érkező fehérjéket és szénhidrátokat bontják, közben számos értékes és néhány mérgező anyagot állítanak elő. Az utóbbiak éppen a fehérjék rothasztása során keletkeznek. Azért, hogy ezektől megszabaduljunk, a májhoz kell szállítani őket méregtelenítés céljából, majd a vesén keresztül kiüríteni.
Egyre gyakoribb a vitaminhiány
Régóta hangoztatott figyelmeztetés, hogy a vegetáriánusoknak a nagyon kevés forrás miatt számolniuk kell a B12- vitamin hiányával. Igen ám, de az utóbbi években éppen azzal kellett szembesülnünk, hogy a B12- vitamin hiánya gombamód elszaporodott a vegyesen táplálkozók körében is. Ennek több oka is lehet: a megnövekedett stresszorok jelenléte miatt leterhelt lehet a vitamin szállítórendszere, az intrinszik faktor termelésének hiánya, károsodott vékonybél, túlságosan elfoglalt máj, káros szenvedélyek űzése, illetve antibiotikumszedés.
Kettős szerepben
A csicsóka egyike azoknak a zöldségeknek, amelyek a nagyon értékes inulint tartalmazzák. És ez azért érdekes számunkra, mert a bélbaktériumok különösen szeretik ezt a fajta rostot. Mivel teljes mellszélességgel támogatja a jó baktériumok elszaporodását, segít az allergiák kialakulásának lehetőségét visszaszorítani, szerepet játszik a bélfal átjárhatóságának csökkentésében, és nem utolsó sorban táplálja azokat a tejsavbaktériumokat, amelyek feladata a B12- vitamin szintézise.
Bár a csicsóka nem tartalmaz B12- vitamint, mégis igen kedvező hatást képes gyakorolni a szervezet B12- vitaminszintjére, a vitamin termelésének és felszívódásának fokozásával.