0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Mikor szedjük fel az őszi-téli gyökérzöldségeket?

A gyökérzöldségek többségét az év jelentős részében fogyaszthatjuk saját termesztésből frissen vagy egyszerűen tárolva.
Ősszel már könnyen reped a sárgarépa, ha sok vizet kap
Ez azt jelenti, hogy nagy terméshez az őszi időszakban minél tovább várunk a felszedéssel, annál jobb. Természetesen, ha az időjárás kedvezőtlenebbé válik (hideg lesz, fagy), a növekedés csökken vagy leáll.

Ha nem érkezik hirtelen erősebb fagy, a gyökérzöldségek levélzete akkor is jelzi a gyökérnövekedés csökkenését vagy leállását: a lombozat hanyatlani kezd, végül elpusztul.

Az már növényfajtól, esetleg fajtatípustól vagy fajtától függ, hogy mikor van az a „pillanat”, vagy inkább 1-2 napos, esetleg hetes időszak (hossza évről évre változik), amikor optimális a felszedés. Ha csak kézi felszedésre hagyatkozunk, nagy segítség, ha a lombozat még tartja magát, mert a gyökerek mellé szúrva ásóval, a lombjánál fogva kihúzhatjuk a növényeket. Az időjárási viszonyok, a növények kora, vagy valamilyen betegség miatt a meggyengült levélzet könnyen szakad, a kezünkben marad, gyökér nélkül. Így a naptár mellett a növények állapotát és az időjárás-előrejelzést kell figyelemmel kísérni.

A zeller mínusz 3-4 °C-on már károsodik
Az optimális felszedési időszak azonban a hozam mellett a minőség szempontjából is fontos. A minőség ez esetben két szempontból is lényeges: a tárolhatóság, valamint az ízanyagok miatt.

Az intenzív gyökérnövekedés során a tartalék tápanyagokkal együtt viszonylag magas víztartalom jellemzi kezdetben a gyökereket, majd idővel a szárazanyag-tartalom enyhe növekedése, és például sok sárgarépánál az íz- és színintenzitás fokozódása jelzi az „érést”. Ez egyébként minden gyökérzöldségre jellemző, csak leginkább a sárgarépánál érzékelhető a hétköznapi felhasználás során.

A feketegyökér akár kora tavasszal is szedhető

Amikor már a növények fejlődésére kedvezőtlen szintre csökken a hőmérséklet, akkor a tárolhatóság szempontjából elérkezett a betakarítás befejezésének időszaka. Szerencsére a legtöbb zöldségféle azért nem károsodik az első őszi fagyoktól, de huzamosabb fagyok nehezítik a betakarítást. Ez alapján a gyökérzöldségeket három csoportra oszthatjuk.

A cékla és a retek a kisebb fagyokra is érzékeny, ezért október közepéig be kell fejezni a felszedésüket.

A zeller, a sárgarépa és a petrezselyem fő felszedési időszaka tárolásra október második felében van, de a hónap végéig mindenképpen érdemes befejezni, mert mínusz 3-4 °C-ban károsodnak. A petrezselyem mínusz 8-10 °C-ot is elvisel, de a lombja novemberben már könnyen leszakad, akkor is, ha enyhe az időjárás.

Jó, ha még ép zöld lombbal szedjük fel a gyökérzöldségeket.
A képen pasztinák szeptemberben

A pasztinák, a feketegyökér és a torma jól bírja a telet, akár téli fagymentes időszakban vagy kora tavasszal is fölszedhető, de fő betakarítási időszakuk ezeknek is október második fele, november első fele. Ezeknél a növényfajoknál enyhe teleken a gyökérhozam növekszik, ami azonban elsősorban a víztartalmuk növekedésével jár, mert egyébként a fotoszintézisük hidegben lecsökken akkor is, ha lombozatuk még esetleg nem fagy el. Sokszor azonban még december elején is zöldellnek a leveleik, melegebb napokon még hatékonyan dolgoznak.

A felszedés optimális időszakának naptári meghatározása és a növények jó egészségi állapota mellett több más termesztési körülményre is figyelni kell, hogy a termés tárolható legyen. Alapvetően fontosak a fajtatulajdonságok, de az egész éves termesztési körülményekre is figyelni kell.

A teljesség igénye nélkül két nagyon fontos tényezőt meg kell említeni: a tápanyag- és víz­ellátást.

A tenyészidőszak utolsó harmadában, utolsó 6-8 hetében kerülni kell a nitrogéntrágyázást, az utolsó öntözést is nem sokkal ez után lehet adni. Ha a termésméret számunkra már

A petrezselyem lombja novemberben már könnyen leszakadhat

megfelelő, és nagyobb csapadék várható, érdemes még az eső előtt fölszedni a gyökereket. Különösen a sárgarépára és a retekre jellemző, hogy a gyökerek ilyenkor már könnyen repednek, de a legtöbb talajtípuson a túlzottan nedves talajból való betakarítás csökkenti a tárolhatóságot: amikor eltávolítjuk a gyökerekre tapadt földet, sérül a gyökerek felülete, ami könnyen utat ad a tárolási betegségeknek.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: