0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

A céklafeldolgozás fortélyai

Kétségtelen, hogy elérkezett a céklaszezon. Azt már mindenki tudja – szereti vagy sem-, hogy a cékla mennyi jótékony hatással rendelkezik, az egyik legegészségesebb zöldség.

És ismét elérkezett a szezonja, így egyre többször kerül be a konyhába.

De ezek az élénk gyökérzöldségek képesek mindent megfesteni, amihez hozzáérnek, beleértve a kezünket is, ezért feldolgozás előtt nem árt haditervet kovácsolni.

Néhány tipp, ha nem húzunk gumikesztyűt, mivel tudjuk megvédeni a kezünket, vagy eltávolítani az élénk színű céklafoltokat róla.  Mielőtt belevágna a cékla-feldolgozásba, enyhén kenje be a kezét napraforgóolajjal. Ez védőréteget hoz létre, amely sokkal könnyebbé teszi a répafoltok lemosását a kulináris kaland után. A citromlé vagy az ecet esszenciája csodákat tesz a makacs vörös foltok eltávolításában. Egyszerűen dörzsöljön be egy keveset a kezébe, és a savasság segít lebontani a foltokért felelős pigmenteket.

A földes aroma érintetlen megőrzése érdekében fontolja meg a cékla egészben történő megfőzését forró, sós vízben. Ez a módszer biztosítja, hogy a cékla megőrzi levét. Tartsa érintetlenül a héját. Ha a cékla tökéletesen megfőtt, fürödjön hideg vízben. Ez a gyors hűtés segít leállítani a főzési folyamatot, és megkönnyíti a  kezelését. Ezenkívül elősegíti a héj fellazítását, és előkészíti a céklát a könnyű hámozáshoz.

A hideg vizes fürdő után ideje megpucolni a céklát. Kezdje a gyökerek és a megmaradt levélalap levágásával. Majd kézzel finoman hámozza meg. A kihűlt céklának könnyedén le lehet  húznia a héját, felfedve élénk színű húsát.

Kezdődhet a pácolás! A cékla pácolása egy évszázados kulináris hagyomány, amely e gyökerek természetes édességét az ecet csípős ízével és a fűszerek harmonikus keverékével párosítja.

Szüksége lesz főtt és hámozott céklára, tetszés szerinti mennyiségben és  tetszés szerinti formára szeletelve; ecetre, amely lehet fehér ecet, almaecet vagy a vörösborecet; cukorra;  a fűszerekre, amelyek közül jól működik a szegfűszeg, a fahéj, a babérlevél, a szemes bors és a torma. És kell némi só is. Miután megfőzte és felszeletelte a céklát, készítse el a páclét. Egy nagy lábosban keverje össze a választott ecetet cukorral, sóval és a kiválasztott fűszerekkel. A pontos arány ízlés kérdése, de az általános arány nagyjából egy rész cukor és három rész ecet aránya. Lassú tűzön forraljuk addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és a fűszerek átitatják a folyadékot aromájukkal.

A céklákat tegyük sterilizált üvegekbe, és öntsük rá a meleg  páclevet. Hagyjon egy kis helyet az edény tetején, zárja le szorosan az üvegeket fedővel, és hagyja szobahőmérsékletre hűlni. Miután kihűlt, helyezze át az üvegeket a hűtőszekrénybe vagy egy hűvös, sötét tárolóhelyre. Minél tovább hagyja pácolni a céklát, annál markánsabb, zamatosabb lesz az íze. Legalább két hétig érdemes várni a felbontással. Fogyassza köretként, salátákba, szendvicsek tetejére, vagy akár önálló snackként is. A lehetőségek végtelenek,

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: