0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 5.

A 7 legjobb étel, hogy ne akadjanak ki a hormonjaink

Hormonháztartásunk mellett ráadásul izmaink és idegrendszerünk is meghálálják, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a 7 egészséges élelmiszert.

A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag az egészséges szervezet számára, ám sokan mégsem gondoskodnak megfelelő pótlásáról. Az alábbiakban a cleanplates.com dietetikusának ajánlása alapján mutatunk be olyan élelmiszereket, melyek fogyasztásával hatékonyan növelhetjük a bevitt kalciummennyiséget. És a legjobb, hogy a lista nem csupán tejtermékeket tartalmaz, hiszen a kalcium jelen van növényi eredetű táplálékokban is!

Joghurt

A joghurt kalcium mellett probiotikumokban is bővelkedik, mely jó baktériumok kedvező hatással vannak az emésztőrendszerre.

2,4 deciliter magas zsírtartalmú joghurt elfogyasztásával pedig fedezhetjük már a napi ajánlott beviteli érték 20%-t kalciumból.

Ha friss gyümölcsökkel fogyasztjuk, az étel rosttartalmát is növeljük.

Sajt

Köztudott, hogy ez a sokak által kedvelt tejtermék remek kalciumforrás. A sajtok közül is kiemelkedik a parmezán rendkívül magas kalciumtartalmával: egy adag, azaz nagyjából 30 gramm belőle fedezi a kalcium napi ajánlott beviteli értékének 26%-át. Ízesítsük vele salátánkat, tésztás fogásunkat vagy akár grillezett zöldségeinket, hogy az ízélmény mellett a tápanyagtartalmát is növeljük étkezésünknek!

Fodros kel

Ha tejtermék helyett inkább zöldséggel biztosítanánk szervezetünk kalciumellátottságát, akkor az egyre népszerűbbé váló fodros kel remek választás. Próbáljuk ki salátaalapként, ropogósra pirítva zöldségchipsként vagy akár párolva, köretként.

Aztékzsálya-mag

Az aztékzsálya-mag, azaz a chia mag is az egészségtudatos fogyasztók kedvelt alapanyaga.

Számtalan kedvező hatással bír, gazdag Omega 3-zsírsavakban, rostban, fehérjében,

mindemellett két evőkanálnyi belőle a napi kalciumbevitelünk 18%-át is biztosítja.

Tofu

Ha húsmentes napot szeretnénk tartani, bátran nyúljunk a tofuért! Ugyanis rendkívül sokféleképpen fűszerezhető, semleges ízének köszönhetően akár sós, akár édes ételek alapját is képezheti.

A többi élelmiszerhez hasonlóan a tofuval is növelhetjük a bevitt kalciummennyiséget, hiszen egy adagja, azaz körülbelül 126 grammja már az ajánlott beviteli mennyiség 20%-át is fedezi.

Szardínia

Ez az apró halfajta a nagy mennyiségű kalcium mellett D-vitaminnal is ellátja szervezetünket, így támogatva csontjaink egészségét.

Füge

Az édes füge olyan, akárcsak egy desszertköltemény. A gyümölcs kalciumtartalma mellett ráadásul rost- és káliumtartalma is számottevő. Fogyasszuk friss vagy aszalt formájában, hogy egy kis édességet csempésszünk a napunkba, akár már reggel, joghurt vagy müzli ízesítéseként.

Forrás: cleanplates.com

Magazin ajánló: