A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag az egészséges szervezet számára, ám sokan mégsem gondoskodnak megfelelő pótlásáról. Az alábbiakban a cleanplates.com dietetikusának ajánlása alapján mutatunk be olyan élelmiszereket, melyek fogyasztásával hatékonyan növelhetjük a bevitt kalciummennyiséget. És a legjobb, hogy a lista nem csupán tejtermékeket tartalmaz, hiszen a kalcium jelen van növényi eredetű táplálékokban is!
Joghurt
A joghurt kalcium mellett probiotikumokban is bővelkedik, mely jó baktériumok kedvező hatással vannak az emésztőrendszerre.
Ha friss gyümölcsökkel fogyasztjuk, az étel rosttartalmát is növeljük.
Sajt
Köztudott, hogy ez a sokak által kedvelt tejtermék remek kalciumforrás. A sajtok közül is kiemelkedik a parmezán rendkívül magas kalciumtartalmával: egy adag, azaz nagyjából 30 gramm belőle fedezi a kalcium napi ajánlott beviteli értékének 26%-át. Ízesítsük vele salátánkat, tésztás fogásunkat vagy akár grillezett zöldségeinket, hogy az ízélmény mellett a tápanyagtartalmát is növeljük étkezésünknek!
Fodros kel
Ha tejtermék helyett inkább zöldséggel biztosítanánk szervezetünk kalciumellátottságát, akkor az egyre népszerűbbé váló fodros kel remek választás. Próbáljuk ki salátaalapként, ropogósra pirítva zöldségchipsként vagy akár párolva, köretként.
Aztékzsálya-mag
Az aztékzsálya-mag, azaz a chia mag is az egészségtudatos fogyasztók kedvelt alapanyaga.
mindemellett két evőkanálnyi belőle a napi kalciumbevitelünk 18%-át is biztosítja.
Tofu
Ha húsmentes napot szeretnénk tartani, bátran nyúljunk a tofuért! Ugyanis rendkívül sokféleképpen fűszerezhető, semleges ízének köszönhetően akár sós, akár édes ételek alapját is képezheti.
Szardínia
Ez az apró halfajta a nagy mennyiségű kalcium mellett D-vitaminnal is ellátja szervezetünket, így támogatva csontjaink egészségét.
Füge
Az édes füge olyan, akárcsak egy desszertköltemény. A gyümölcs kalciumtartalma mellett ráadásul rost- és káliumtartalma is számottevő. Fogyasszuk friss vagy aszalt formájában, hogy egy kis édességet csempésszünk a napunkba, akár már reggel, joghurt vagy müzli ízesítéseként.