0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 10.

Mennyi kalciumra van szükségünk naponta, és mi a legjobb módja annak, hogy hozzájussunk?

A kalcium az erős, egészséges szervezet kulcsfontosságú összetevője. Azonban a 19 év feletti férfiak közel 30 százaléka és a nők 60 százaléka nem fogyaszt belőle eleget az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint. Egy dietetikus megosztotta, hogy miért fontos az elegendő kalcium bevitele, valamint a kalcium fogyasztásának legjobb módjait.

Mit csinál a kalcium a szervezetben?

„A kalcium egy fontos ásványi anyag, amely számos kulcsfontosságú testfunkcióban vesz részt” – mondja Dawn Jackson Blatner, dietetikus. „Építi és védi a csontokat, akárcsak a fogakat, emellett szerepet játszik a véralvadásban, az izom- és az idegek működésében, valamint a vérnyomásban.” A kalciumot elektrolitnak is tekintik, amely az alapvető ásványi anyagok kategóriájába tartozik, és számtalan testi funkcióhoz szükséges, beleértve a vízhidratálást és -elosztást.

Hosszú távon az elégtelen kalciumbevitel a csontok erejének csökkenéséhez és csontritkuláshoz vezethet.

Ha a szervezet nem kap elegendő kalciumot az ételekből és italokból (vagy kalcium-kiegészítőkből), a szervezet tulajdonképpen a csontokból származó kalcium felhasználására támaszkodhat a vér és a szövetek megfelelő egyensúlyának fenntartásához. Az enyhe kalciumhiánynak nincsenek árulkodó jelei, de „az extrémebb szinteken a tünetek közé tartozhatnak az izomgörcsök, a szívritmuszavarok és a kéz- és lábbizsergés” – mondja Blatner.

Mennyi kalciumot kellene naponta bevinni?

Az ajánlott napi kalciumbevitel életkoronként változik. A 9 és 18 év közötti korosztály számára napi 1300 milligrammot (mg) ajánlanak. Ez a mennyiség a 19-50 évesek esetében napi 1000 mg-ra csökken.

Az 50 és 70 év közötti korosztály számára pedig a napi ajánlás 1200 mg-ra emelkedik.

A 70 évesnél idősebb férfiaknak szintén napi 1200 mg-ot javasolnak.

Lehetséges a kalcium túladagolás?

Technikailag igen, de a túladagolás nagyon ritka, mondja Blatner. Az ajánlott kalcium-határérték maximális mennyisége napi 3000 mg a 9-18 évesek számára, 2500 mg a 19-50 évesek számára, 2000 mg az 51 évesek és idősebbek számára.

Egészséges kalciumforrások

A szervezet nem képes kalciumot előállítani, de szerencsére számos, könnyen hozzáférhető élelmiszerben megtalálható. A kalcium fogyasztásának legjobb forrásai a következők:

  • Tejtermékek (tej, joghurt, sajt, kefir)
  • Dúsított élelmiszerek (növényi italok/levek/zabpelyhek)
  • Leveles zöldségek (brokkoli és kelkáposzta)
  • Halak (lazac- és szardíniakonzervek)
  • Tahini (szezámmag paszta)

Ugyanakkor arra is érdemes odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint fogyasszunk, amelyből az emberek 90 százaléka nem juttat be eleget a szervezetébe, pedig segíti a kalcium felszívódását.

Ha nehezen tervezzük meg, hogyan és honnan szerezzünk kalciumot, Blatner a következőket javasolja a napi étkezések körforgásában.

Íme, hogyan nézhet ki 1000 mg kalcium elfogyasztása egy nap alatt:

  • 300 milliliter tej turmixba vagy tejeskávéba reggel
  • 180 milliliter joghurt uzsonnára
  • 2 evőkanál (150 milligramm) tahini az ebédhez
  • 4 evőkanál (200 milligramm) reszelt parmezán sajt a vacsorához
  • 150 milligramm főtt kelkáposzta vacsorára köretként
Forrás: realsimple.com