A növényről…
Az Amorphophallus konjac egy évelő növény, melynek akár 25 centimétert is elérő, a föld alatt található gumói lehetnek. Szárnyalt levelei nagyok, akár az 1,3 méteres hosszúságot is elérhetik. Virága hosszú, tőrszerű, körülbelül 55 centiméteres. Sokaknak ismerős lehet, csodagumó, vagy leopárdpálma néven hazánkban dísznövényként is tartják.
A konjak szárított gumója körülbelül 40 százaléknyi glükomannánt, egy erősen viszkózus poliszacharid vegyületet tartalmaz. A gumóból lisztet készítve, majd hozzá vizet adva konjak gumi állítható elő, melynek tisztított, finomított formája a konjak-glükomannán.
A konjakgumit és a konjak-glükomannánt élelmiszerekben E425 néven, emulgeálószerként alkalmazzák. Kalóriatartalma igen alacsony, nagyon magas a rosttartalma, ezért diétás élelmiszerekben is felhasználható.
Így működik
A szénhidrátoknak nem túl jó a hírük manapság. Bár szükséges alaptápanyagaink, nem mindegy, hogy finomított formában esszük, vagy lassabban lebomló típusait fogyasztjuk. A hagyományos tészták helyettesítésére egyre többen próbálják ki a konjak tésztákat. A „szénhidrátmentes” tészta alapanyaga, a konjak liszt számos fogyasztótabletta és diétás termék része is.
A glükomannán nevű növényi rost magához szívja a vizet, ezért gélésítő hatású anyag. Miután elfogyasztjuk, teltségérzetet okoz, hiszen víz hatására megnő a térfogata, így csökkenti az étvágyat. Előnyös hatása van a vércukor és a koleszterinszintre, mivel megköti ezeket az anyagokat, így nem szívódnak fel teljesen. Ezzel a konjak rost segíthet a vércukorszint és a koleszterinszint kontrollálásában is.
Arra is figyelni kell, hogy a gyógyszerek felszívódását is akadályozza, nem csak a tápanyagokét, tehát nem érdemes abban az időben fogyasztani, amikor a gyógyszereket is beveszünk.
Por és kapszula formában, fontos, hogy sok vízzel együtt nyeljük le, mert kevés vízzel kemény zselét képezhet, ez pedig fulladást is okozhat. Egy másik hasonló veszélye, ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, lévén emésztés közben a rost kemény anyaggá válik, ez bélelzáródást okozhat.