0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

A konjak nem konyak! Egy testsúlycsökkentő alapanyag, némi veszéllyel…

Ha rákeresünk az interneten a „szénhidrátmentes tészta” kifejezésre, akkor konjak lisztből készült termékeket kapunk találatként, melyek ára elég borsos. Ezek az Amorphophallus konja, azaz a leopárdkontyvirág nevű növényből készülnek.

A növényről…

Az Amorphophallus konjac egy évelő növény, melynek akár 25 centimétert is elérő, a föld alatt található gumói lehetnek. Szárnyalt levelei nagyok, akár az 1,3 méteres hosszúságot is elérhetik. Virága hosszú, tőrszerű, körülbelül 55 centiméteres. Sokaknak ismerős lehet, csodagumó, vagy leopárdpálma néven hazánkban dísznövényként is tartják.

Kínában, Japánban és Koreában termesztik, ahol a gumót lisztkészítésre, lekvárkészítésre, és az állati eredetű zselatin helyettesítésére alkalmazzák. A japán konyhában széles körben használják alga helyettesítésére is. Íze jellegtelen, ami egy tészta esetén pont jó, állaga pedig különleges, ez mondjuk rejt némi veszélyt…

A konjak szárított gumója körülbelül 40 százaléknyi glükomannánt, egy erősen viszkózus poliszacharid vegyületet tartalmaz. A gumóból lisztet készítve, majd hozzá vizet adva konjak gumi állítható elő, melynek tisztított, finomított formája a konjak-glükomannán.

A konjakgumit és a konjak-glükomannánt élelmiszerekben E425 néven, emulgeálószerként alkalmazzák. Kalóriatartalma igen alacsony, nagyon magas a rosttartalma, ezért diétás élelmiszerekben is felhasználható.

Így működik

A szénhidrátoknak nem túl jó a hírük manapság. Bár szükséges alaptápanyagaink, nem mindegy, hogy finomított formában esszük, vagy lassabban lebomló típusait fogyasztjuk. A hagyományos tészták helyettesítésére egyre többen próbálják ki a konjak tésztákat. A „szénhidrátmentes” tészta alapanyaga, a konjak liszt számos fogyasztótabletta és diétás termék része is.

Az első furcsaság, hogy „szénhidrátmentes” tésztának nevezik, de nem az, ez is szénhidrát, csak emészthetetlen számunkra.

A glükomannán nevű növényi rost magához szívja a vizet, ezért gélésítő hatású anyag. Miután elfogyasztjuk, teltségérzetet okoz, hiszen víz hatására megnő a térfogata, így csökkenti az étvágyat. Előnyös hatása van a vércukor és a koleszterinszintre, mivel megköti ezeket az anyagokat, így nem szívódnak fel teljesen. Ezzel a konjak rost segíthet a vércukorszint és a koleszterinszint kontrollálásában is.

Nem érdemes azonban túlzásba vinni a fogyasztását, mert túladagolva puffadás, gyomorgörcs és hasmenés is lehet a vége.

Arra is figyelni kell, hogy a gyógyszerek felszívódását is akadályozza, nem csak a tápanyagokét, tehát nem érdemes abban az időben fogyasztani, amikor a gyógyszereket is beveszünk.

Por és kapszula formában, fontos, hogy sok vízzel együtt nyeljük le, mert kevés vízzel kemény zselét képezhet, ez pedig fulladást is okozhat. Egy másik hasonló veszélye, ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, lévén emésztés közben a rost kemény anyaggá válik, ez bélelzáródást okozhat.

A dietetikusok többsége szerint a konjak lisztjének a fogyasztása nélkül is megoldható a megfelelő rostbevitel például zöldségekkel. Ám ez egy tényleg jó tésztahelyettesítő termék, csak a fogyasztásával mértéket kell tartani…
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: