0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Hódmezővásárhelyi talajszelvény lett az év talaja

Az Év Talaja 2023 szakmai konferencián az Agrárminisztériumban mutatták be a Magyar Talajtani Társaság által szervezett közönségszavazás során kiválasztott talajszelvényt.
talaj
Illusztráció (Forrás: pixabay)

Az Agrárminisztérium elkötelezett a környezet és a talaj megóvása iránt, az ezzel összefüggő szellemi műhelymunkát segítve adott helyet a szakmai konferenciának és Magyarország talaja talajszelvénynek, mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az ENSZ kezdeményezésére 2013 óta ünneplik a talaj világnapját, mert fel kell hívni a figyelmet a talaj fontosságára, védelmére.

Az élelmiszereink 95%-át, közvetett vagy közvetlen úton, a talaj szolgáltatja, de az egészséges környezet, a tiszta víz sem képzelhető el nélküle.

A nagyközönség megszólítására jó kezdeményezés az év talajszelvényének megválasztása, amit a Magyar Talajtani Társaság (MTT) szervez. Ezzel bemutathatjuk azt a sokszínűséget, ami a hazai talajokra jellemző. Tavaly a herceghalmi mészlepedékes csernozjom lett az év talaja, és az Agrárminisztériumban mutatták be a Talaj = Élet című tudományos ismeretterjesztő filmet is.

A TALAJTERMÉKENYSÉG HELYREÁLLÍTÁSÁT ÖSZTÖNZŐKKEL ÉS KÖTELEZŐ SZABÁLYOKKAL SEGÍTI A MAGYAR AGRÁRTÁMOGATÁSI RENDSZER.

2023-tól több kötelező előírás lépett életbe és az Agrár-ökológiai Programban további ösztönző támogatásokat építettek be, ami jelentős változást hoz a talajainkat érintő gazdálkodási gyakorlatban. Abban is elkötelezett a szaktárca, hogy a különböző szervezeteknél összegyűlt adatokat egységes információs rendszerbe foglalja, és hozzáférhetővé tegye a gazdálkodók és a kutatók, valamint a döntéshozók számára.

A szakmai konferencián Juhász Anikó helyettes államtitkár az uniós fenntarthatósági intézkedések és a talaj kapcsolatát vázolta Fotó: AM

Juhász Anikó, a szaktárca helyettes államtitkára ismertette, hogy Magyarország földterületének több mint fele mezőgazdasági hasznosítás alatt áll, ezért különösen fontos, hogy mindannyian rendkívül fontos környezeti erőforrásként és egyben gazdasági tényezőként tekintsünk rá.

AZ ÚJ KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOS FENNTARTHATÓSÁGI SZEMPONTOT FOGALMAZ MEG, KÖZÜLÜK TÖBB IS SZOROSAN ÖSSZEFÜGG A TALAJJAL, ANNAK ÁLLAPOTÁVAL.

Ha a talaj fizikai, kémiai és biológiai állapota rendben van, akkor az élővilág és a környezet is jó állapotban van, hangsúlyozta.

A talaj világnapja kezdeményezést gyorsan követte a talajok nemzetközi éve 2015-ben, az utóbbi években hihetetlenül felélénkült az érdeklődés a talajok iránt, mondta Dobos Endre, a Magyar Talajtani Társaság elnöke. Egy irányba halad a tudományos és a törvényhozói háttér, de sok még a tennivaló, hangsúlyozta. Hazánkban 1992-ben indult a rendszeres talajmonitoring, amivel évtizedekkel megelőztük Európát, és ami jó alapot ad az EU-ban éppen most készülő talajmonitoring direktíva teljesítéséhez. Hazánk nemzeti vagyonának 40%-át a talaj teszi ki, és ennek arányában kellene költenünk is rá, hangsúlyozta a szervezet elnöke.

AZ ÉV TALAJA KEZDEMÉNYEZÉSNEK AZ VOLT AZ ALAPJA, HOGY NE CSAK GAZDÁLKODÓK, KUTATÓK ÉS OKTATÓK FOGLALKOZZANAK EZZEL A FONTOS ERŐFORRÁSSAL, HANEM A NAGYKÖZÖNSÉG IS.
Dobos Endre, a MTT elnöke, Kurusa Tamás, a Hód-Mezőgazda Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese és Feldman Zsolt államtitkár mutatta be a hódmezővásárhelyi talajszelvényt Fotó: AM

Az Agrárminisztériummal együttműködésben tavaly indult versengésre az idén már meglepően sok jelölés és szavazat érkezett. Apostag, Badacsonytomaj, Baja, Háromfa, Hódmezővásárhely, Buzsák, Kecskemét, Nagyecsed és Zirc környékéről pályáztak valamilyen szempontból különleges talajszelvényekkel.

ÖSSZESEN 2270 SZAVAZAT ÉRKEZETT ÉS A NYERTES A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TALAJSZELVÉNY LETT, AMI AZ IDEI, XXX. ALFÖLDI ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÉS MEZŐGAZDA NAPOK HÓD-MEZŐGAZDA TANÖSVÉNYÉNEK TALAJSZELVÉNYE.
Az Év Talaja címet elnyert Hód-Mezőgazda Tanösvény interaktív talajszelvényét Hupuczi Júlia, az SZTE Mezőgazdasági Kar főiskolai docense álmodta meg, és mutatta be az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. (Forrás: mmg archív)
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: