Az újra felfedezett növény
Az azték zsálya (Salvia hispanica) vagy chia egy Közép-, és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában őshonos növényfaj. A tizenhatodik századi Mendoza-kódex igazolta, hogy az aztékok termesztették a Kolumbusz előtti időkben, gazdaságtörténészek pedig azt állítják, hogy legalább olyan fontos élelmiszer volt, mint a kukorica.
Egyik előnyös tulajdonsága az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak kiegyensúlyozott (1:3) aránya. Ezeket az emberi szervezet nem képes előállítani, emiatt külső bevitelre szorul.
Vízmegkötő képessége jelentős
A chia mag napjainkban egyre népszerűbb, felhasználására rengeteg recept található. Pudingok, müzlik és még nagyon sokféle étel összetevője. Nagy mennyiségű vizet képes megkötni, így sok diétázó ember is használja, mert telítettség érzést okoz.
A többszörösen telítetlen alfa-linolénsav is megtalálható a magokban, ezekből a szervezetben hosszú szénláncú, különleges zsírsavak, EPA és DHA képződnek. Ezek a zsírsavak gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek. Az omega-3-zsírsavak arról is ismertek, hogy pozitívan befolyásolják a vérzsír értékeket. A vér triglicerid- és LDL-szintjének csökkentésével, valamint a HDL-szint növelésével segít a koleszterin normál szintjének megőrzésében.
Ezekhez az esszenciális zsírsavakhoz, főleg halakból (hering, tonhal, makréla és szardínia) juthatunk hozzá. Ám ezek csak egy bizonyos összetételben hasznosulnak az emberi szervezetben, ráadásul aki vegetáriánus vagy allergiás ezekre, ők pedig a chia mag révén juthatnak hozzá ezekhez a fontos anyagokhoz.
Gyógyhatást is tulajdonítanak neki
Antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően hozzájárul a szervezeten belüli gyulladásos folyamatok csökkenéséhez, erősíti az immunrendszert.
Magas rosttartalma miatt kiváló emésztéssegítő és béltisztító hatású élelmiszer. A mag 30 tömegszázaléka rost, így a chia mag a legjobb természetes rostforrások egyike. Magas rosttartalma révén lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést.
Új élelmiszer kategóriás
A NÉBIH is foglalkozik e növénnyel, amit jelenleg „új élelmiszer” kategóriába sorolnak az unióban. Emiatt forgalmazásának a feltételeire külön szabályok vonatkoznak. Magas rosttartalma miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában, azonban pozitív tulajdonságai mellett a „chia” magnak lehetnek kedvezőtlen egészségi hatásai is.
A forgalmazásának egyik feltétele, hogy a vásárlók számára az aztékzsálya magja önmagában kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, kimérve, azaz lédig termékként nem árusítható. A termékeken az „Aztékzsályamag (Salvia hispanica)” megnevezésnek kell szerepelnie. Tekintettel azonban arra, hogy a fogyasztók körében az aztékzsályamag „chia mag”- ként vált ismertté, így ezt a nevet kiegészítésként fel lehet tüntetni a terméken.