Kínában a helyiek és a turisták egyaránt csodálkozva vakarják a fejüket. A szenzáció egy rövid videóklippel kezdődött, amelyet a Jiangxi tartománybeli Nanchangban (Nanchang) egy utcai étkezdében forgattak, ahol bemutatták a grillezett jégkockák szokatlan elkészítését.
A furcsa, de csábító trükk kitalálója maga a street food stand üzemeltetője, aki egy forró napon találta ki az ötletet, hogy játékos módon hűtse le a túlhevült vendégeket. A tréfából hamar jelenség lett, mivel az emberek minden társadalmi rétegből beleszerettek ebbe a különös utcai ételbe. Ma már folyamatosan készítik, a helyiek és a turisták örömére. A népszerűségnek köszönhetően a kereslet annyira megugrott, hogy a lelkes vendégeknek előre be kell jelentkezniük az ínyencségért.
Mindenkit foglalkoztat az égető kérdés, hogy a grillezett jég vajon a hideg vagy a meleg ételek közé sorolható. A válasz továbbra is megfoghatatlan, mivel a jég egy egyedülálló sütési folyamaton megy keresztül nyílt lángon, amelynek során részben megolvad, de megmarad a jeges lényege.
Mivel ez a bizarr utcai snack továbbra is figyelmet kap a közösségi médiában, és megigézi a kalandvágyó étkezők ízlelőbimbóit, szilárdan bebetonozta helyét a kínai utcai ételkultúra világába. Hogy ez egy múló trend marad-e, vagy kulináris alapanyaggá válik, még nem tudni, de egy dolog biztos: a grillezett jégkockák egy vicces ötletből születtek, és most sorban állnak értük.