0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Ismét esznek sült követ a kínaiak

Milyen íze van a kevergetve sült kavicsoknak, és miért sütnek egyáltalán kavicsokat? A kínaiak újra feltalálják a hagyományosnak számító fogást.

Nemrégiben a kínai közösségi médiát elárasztották azok a videók, amelyeken az egyik utcai ételbódé tulajdonosa köveket süt a wokban. Az általa készített étel, amely a sült lóbabra hasonlít, egy különleges szószt is tartalmaz, amely zöldfűszernövényekből, zöldségekből, chili paprikából és fűszerekből áll.  Az étel meghökkentette a fiatal kínaiakat, pedig egyes vidékeken már több száz éve tálalják.

A fűszeres sült kavicsokat 16 jüanért árulják, ami kb. 800 Ft. A videó először a kínai, majd a nemzetközi közösségi médiában keltett megrökönyödést. Majd egyre többen felkeresték a Hunan tartományban lévő kifőzdét.

Az étel neve suodiu, és szó szerint azt jelenti: kiszívni és kidobni.

És pontosan ezt kell tenni a kavicsokkal – miután alaposan kiszívták az összes ízt, amit a sütés során keletkezett.

A kavicsos étel híre hamar túlnőtt Kínán. Egyesek azzal viccelődnek, hogy az étel tökéletes mindenkinek, aki aggódik a diétája miatt. Mások szerint az élelmiszerárak jelenlegi drasztikus emelkedése miatt ez a minimalista étel nagyon is időszerű.

Sok kínai nem tudott ennek a különös ételnek a létezéséről.

Kiderült azonban, hogy a suodiu évszázados hagyományokkal rendelkezik Kínában, igazi válságfogás volt az ínséges időkben.  

A fűszeres sült kavics Kína középső részén található Hubei tartományból származik. A Jangce folyón hajózó matrózok találták ki, amikor a folyóban kevés hal volt. A válságtálat akkoriban az útközben talált növényekből és kavicsokból készítették, amelyeket a folyómederből gyűjtöttek össze.

youtube://v/5RMYgDzzv7k

Az étel a Kína délnyugati részén fekvő Yunnan tartomány lakói körében is jól ismert. Nem is olyan régen, az 1937-1945-ös kínai – japán háború idején terjedt el abban a régióban. A suodiu-t akkoriban élelmiszer hiányos időkben készítették.

Ezt a menüt még ma is sütik az idősek a kínai tartományban. A kavicsokba sokféle gyógynövényt, fűszert és zöldséget tesznek.

A suodiu egy krízisétel, bár – azok akik már megkóstolták meglepően finomnak tartják. Az állítják, hogy az ételben az ehető összetevők íze mellett – a kövek folyami eredetének köszönhetően – a halak és kagylók meglehetősen intenzív aromája is érezhető.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/rp.pl