0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

A nemzet, amely a forró csokoládét inkább eszi, mint issza

Spanyolország és Latin-Amerika lakói a forró finomságot mások számára szokatlan módon fogyasztják. Ott ugyanis a forró csokoládé és a churros kéz a kézben jár, csakúgy, mint a „borsó meg a héja”.
(Fotók: pexels)

A spanyol forró csokoládé felhasználása eltér a nálunk megszokottól: ital helyett ugyanis valójában egy mártogatáshoz használt szószként fogyasztják – írja a tastingtable.com.

Ehhez pedig a miénktől eltérő elkészítési mód szükséges. A spanyol forró csokoládé elkészítése során enyhén édes tejcsokoládét vagy étcsokoládét olvasztanak zsíros tejbe. Ehhez cukrot valamint kevés kukoricakeményítőt adnak, hogy a forró csokoládénak sűrű, már-már pudingszerű állaga legyen.

Churros, azaz spanyol fánk

A churros pedig, mely bő olajban kisütött majd cukorba forgatott tésztarudacska-csokor, szinte kiált a krémes finomságért. Nem meglepő, hogy a bársonypuha forró csokoládét emellé szokás szervírozni mártogatósként, hiszen tökéletesen kiegészíti a roppanós finomságot.

Spanyolországban járva minden sarkon churrost kínáló utcai árusba botlunk. De nem csak „street foodként” népszerű, majdnem az összes vendéglátóhely desszertlapján is megtalálható.

Úgy tartják, eredetileg pásztorok étke volt a finomság, akik hosszas hegyi munkájuk során ezzel helyettesítették a friss pékárut. A churros elnevezés is innen ered, egy Spanyolországban korábban igen elterjedt birkafajta után kapta a nevét.

Háborúk hozadéka

A forró csokoládé és a fánk kombinációja a spanyol térhódítás idején született, különböző kultúrák fúziójából.

A churros már azelőtt széles körben népszerűvé vált, hogy Cortez meghódította volna az Újvilágot.

Ám forró csokoládé ekkor még nem járt mellé, hiszen annak elkészítéséhez az kellett, hogy a spanyol konkvisztádorok a kakaót előbb magukkal vigyék Amerikából az öreg kontinensre.

Az őslakosok pedig a spanyolok révén ismerkedtek meg a cukorral és a churros-szal.

Később, a 17. században kezdtek cukrot adni a kakaóhoz és kialakítani az állagot, mely megegyezik a mai spanyol forró csokoládéval. Ezzel egy időben indult az európai csokoládé manufaktúrák térhódítása is.

Így már érthető, miért is olyan híres a churros-forró csokoládé kombinációja Spanyolországban éppúgy, mint Latin-Amerikában. Mindkét kultúra hozzáadott egy-egy olyan egyedi csavart, mely által végül létrejött a tökéletes páros.

Forrás: tastingtable.com

Magazin ajánló: