A tanulmány előrelépést jelenthet a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-rendszerek megvalósítására irányuló globális erőfeszítésekben.
A mezőgazdasági biotechnológiák, kezdve az olyan alacsony technológiájú megoldásoktól, mint a mesterséges megtermékenyítés és a szövettenyésztés, az olyan high-tech módszerekig, mint a teljes genom szekvenálása, az élelmiszerrendszerek átalakításának eszköztárának döntő részeként jelentek meg. Felismerve a bennük rejlő lehetőségeket, a FAO a biotechnológiák alkalmazása révén aktívan támogatja a tudásmegosztást és az innovációt a mezőgazdaságban.
A jelentés 15 esettanulmányt ölel fel, amelyek rávilágítanak a biotechnológiák sikeres alkalmazásaira különböző ágazatokban, beleértve a növénytermesztést, az állattenyésztést, a halászatot, az erdészetet és az agráripart, valamint a fajok, a világ régióinak és termelési rendszereinek széles skáláját. A FAO hangsúlyozzza, hogy a biotechnológia túlmutat a genetikailag módosított szervezetek (GMO) területén, és jó hatékonysággal alkalmazható a fejlődő országok kistermelői számára.
A 188 oldalas, angol nyelvű jelentésben megfogalmazott egyik legfontosabb üzenet az, hogy a gazdálkodóknak növelniük kell hozamukat, miközben egyformán szembe kell nézniük az éghajlatváltozás jelenlegi és jövőbeli kihívásaival. Melyek a siker összetevői? A jelentés négyet azonosít:
- Partnerségek
- Hosszú távú elkötelezettség
- Kormányzati támogatás
- Jó kommunikáció
A FAO arra is számított, hogy ezek az esettanulmányok, amelyeket egy gyorsan fejlődő terület kontextusában mutatnak be, ihletforrásként és útmutatásként szolgálnak majd azoknak, akik a biotechnológiát a kistermelők javára kívánják hasznosítani.
Az angol nyelven elérhető kiadvány elolvasásához kattintson ide!