0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Esettanulmányok a fejlődő országok kistermelői számára a biotechnológia használatáról

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) esettanulmányok összeállítását tette közzé, amelyek bemutatják a mezőgazdasági biotechnológiák hatásos felhasználását a fejlődő országok kistermelőinek szükségleteinek kielégítésére.

A tanulmány előrelépést jelenthet a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-rendszerek megvalósítására irányuló globális erőfeszítésekben.

A mezőgazdasági biotechnológiák, kezdve az olyan alacsony technológiájú megoldásoktól, mint a mesterséges megtermékenyítés és a szövettenyésztés, az olyan high-tech módszerekig, mint a teljes genom szekvenálása, az élelmiszerrendszerek átalakításának eszköztárának döntő részeként jelentek meg. Felismerve a bennük rejlő lehetőségeket, a FAO a biotechnológiák alkalmazása révén aktívan támogatja a tudásmegosztást és az innovációt a mezőgazdaságban.

A jelentés 15 esettanulmányt ölel fel, amelyek rávilágítanak a biotechnológiák sikeres alkalmazásaira különböző ágazatokban, beleértve a növénytermesztést, az állattenyésztést, a halászatot, az erdészetet és az agráripart, valamint a fajok, a világ régióinak és termelési rendszereinek széles skáláját. A FAO hangsúlyozzza, hogy a biotechnológia túlmutat a genetikailag módosított szervezetek (GMO) területén, és jó hatékonysággal alkalmazható a fejlődő országok kistermelői számára.

Az esettanulmányok a világszerte összegyűjtött tapasztalatok segítségével mutatják be, hogy a biotechnológiák hogyan járulnak hozzá a termelékenység növekedéséhez, a megélhetés javításához, a betegségek kezeléséhez, valamint a fenntartható kistermelői termelési rendszerekhez elengedhetetlen genetikai erőforrások megőrzéséhez.

A 188 oldalas, angol nyelvű jelentésben megfogalmazott egyik legfontosabb üzenet az, hogy a gazdálkodóknak növelniük kell hozamukat, miközben egyformán szembe kell nézniük az éghajlatváltozás jelenlegi és jövőbeli kihívásaival. Melyek a siker összetevői? A jelentés négyet azonosít:

  • Partnerségek
  • Hosszú távú elkötelezettség
  • Kormányzati támogatás
  • Jó kommunikáció

A FAO arra is számított, hogy ezek az esettanulmányok, amelyeket egy gyorsan fejlődő terület kontextusában mutatnak be, ihletforrásként és útmutatásként szolgálnak majd azoknak, akik a biotechnológiát a kistermelők javára kívánják hasznosítani.

Az angol nyelven elérhető kiadvány elolvasásához kattintson ide!

Forrás: Euroseeds