0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

A lemosó permetezés különleges szerepe

A nyugalmi időszakban lehet csökkenteni a károsítók élettereit, például a metszés során a beteg ágak, gyümölcsmúmiák, felváló kéregrészek eltávolításával, ahol a károsítók átvészelik ezt az időszakot. Ez a lemosó permetezés időszaka is.
permetezés pisztollyal
Szórópisztollyal vagy irányított szórófejjel könnyedén a célfelületre juttatható a szükséges permetlémennyiség

Állókultúrában, ahol a növények több évig vannak jelen a területen, nehezebb megszabadulni az oda betelepedett károsítóktól: az évelő gyomnövényektől, a cserebogárpajortól vagy a pajzstetvektől. Számos olyan, növényvédelmi szempontból jelentős élőlény talál kedvező életfeltételeket egy ültetvényben, amely egyéves kultúrában kevésbé veszélyes.

Nagyon régi művelet ez, már akkor használták, amikor a növényvédelem fogalma sem mindenkiben tudatosult, az 1900-as évek elején.

Alapvetően jobb hatásfokú számos károsító elleni védekezés technológiája, ha lemosó permetezéssel alapozzuk meg az évjáratot.

A lemosó permetezés fogalom nagyon helyénvaló, mert csak lemosásszerű kivitelezéssel lehet kellően eredményes a beavatkozás. Hatásmódot tekintve fizikai hatású (fojtó), vagy általános biokémiai hatású anyagokat használunk. Ezek csak akkor eléggé kíméletesek, ha a kultúrnövény érzékeny részeit (hajtás, levél, virágbimbó stb.) nem érintik, viszont a fás részek felületén (kéregrepedésekben, rügyalapnál, gyümölcsmúmiákban) megbúvó károsítókat elérik, sőt bőségesen átáztatják. A bőséges folyadékmennyiség szükségessége nem hangsúlyozható eléggé, mert minél rejtettebb helyen bújnak meg a károsítók áttelelő alakjai, annál nagyobb eséllyel tudnak sikeresen áttelelni. Ezért gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy jobb a viszonylag hígabb, de valóban áztatásszerű kezelés hatása, mint a koncentráltabb, de súlyos fedési hiányosságokkal végzett kezelés. A kontakt hatás a szó legszorosabb értelmében vehető: amit nem ér el és nem nedvesít be a permetlé, az biztosan túléli a kezelést. Ebben a felületi feszültséget csökkentő adalékanyagoknak is fokozott szerepük van.

Merőben más

A lemosó permetezés a nagy szer- és vízigénye, lassú műveleti ideje miatt sosem volt egyszerű és olcsó beavatkozás. Így eljött egy olyan időszak, amikor a szintetikus, nagy hatású permetezőszerekkel a vegetációban kisebb költséggel, egyszerűbben, gyorsabban is lehetett már védekezni adott károsítók ellen. Emiatt a lemosó permetezés kiszorult az üzemi ültetvények nagy részéből, és csak a házikert-tulajdonosok és hobbikertészek „hóbortja” maradt, akik egyébként sem vehették meg a nagyüzemi készítményeket.

Ezzel párhuzamosan átalakult a

ültetvénypermetező
Az axiálventilátoros ültetvénypermetezők a haladási irányra merőlegesen terítik el a permetfüggönyt
növényvédőgép-használat is: elterjedtek a nagyobb haladási sebességű és teljesítményű, axiál- vagy radiálventilátoros gépek, amik a lombozatot apró cseppképzéssel és kisebb lémennyiséggel is be tudják fedni.

Ez utóbbi gépek nem is alkalmasak a lemosó permetezés tökéletes kivitelezésére, mert még nagy lémennyiség és lassú haladási sebesség mellett is sok fedetlen felület marad a vastagabb fás részeken. Ráadásul óriási a léveszteség a permetfüggöny-képzés miatt: a szállítólevegő ugyanis a permetfelhőt két oldalra, a haladási iránnyal merőleges irányba tereli (ún. terítő permetezés), ami elegendő is lehet a lombozat teljes befedéséhez vegetációban. A nagyhatású felszívódó, mélyhatású, gázhatású, illetve tartamhatású szerekkel kevésbé tökéletes fedésnél is kellő eredmény érhető el, emiatt gyakorlatilag kizárólagossá vált az ilyen permetezőgépek alkalmazása az ültetvényekben.

Ellenben a lemosó permetezés fő célfelületei a vastagabb, többéves fás részek, kéregrepedések, felváló kéregrészek zugai, és ezek teljes bevonása, áztatása a cél. Ezen felületek jó része ugyanakkor nem a sorközben haladó gép irányában helyezkedik el és nem is kap elegendő folyadékmennyiséget. A lomb nélküli koronatérből sok permetlé a talajra hull, nem hasznosul. Az így végzett lemosó kezelés ezért rossz hatásfokú és megalapozottan nevezhető pénzkidobásnak.

A házikerti lemosó permetezés azért lehet sikeresebb, mert irányított szórófejtartással, irányított permetfüggönnyel eredményesebben lehet minden szükséges felületet kellően átnedvesíteni.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: